Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Portské víno – kade tečie, tade lieči
Skvelé víno s bohatou tradíciou, ktorého meno je priam synonymom Portugalska – to je portské. Sladké, silné, ťažké a chutné, no za jeho objavením je vraj len náhoda, ako to niekedy v prípade známych nápojov býva.
Niekdajší britský premiér William Pitt ho vraj konzumoval ako liečebný prostriedok a podľa hesla „kade tečie, tade lieči“ si denne doprial aj tri fľaše.
Najznámejším druhom portského je Ruby, výrazné, ovocné víno rubínovej farby. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nelepšia a portské štýlu Ruby sa nearchivuje.
Počas dovozu vína z Portugalska do Anglicka sa víno často kazilo a obchodníci s vínom tak začali víno fortifikovať, teda do sudov s vínom prilievať alkohol. Víno získalo na odolnosti a dostalo tiež výraznejšie sladšiu chuť. A práve takto upravené víno ľuďom chutilo omnoho viac.
Dnes sa portské dorába výlučne v ústí rieky Douro v blízkosti mesta Porto. Jedine portské víno z tejto oblasti môže na území EÚ niesť toto označenie, a zaujímavosťou je, že údolie rieky Douro je tretí najstarší definovaný a chránený vinársky región na svete, hneď po talianskom Chianti a maďarskom Tokaji. Portugalci si tak svoje portské chránia ako národný poklad.



Jeho výroba je dnes veľmi podobná tej niekdajšej, aj keď samozrejme v trochu iných podmienkach. Akonáhle obsah alkoholu v nádrži, kde portské kvasí, dosiahne približne 8 %, víno sa zmieša s neutrálnym alkoholom, ktorá kvasenie okamžite zastaví. Portské sa potom mieša s inými ročníkmi a raz ročne sa prelieva do iného sudu, aby sa tekutina prevetrala a o niekoľko mesiacov získa zmes vína a alkoholu svoju typickú farbu, chuť a vôňu.
Najznámejším druhom portského je Ruby, výrazné, ovocné víno rubínovej farby. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nelepšia a portské štýlu Ruby sa tak nearchivuje. Zato portské štýlu Tawny, keďže dozrieva v drevených sudoch a je tak vystavené postupnej oxidácii a odparovaniu, môže starnúť do krásy aj niekoľko desiatok rokov. Výsledkom toho je svetlejšia, zlatohnedá farba vína, a špecifická orechová aróma.

Jedným z populárnych portugalských producentov portského je Graham’s. Jeho história siaha do polovice 19. storočia a údajne bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla. Ak by sa však známy politik pozrel na produkciu vína v 21. storočí, nebol by sklamaný. Od roku 1970 patrí Graham’s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1 000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča a v pivniciach im zrejú vína od roku 1882. Za zmienku tiež stojí víno tohto druhu, ktoré sa dá nájsť na blízkej Madeire. Najväčší producent prémiovej Madeiry spoločnosť Blandy’s, obľúbená všetkými, ktorí si dokážu vychutnávať život alebo meditovať s pohárikom hodnotného vína, hoci aj s cigarou v ruke.
Ak máte doma fľašu kvalitného portského, už ste napoly vyhrali. Najprv sa uistite, že je uložené v chlade, však v zime, za stálej teploty a s minimálnym prístupom svetla. Portské by sa malo podávať pri teplote medzi 15 a 20°C, ak by sa podávalo chladnejšie, pravdepodobne by to utlmilo jeho chuť, a to by bola škoda. Pokojne ho naservírujte ho do pohárika na sherry, dajú sa použiť aj poháriky na koňak.

K čomu sa teda hodí také dobré portské? Odpoveď je jednoduchá, takmer ku všetkému. Portské je totiž považované za jedno z najviac spoločenských vín, ktoré ozvláštnia akúkoľvek príležitosť, nech je to pokojný večer pri krbe, neformálne stretnutie s priateľmi či formálna obchodná večere.
Ako aperitív sa hodí dobre vychladené suché biele portské, červené portské sa tradične podáva ku koncu stolovania so syrmi, k čokoládovým dezertom alebo ako digestív. Nebojte sa s portským ani variť, skúste napríklad naložiť hovädzie mäso alebo zverinu do staršieho a hustejšieho portského a vychutnajte si tú lahodnú symfóniu chutí.
Či už Ruby alebo Tawny, biele alebo červené, čerstvé alebo desaťročia uschované v sude ako v Sezamovej jaskyni, pravé portugalské portské je skrátka... perfektné.


Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.