Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Slovenské jedlá a slovenské vína, ako ich párovať?
Slovenským jedlám najlepšie vyhovujú slovenské vína. Asi najznámejším jedlom, ktoré patrí k Slovákom, sú bryndzové halušky s údenou oravskou slaninou. Avšak moderná slovenská gastronómia ponúka viac. Vybrali sme pre vás vína k obľúbeným slovenským špecialitám.
K bryndzovým haluškám alebo pirohom môžete vyskúšať biele 4 Živly 2015 z Karpatskej Perly alebo polosuchý Furmint od Ostrožoviča.
V jesennom období je obľúbeným predjedlom husacia alebo kačacia pečeň v rôznych úpravách a teplotách podávania alebo jelenia či mangalicová paštéta k variáciám domáceho chleba. Klasickým predjedlom v zime môže byť aj huspenina ako aj bravčové škvarky. Apropo chlieb ten býva v závislosti od regiónu iný, kým na východe Slovenska svetlý a sladší, na severozápade zemiakový a chrumkavý.
Ryby tvoria súčasť slovenskej gastronómie. Používajú sa sladkovodné ryby z našich rybníkov – pstruh, šťuka, zubáč, ostriež, kapor, úhor, sumec. Je už len na šéfkuchárovi, ako ryby upraví /pečené, grilované, pomaly varené alebo pripraví rybaciu polievku alebo rybí paprikáš/. K rybám patria aj kôrovce a mäkkýše, ktoré bývali v prirodzenom prostredí častejšie, dnes sú zákonom chránené. V minulosti sa ryby podávali aj naložené, či varené s cibuľou a octom.

K polievkach sa veľmi ťažko hľadá víno. Slovenské polievky sú bohaté a zasýtia, medzi najznámejšie patrí vývar, kapustnica, fazuľová, šošovicová, demikát a rôzne druhy prívarkov. Najlepšou polievkou v konfrontácii s vínom je rybacie halászlé.
Mäso tvorí základ slovenskej gastronómie. V minulosti bolo na stoloch v chudobnejších oblastiach Slovenska jeden krát v týždni. V reštaurácii pracujú najviac s bravčovým, hydinovým, hovädzím mäsom, na jeseň s divinou a pernatou zverinou ako divá kačica, bažant, prepelica a na jar je obľúbené jahňacie a teľacie.
Doma skôr Slováci preferujú klasické jedlá ako pečené kura s ryžou, bravčový vyprážaný rezeň so šalátom, pliecko na zelenine, krkovička s kapustou, dusené hovädzie s omáčkou /paradajková, vínna s koreňovou zeleninou/. Z bezmäsitých jedál je to granadír alebo pirohy. Žiaľ stále populárny je vyprážaný syr s tatárskou omáčkou.
Dezerty patria k slovenskej kuchyni, či už sú to šúľance s makom, tvarohom alebo orechmi, parené buchty, žemľovka, lokše na sladko alebo ryžový nákyp. Štrúdle, bratislavské rožky, skalický trdelník, bábovka, medovníky, fánky, čo kraj, to iný tradičný pokrm.

Predjedlá a paštéty
Výborným aperitívom a partnerom k paštétam a terinám môže byť šumivé víno napríklad z vinárstva Pavelka Sekt Blanc de blancs Brut.
Kačka a hus
Ku kačacej a husej pečeni upravenej na teplo môžete ponúknuť polosuchý Tramín červený z Čachtíc z vinárstva Mrva & Stanko s vyváženým pomerom zvyškového cukru a pikantnej kyselinky.
Ryby
Sladkovodným slovenským rybám /samozrejme závisí od úpravy/ sa výborne pláva s bielymi vínami ako sú Rizling rýnsky a Veltlínske zelené. Grilovaný pstruh na dreve s bylinkovým maslom sa môže snúbiť s vínom z vinárstva Karpatská Perla Veltlínske zelené 2016 z honu Noviny. K variáciám zubáča alebo k šťuke, ktorá má pevnejšie mäso, môžete vyskúšať Riesling 2018 zo Chateau Belá.

Roštenka
Ak varíte s vínom, aké víno používate pri varení, môžete servírovať aj k jedlu. Napríklad k svätovavrineckej roštenke s karlovarským knedlíkom môžete servírovať Svätovavrinecké alebo Frankovku modrú z vinárstva Frtus Winery.
Jelenie filé
K pečenému jeleniemu filé s lesnými hubami a šípkovou omáčkou môžete vyskúšať červené cuvée Winemaker´s Cut /Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Merlot/ 2015 z vinárstva Mrva & Stanko alebo červený Paves od Pavelku.
Bryndzové halušky a pirohy
K bryndzovým haluškám alebo pirohom môžete vyskúšať biele 4 Živly 2015 z Karpatskej Perly alebo polosuchý Furmint od Ostrožoviča.

Slovenské dezerty
K slovenským dezertom určite patria slovenské prírodne sladké vína. Tu platí pravidlo, čím sladší dezert, tým sladšie víno. K skalickému trdelníku môžete vyskúšať sladkú Míliu z vinárstva Frtus Winery.
K jablkovej štrúdli alebo plneným zemiakovým taštičkám s orechovou posýpkou môžete servírovať napríklad sladký Riesling z vinárstva Chateau Belá. K orechovým šúľancom ľadové víno alebo oxidatívny Tokajský výber.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.