offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Someliér testuje Coravin Eleven

Someliér testuje Coravin Eleven

Prečítajte si náš test Coravinu 11, je to prvý automatický a diaľkovo prepojený systém na uchovávanie vína. Je vybavený LED displejom a umožňuje pripojenie k aplikácii spárovanej s telefónom. Všetko o jeho prvom vyskúšaní sa dočítate v nasledujúcich riadkoch od nášho someliéra Martina Priečka.


Coravin 11 je technológia, ktorú môže obsluhovať takmer ktokoľvek.

 

Je to už pár rokov dozadu, keď som mal tú česť spoznať, pre mňa vtedy revolučné zariadenie, Coravin.  Ako vášnivého konzumenta vína ma prekvapilo, že niekto neotvorí fľašu vína „obyčajne“ – vývrtkou, ale chce ochutnať víno a vrátiť fľašu do archívu a opäť čakať na jej ďalšiu chvíľu. 

Objavte zariadenie Coravin v našom eshope.

Zdokonalenie dokonalej technológie

Samozrejme, rýchlo som pochopil, že okrem používania pri kontrole vývoja v súkromnom archíve, sa dá Coravin použiť aj v gastronómii. Veď azda do každej prevádzky občas zavíta hosť, ktorý má chuť na lepší pohár vína.

Ja osobne som v reštaurácii začal s používaním Coravin model 2. Bol to výborný pomocník a dokázal som s jeho pomocou zdvihnúť pomyselnú latku služieb o krôčik vyššie.  Toto revolučné zariadenie mi pomáhalo servírovať pohár prémiového vína bez potreby otvoriť celú fľašu. Malý zázrak :)

Tento týždeň sa mi ale podarilo vyskúšať najnovší model Coravin 11 (eleven), ktorý sa prvý krát objavil na Slovensku. Rozmýšľal som dlho nad tým, ako mohli tú pre mňa už vtedy dokonalú technológiu, vylepšiť. Všetko som pochopil, keď som ho použil jeden večer na degustáciu vzoriek z môjho archívu. 

Pred použitím som si prečítal návod na použitie, kde som okrem informácie o možnosti použiť aplikáciu, nič prelomové nenašiel. Po rozbalení je potrebné Coravin nabiť, veď dnes už aj na fajčenie potrebujete nabíjačku. Zatiaľ si teda skúsim nainštalovať aplikáciu Coravin Moments. Po pár minútach hľadania som zistil, že aplikácia je určená iba pre zariadenia „Apple“. 

Mierne sklamanie vynahradil Coravin po nabití. Model 11 dizajnom, ale aj použitím moderného displeja  a spoluprácou s aplikáciou osloví človeka žijúceho v 21. storočí.  S veľkým nadšením som sa pustil do kontroly kvality vín v archíve.  Okrem zistenia, že mam v archíve pár kúskov, ktoré mi robia naozaj radosť, mi došlo, že používanie Coravinu 11 je naozaj veľmi jednoduché, úplné prirodzené a intuitívne. Konštruktérom sa podarilo vyrobiť nástroj, ktorý vám umožní takmer úplne bez vašej pozornosti vychutnať si pohár obľúbeného vina  a pri tom neotvoriť a znehodnotiť fľašu. Ako je to ale možné? 

 

Ako to funguje

Coravin je zariadenie, ktoré ihlou prepichne korok vína, vtlačí do fľaše argón (plyn, ktorý zabráni znehodnoteniu vína) a zároveň vytvorí tlak, ktorý vytlačí z fľaše požadovaný objem vína. Ihlu potom jednoducho vytiahnete, fľašu s vínom necháte vo vertikálnej polohe, aby sa dierka v korku uzavrela a môžete víno odložiť späť do archívu.

Toto dokázal už prvý model Coravin, kde ste manuálne, stláčaním páčky dávkovali množstvo argónu, ktorý putoval do fľaše. Vašim zaobchádzaním ste veľmi ovplyvňovali ako dlho vydržala vymeniteľná kapsula s argónom a taktiež rýchlosť vytekania vína z fľaše. 

Model 11 je v tomto plne automatický, má dve základné nastavenia, medzi ktorými si vyberáte pred jeho použitím. Prvý je „sip“, teda dúšok, tento režim vám do pohára nadávkuje degustačnú vzorku, ikona plnšieho pohára naplní váš pohár viac.

Všetko podstatné vám model 11 ukazuje na digitálnom displeji. Pomocou ikon a farieb Vám signalizuje nabitie batérie, pripravenosť zariadenia a taktiež aj informáciu o prázdnej argónovej kapsule alebo pripojení k aplikácii.

Pomocou displeja s vami zariadenie komunikuje, ak je pripravené na použitie, svieti dizajnové svetlo v jeho vrchnej časti na modro. Keď ihlou prepichnete korok a Coravin je pripravený na čapovanie vína, svieti na zeleno. Hneď po naklonení do vhodnej polohy automaticky vpustí vhodné množstvo argónu do fľaše a začne víno tlačiť von, s argónom pracuje na základe vášho nastavenia, ktoré viete veľmi jednoducho ovládať v aplikácii.

Ak už máte v pohári vína dostatok, stačí víno opäť veľmi opatrne dostať do vertikálnej polohy, tu však treba rátať s tým, že Coravin všetok prebytočný argón s fľaše po preklopení do vertikálnej polohy vypustí otvorom na nalievanie vína von a niekedy zvyšky vína z ihly vyprsknú mimo pohára.

Ak ale rátate s týmto postupom, viete opatrným preklápaním fľaše z horizontálnej do vertikálnej polohy a prácou s pohárom, zabrániť tejto malej nepríjemnosti.

 

Aplikácia k zariadeniu        

V aplikácii viete nastaviť, ako bude Coravin pracovať s argónom, viete nastaviť rýchlosť ,,čapovania,, a taktiež veľkosť pohára, ktorý chcete naplniť. Taktiež vidíte, koľko pohárov ste naplnili s aktuálnou argónovou kapsulou a koľko v nej ostáva plynu.

Okrem toho, môžete mať v aplikácii zoznam vín z vášho archívu a zoznam degustovaných vín. Príjemná je možnosť, do aplikácie zadať pokrm, ktorý sa chystáte konzumovať a Coravin vám dokáže odporučiť víno z vášho archívu, vhodné k pokrmu, aktuálnej nálade alebo hudbe.

Svoju príjemnú chvíľu môžete zvečniť fotkou a použiť v zdieľanej aplikácii Coravin Moments. Môžete tak inšpirovať ďalších užívateľov Coravin.

Vybavenie a údržba

Balenie obsahuje veľmi pekný Coravin 11, ktorý je dizajnovým kúskom, stojan, ktorý vám umožní mať Coravin stále na dosah, univerzálnu ihlu, 6 argónových kapsúl, 6 uzáverov screw cap, kožené puzdro v ktorom môžete Coravin pohodlne prenášať pri cestovaní, aerator (zariadenie umožňuje prevzdušnenie staršieho vína) nabíjačku a sadu na čistenie Coravinu. 

Mimochodom, údržba je veľmi jednoduchá, jednoduchým úkonom vytiahnete celú časť, ktorá bola v kontakte s vínom a jednoducho ju po každom použití prepláchnete vodou. Otriete mäkkou handričkou a vrátite späť na zariadenie. Občas je vhodné ešte aj vyčistiť ihlu vnútri, na čo slúži maličká kefka z balenia.

Coravin určite odporúčam

Coravin 11 je technológia, ktorú môže obsluhovať takmer ktokoľvek. V základe je veľmi intuitívna a jednoduchá a preto je naozaj vhodná na používanie v súkromných archívoch, ako aj v gastronómii. Ak ste milovníkom vína, ktorý sa svojmu vínu potrebuje naplno venovať a užívať si ho, Coravin 11 vám to umožní.

Ak ste ale okrem milovníka vína, aj človek žijúci v modernej dobe aplikácií a zdieľania,  určite sa vám zapáčia možnosti aplikácie Coravin moments. Coravin Vám umožní naplno sa venovať tomu čo máte radi, či už je to vychutnávanie si skvostného vína alebo aj zdieľanie vášho zážitku ďalej.

 

V prípade, že by ste si chceli objednať Coravin Model Eleven, kontaktujte nás prosím na telefónnom čísle 0911 451 133.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.