UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Rheingau a Rieslingy

Rheingau a Rieslingy

Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov.

Inšpirujte sa:

TOP vína odrody Rizling rýnsky 

BLOG: Vína z oblasti Mosely a jej Riesling


Južná orientácia 

Väčšia časť Rheingau leží na pravom brehu rieky, ale región zahŕňa aj úsek pozdĺž Rýna po tom, čo sa znova otočí na sever, okolo dedín Assmannshausen a Lorch.

Je to oblasť, ktorá je známa svojimi malými vinohradníckymi parcelami, úžasnou krajinou a ideálnou mikroklímou pre odrody Riesling a Pinot Noir.

Je zdrojom viacerých historicky významných udalostí spojených s výrobou vín a je domovom slávneho Schloss Johannisberg. Johannisberg je známy nielen hradom, ale historicky aj miestom vzniku vín Spätlese (neskorý zber). Dodnes patrí medzi dôležité podoblasti regiónu Rheingau.

Vinohrady Rheingau sa rozprestierajú na ploche 3 185 ha a sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 hektároch a Pinot Noir (Spätburgunder, 12,2%), ktorému sa darí v okolí Assmannshausenu.

Všetky vinice sa nachádzajú na kopcoch pozdĺž rieky s južnou orientáciou, aby absorbovali optimálne množstvo slnečného svetla počas dňa. Plocha rieky slnečné žiarenie znásobuje, zároveň reguluje teplotu vo vinohradoch počas noci.

 

 

Druhy pôdy a topografia sa značne líšia od jedného konca regiónu k druhému, od nízkych kopcovitých svahov a vápenatých pôd okolo Hochheimu na východe, po strmé bridlicové svahy Assmannshausenu na západe. Medzi týmito dvoma extrémami sú mierne svahy orientované na juh, ktoré siahajú od Wallufu po Rüdesheim, rôzne zložené z bridlice, kremeňa, pieskovca, štrku a spraše.

Klasickým vínom oblasti Rheingau je suchý Rizling rýnsky s výraznou aciditou a vôňou po citrusových plodov, jemne minerálny, ale viac telnatý ako jeho ekvivalent z Mosely. Tento región produkuje aj niektoré z najkvalitnejších nemeckých sladkých vín.

Nemecko je tretím najväčším pestovateľom Pinotu Noir na svete. V oblasti Rheingau má táto odroda dostatok kvalitných polôh vhodných ne jej pestovanie, ako aj vinárov schopných reflektovať jej jedinečnosť. Pinot Noir alebo Spätburgunder, ako sa mu v Nemecku hovorí, má z Rheingau výnimočný prejav s pozoruhodnou štruktúrou a eleganciou. Právom patrí medzi najvyhľadávanejšie.

 

Rheingau je veľmi obľúbenou turistickou oblasťou, v ktorej ležia staré kláštory a hrady nádherne zakomponované do vinárskej krajiny. Rýnska cesta Rheingau vedie malebnými vinárskymi dedinami dlhými 120 km. V Rheingau sa tiež nachádza Geisenheimský technologický inštitút, svetovo uznávané enologicko – výskumné a vzdelávacie centrum.

Prinz von Hessen

Vysoko cenené vinárstvo historicky prepojené s oblasťou Rheingau a dediny Johannisberg. Posledný predstaviteľ šľachtického rodu Donatus Landgraft von Hessen reprezentuje 800 rokov histórie. Rodina obhospodaruje niekoľko skvelých a klasifikovaných polôh v oblasti, ktoré tvoria viac než polovicu z 31 hektárov vo vlastníctve.

Najznámejšou je Johannisberger Klaus s hlbokou vápenato-sprašovou pôdou s výbornou drenážou. Vína z tohto vinárstva patria medzi klenoty z oblasti Rheingau, typickou pre komplexné, viacvrstvové vína s mimoriadnym potenciálom pre vyzrievanie. Vína Prinz von Hessen nájdete na eshope.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.