Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Spoznajte vína z Afriky
Doteraz nedocenený producent vína konečne zažíva zaslúženú renesanciu. Juhoafrická republika má prekvapivo dlhú a bohatú históriu pestovania vína. V súčasnosti je miestne vinohradníctvo a vinárstvo odhodlané zápasiť s klimatickými zmenami po svojom – zdravými vinohradmi s perspektívnymi odrodami, vlnou mladých a citlivých vinárov s reálnymi ambíciami, ako aj dôležitými investíciami veľkých firiem.
V sedemnástom storočí pila pôvabne sladké vína z africkej Constantie európska šľachta a Napoleon si ich dokonca “objednával” počas svojho exilu na Svätej Helene. Hoci na Afriku v priebehu rokov svet vína akosi zabudol, najstaršej krajine “nového sveta” sa podarilo obnoviť niekdajšiu produkciu a dnes očaruje svojimi vysokokvalitnými vínami. Ako teda chutí Afrika?
Neskoré začiatky
Hoci Afrika ponúka vynikajúce podmienky na pestovanie viniča, tradícia výroby a konzumácie vína je tam pomerne novým konceptom. Na juh kontinentu prvé semiačka viniča dorazili až v sedemnástom storočí. Dôvod na nasadenie tejto vtedy exotickej rastliny bol prozaický - zástupcovia holandskej East India Company sa snažili potlačiť epidémiu skorbutu.
Kontinent bohatý na prírodné zdroje sa im oplatil štedrou úrodu. Nádejné začiatky vínnej produkcie však na konci 19. storočia prerušila epidémia fyloxéry a vďaka nestabilnej politickej situácii bol rozvoj vinohradníctva v nasledujúcich dekádach neveľmi úspešný. Až po roku 1990 sa situácia konečne otočila.
Mocný vplyv oceánov
Juhoafrický vinársky priemysel benefituje zo sviežej, drsnej krajiny západného mysu, známej pre svoju krásu a rozmanitosť. Množstvo hôr, údolí a plošín tu umožňuje vinárom pestovať rozličné odrody vínnej révy, a stredomorské podnebie krajiny, výrazne ovplyvnené stretnutím Atlantického a Indického oceánu, im v tom výdatne pomáha. Táto oblasť je domovom hlavných vinárskych regiónov Constantia, Stellenbosch a Paarl. Víno sa tiež pestuje v údolí riek Breed Valley, Olifants a Orange, ktoré patria medzi najteplejšie oblasti a sú často miestom výroby vína zameranej na objem. Južná Afrika sa tak vďaka množstve vinohradov rozlohou zaraďuje do prvej dvadsiatky svetových producentov vína, a jej ročná produkcia je zvyčajne okolo 10 miliónov hektolitrov vína.
Paarl – srdce vinárskeho priemyslu
Srdcom juhoafrického vinárenského priemyslu je však oblasť Paarl. Hoci sa rokmi pozornosť verejnosti preniesla na na juh smerom na Stellenbosch, údolie Franschhoek a Wellington v posledných rokoch revitalizovali záujem o oblasť. V Paarle ma napríklad sídlo vinárstvo Nederburg, ktoré sa pýši ročnou produkciou v objeme takmer 2,8 mil. kartónov. Reputácia tohto vinárstva však nie je postavená na marketingu, ale na tvrdej práci.
Zaujímavosťou je, že jeho najlepšie vína nie sú červené, ale biele. Sú nimi Edelkeur, unikátne sladké víno z botrytického Cheninu, a Cuvée Ingenuity, pravidelný premiant Platter´s Wine Guide.
Prestížny Stellenbosch
Nás však omnoho viac zaujíma druhý najstarší vinársky región južnej Afriky, Stellenbosch, ktorý sa pýši prezývkou “africké Bordeaux”. Nielenže má veľmi podobné podnebie, ale tiež produkuje podobne vysoko kvalitné červené vína, ktoré sú známe svojim osobitým zmyslom pre terroir. Región je obklopený pohoriami Helderberg, Simonsberg a Stellenbosch a neďaleký False Bay mu pomáha udržať si priemernú teplotu na približne 20°C. Nie je teda prekvapením, že najznámejší producenti vína v Juhoafrickej republike majú svoje sídlo práve v tejto oblasti. Táto oblasť je tiež známa svojim “zlatým trojuholníkom”, v ktorej kombinácia výnimočného zloženia pôdy, ideálna nadmorská výška a vplyv chladného oceánskeho vzduchu pomáhajú produkovať najlepšie vína krajiny.
Ďalšia známa spoločnosť je Alto Wine Estate, ktorej už meno odkazuje na jej výnimočnú polohu. Takmer sto hektárov viníc je nasadených v stellenboschskom zlatom trojuholníku s nadmorskou výškou 500 metrov. Alto patrí medzi prvé vinárstva z JAR, ktoré začali svoje vína exportovať. Vinárstvo je zamerané na pestovanie len modrých odrôd - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Zaujímavosťou je, že v Alte pracovali od roku 1924 len piati pivniční majstri. Momentálne je na čele nadaný Bertho van der Westhuizen, ktorý opraty prebral v roku 2015 od svojho otca Schalka.
Hoci sa miestne vinohradníctvo a vinárstvo potýka s prekážkami ako klimatické zmeny, nedostatok investícií na rozvoj či zdravie vinohradov, nová vlna mladých a ambicióznych vinárov sa nebojí experimentovať s neobvyklými odrodami či inovatívnymi technológiami. Juhoafrické víno sa tak rozhodne oplatí spoznať na vlastnú chuť.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc