Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Praktické doplnky pre milovníka vína
Someliérska vývrtka, nádoba na ľad, poháre na víno, karafa, vákuové zátky, vinotéka... čo všetko by mal mať doma správny milovník vína? Nie je vždy dôležité mať všetko, ale správne tieto veci aj použiť.
Chladnička na víno
Ak si pomaly vytvárate doma svoj ucelený archív vín (čo je chválitebné) a nemáte v dome vyhovujúcu pivnicu, je vhodné investovať peniaze do kúpy vinotéky – chladničky na víno. Na trhu je dnes dosť ponúk, netreba sa unáhliť a radšej správne vybrať. Vo vinotéke by sa mala dať nastaviť teplota pre jednotlivé druhy vín.
Fľaše by mali byť uchovávané vo vodorovnej polohe. Vstavaná vinotéka môže dokonca nahradiť aj stenu v obývačke, môžete do nej vstúpiť aj s návštevou a vybrať si víno. Na bežnú konzumáciu bez archivácie vám stačí vinotéka na 30 fliaš.
Dôležitý parameter je aj ich energetická náročnosť. Pokiaľ však plánujete väčšiu zbierku vín, je nevyhnutné investovať do uskladnenia. Niektorí predajcovia alebo vinárstva ponúkajú možnosť uskladnenia vo svojej pivnici s ideálnymi podmienkami pre vyzrievanie.
Poháre na víno a karafa
Povinnou výbavou sú správne poháre /kalichy/ na víno. Dôležité je mať správnu päťku, to znamená, poháre na šumivé, biele, červené /typ Bordeaux a Bourgogne/ a sladké víno. Samozrejme v rámci pohárov sa môžete nechať uniesť a kúpiť si pohár na každú odrodu zvlášť.
Spoločnosť Corner & Co. dlhodobo spolupracuje s firmou Riedel, ktorá práve túto možnosť ponúka. Niektoré vína je potrebné dekantovať, čiže preliať do karafy. Na dekantáciu vína je potrebná karafa. Vyberajte typ karafy, ktorý je funkčný a dobre sa čistí. Dizajnové kreácie sú pekné ale len málo sklárskych producentov ich kombinuje s citom pre víno, tak ako to robí Riedel.
Someliérska vývrtka
Na otváranie vín je potrebná somelierska vývrtka (nôž) a pri starších vínach sa používa planžetový otvárač. Somelierska vývrtka býva celokovová s dvojstupňovým (kĺbovým) otváračom a orezávačom na záklopku.
Špirála je z teflónu. Planžetový otvárač sa používa pri starších vínach, kde korok môže byť deformovaný a pri otváraní by sa vám mohol zlomiť. Vývrtky na víno sa používajú od 19. storočia a ich zberatelia sa chvália rôznymi tvarmi a materiálmi. Dôležité je aby bola praktická a bezpečná.
Zátky na víno a stopper
Ďalšou dôležitou pomôckou sú zátky na uchovávanie vín počas niekoľkých dní. Pre šumivé vína sa používajú kliešťové zátky, známe ako „stoper“. Na tiché vína sú vhodné gumové zátky s pumpičkou na odsatie vzduchu. Ide však len o krátkodobé riešenie a závisí to aj od typu vína. Niektoré vína oxidujú rýchlejšie, ale správnym skladovaním v tmavom prostredí a chlade sa jeho kondícia predĺži.
Vynikajúcim pomocníkom, najmä ak chcete ochutnať víno bez toho, aby ste ho otvorili fľašu, je prístroj Coravin. Je to veľmi dobrý pomocník s ktorým sa dajú ochutnať vína určené na dlhodobú archiváciu. Viac o Coravine sa dočítate v článku.
Pri servise vína je veľmi dôležitá teplota a treba ju aj udržiavať počas celého servisu. Ak otvoríte fľašu šumivého, bieleho alebo sladkého vína, je potrebné použiť nádobu na ľad, aby víno malo stále správnu teplotu. V nádobe okrem ľadu musí byť aj voda. Čo sa týka plnších bielych a ľahších červených vín, stačí ak fľašu odložíte do miestnosti, kde je nižšia teplota.
A nezabudnite, k vínu patrí dobré jedlo a ľudia, aby sa vytvorila príjemná atmosféra.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc