Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Slovenským jedlám najlepšie vyhovujú slovenské vína. Asi najznámejším jedlom, ktoré patrí k Slovákom, sú bryndzové halušky s údenou oravskou slaninou. Avšak moderná slovenská gastronómia ponúka viac. Vybrali sme pre vás vína k obľúbeným slovenským špecialitám.
K bryndzovým haluškám alebo pirohom môžete vyskúšať biele 4 Živly 2015 z Karpatskej Perly alebo polosuchý Furmint od Ostrožoviča.
V jesennom období je obľúbeným predjedlom husacia alebo kačacia pečeň v rôznych úpravách a teplotách podávania alebo jelenia či mangalicová paštéta k variáciám domáceho chleba. Klasickým predjedlom v zime môže byť aj huspenina ako aj bravčové škvarky. Apropo chlieb ten býva v závislosti od regiónu iný, kým na východe Slovenska svetlý a sladší, na severozápade zemiakový a chrumkavý.
Ryby tvoria súčasť slovenskej gastronómie. Používajú sa sladkovodné ryby z našich rybníkov – pstruh, šťuka, zubáč, ostriež, kapor, úhor, sumec. Je už len na šéfkuchárovi, ako ryby upraví /pečené, grilované, pomaly varené alebo pripraví rybaciu polievku alebo rybí paprikáš/. K rybám patria aj kôrovce a mäkkýše, ktoré bývali v prirodzenom prostredí častejšie, dnes sú zákonom chránené. V minulosti sa ryby podávali aj naložené, či varené s cibuľou a octom.

K polievkach sa veľmi ťažko hľadá víno. Slovenské polievky sú bohaté a zasýtia, medzi najznámejšie patrí vývar, kapustnica, fazuľová, šošovicová, demikát a rôzne druhy prívarkov. Najlepšou polievkou v konfrontácii s vínom je rybacie halászlé.
Mäso tvorí základ slovenskej gastronómie. V minulosti bolo na stoloch v chudobnejších oblastiach Slovenska jeden krát v týždni. V reštaurácii pracujú najviac s bravčovým, hydinovým, hovädzím mäsom, na jeseň s divinou a pernatou zverinou ako divá kačica, bažant, prepelica a na jar je obľúbené jahňacie a teľacie.
Doma skôr Slováci preferujú klasické jedlá ako pečené kura s ryžou, bravčový vyprážaný rezeň so šalátom, pliecko na zelenine, krkovička s kapustou, dusené hovädzie s omáčkou /paradajková, vínna s koreňovou zeleninou/. Z bezmäsitých jedál je to granadír alebo pirohy. Žiaľ stále populárny je vyprážaný syr s tatárskou omáčkou.
Dezerty patria k slovenskej kuchyni, či už sú to šúľance s makom, tvarohom alebo orechmi, parené buchty, žemľovka, lokše na sladko alebo ryžový nákyp. Štrúdle, bratislavské rožky, skalický trdelník, bábovka, medovníky, fánky, čo kraj, to iný tradičný pokrm.

Výborným aperitívom a partnerom k paštétam a terinám môže byť šumivé víno napríklad z vinárstva Pavelka Sekt Blanc de blancs Brut.
Ku kačacej a husej pečeni upravenej na teplo môžete ponúknuť polosuchý Tramín červený z Čachtíc z vinárstva Mrva & Stanko s vyváženým pomerom zvyškového cukru a pikantnej kyselinky.
Sladkovodným slovenským rybám /samozrejme závisí od úpravy/ sa výborne pláva s bielymi vínami ako sú Rizling rýnsky a Veltlínske zelené. Grilovaný pstruh na dreve s bylinkovým maslom sa môže snúbiť s vínom z vinárstva Karpatská Perla Veltlínske zelené 2016 z honu Noviny. K variáciám zubáča alebo k šťuke, ktorá má pevnejšie mäso, môžete vyskúšať Riesling 2018 zo Chateau Belá.

Ak varíte s vínom, aké víno používate pri varení, môžete servírovať aj k jedlu. Napríklad k svätovavrineckej roštenke s karlovarským knedlíkom môžete servírovať Svätovavrinecké alebo Frankovku modrú z vinárstva Frtus Winery.
K pečenému jeleniemu filé s lesnými hubami a šípkovou omáčkou môžete vyskúšať červené cuvée Winemaker´s Cut /Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Merlot/ 2015 z vinárstva Mrva & Stanko alebo červený Paves od Pavelku.
K bryndzovým haluškám alebo pirohom môžete vyskúšať biele 4 Živly 2015 z Karpatskej Perly alebo polosuchý Furmint od Ostrožoviča.

K slovenským dezertom určite patria slovenské prírodne sladké vína. Tu platí pravidlo, čím sladší dezert, tým sladšie víno. K skalickému trdelníku môžete vyskúšať sladkú Míliu z vinárstva Frtus Winery.
K jablkovej štrúdli alebo plneným zemiakovým taštičkám s orechovou posýpkou môžete servírovať napríklad sladký Riesling z vinárstva Chateau Belá. K orechovým šúľancom ľadové víno alebo oxidatívny Tokajský výber.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.