offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Praktické doplnky pre milovníka vína

Praktické doplnky pre milovníka vína

Someliérska vývrtka, nádoba na ľad, poháre na víno, karafa, vákuové zátky, vinotéka... čo všetko by mal mať doma správny milovník vína? Nie je vždy dôležité mať všetko, ale správne tieto veci aj použiť.


Chladnička na víno

Ak si pomaly vytvárate doma svoj ucelený archív vín (čo je chválitebné) a nemáte v dome vyhovujúcu pivnicu, je vhodné investovať peniaze do kúpy vinotéky – chladničky na víno. Na trhu je dnes dosť ponúk, netreba sa unáhliť a radšej správne vybrať. Vo vinotéke by sa mala dať nastaviť teplota pre jednotlivé druhy vín.

Fľaše by mali byť uchovávané vo vodorovnej polohe. Vstavaná vinotéka môže dokonca nahradiť aj stenu v obývačke, môžete do nej vstúpiť aj s návštevou a vybrať si víno. Na bežnú konzumáciu bez archivácie vám stačí vinotéka na 30 fliaš.

Dôležitý parameter je aj ich energetická náročnosť. Pokiaľ však plánujete väčšiu zbierku vín, je nevyhnutné investovať do uskladnenia. Niektorí predajcovia alebo vinárstva ponúkajú možnosť uskladnenia vo svojej pivnici s ideálnymi podmienkami pre vyzrievanie.

Poháre na víno a karafa

Povinnou výbavou sú správne poháre /kalichy/ na víno. Dôležité je mať správnu päťku, to znamená, poháre na šumivé, biele, červené /typ Bordeaux a Bourgogne/ a sladké víno. Samozrejme v rámci pohárov sa môžete nechať uniesť a kúpiť si pohár na každú odrodu zvlášť.

Spoločnosť Corner & Co. dlhodobo spolupracuje s firmou Riedel, ktorá práve túto možnosť ponúka. Niektoré vína je potrebné dekantovať, čiže preliať do karafy. Na dekantáciu vína je potrebná karafa. Vyberajte typ karafy, ktorý je funkčný a dobre sa čistí. Dizajnové kreácie sú pekné ale len málo sklárskych producentov ich kombinuje s citom pre víno, tak ako to robí Riedel.

Someliérska vývrtka

Na otváranie vín je potrebná somelierska vývrtka (nôž) a pri starších vínach sa používa planžetový otvárač. Somelierska vývrtka býva celokovová s dvojstupňovým (kĺbovým) otváračom a orezávačom na záklopku.

Špirála je z teflónu. Planžetový otvárač sa používa pri starších vínach, kde korok môže byť deformovaný a pri otváraní by sa vám mohol zlomiť. Vývrtky na víno sa používajú od 19. storočia a ich zberatelia sa chvália rôznymi tvarmi a materiálmi. Dôležité je aby bola praktická a bezpečná.

Zátky na víno a stopper

Ďalšou dôležitou pomôckou sú zátky na uchovávanie vín počas niekoľkých dní. Pre šumivé vína sa používajú kliešťové zátky, známe ako „stoper“. Na tiché vína sú vhodné gumové zátky s pumpičkou na odsatie vzduchu. Ide však len o krátkodobé riešenie a závisí to aj od typu vína. Niektoré vína oxidujú rýchlejšie, ale správnym skladovaním v tmavom prostredí a chlade sa jeho kondícia predĺži.

Vynikajúcim pomocníkom, najmä ak chcete ochutnať víno bez toho, aby ste ho otvorili fľašu, je prístroj Coravin. Je to veľmi dobrý pomocník s ktorým sa dajú ochutnať vína určené na dlhodobú archiváciu. Viac o Coravine sa dočítate v článku.

Pri servise vína je veľmi dôležitá teplota a treba ju aj udržiavať počas celého servisu. Ak otvoríte fľašu šumivého, bieleho alebo sladkého vína, je potrebné použiť nádobu na ľad, aby víno malo stále správnu teplotu. V nádobe okrem ľadu musí byť aj voda. Čo sa týka plnších bielych a ľahších červených vín, stačí ak fľašu odložíte do miestnosti, kde je nižšia teplota.

A nezabudnite, k vínu patrí dobré jedlo a ľudia, aby sa vytvorila príjemná atmosféra.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.