Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Portské víno – kade tečie, tade lieči
Skvelé víno s bohatou tradíciou, ktorého meno je priam synonymom Portugalska – to je portské. Sladké, silné, ťažké a chutné, no za jeho objavením je vraj len náhoda, ako to niekedy v prípade známych nápojov býva.
Niekdajší britský premiér William Pitt ho vraj konzumoval ako liečebný prostriedok a podľa hesla „kade tečie, tade lieči“ si denne doprial aj tri fľaše.
Najznámejším druhom portského je Ruby, výrazné, ovocné víno rubínovej farby. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nelepšia a portské štýlu Ruby sa nearchivuje.
Počas dovozu vína z Portugalska do Anglicka sa víno často kazilo a obchodníci s vínom tak začali víno fortifikovať, teda do sudov s vínom prilievať alkohol. Víno získalo na odolnosti a dostalo tiež výraznejšie sladšiu chuť. A práve takto upravené víno ľuďom chutilo omnoho viac.
Dnes sa portské dorába výlučne v ústí rieky Douro v blízkosti mesta Porto. Jedine portské víno z tejto oblasti môže na území EÚ niesť toto označenie, a zaujímavosťou je, že údolie rieky Douro je tretí najstarší definovaný a chránený vinársky región na svete, hneď po talianskom Chianti a maďarskom Tokaji. Portugalci si tak svoje portské chránia ako národný poklad.



Jeho výroba je dnes veľmi podobná tej niekdajšej, aj keď samozrejme v trochu iných podmienkach. Akonáhle obsah alkoholu v nádrži, kde portské kvasí, dosiahne približne 8 %, víno sa zmieša s neutrálnym alkoholom, ktorá kvasenie okamžite zastaví. Portské sa potom mieša s inými ročníkmi a raz ročne sa prelieva do iného sudu, aby sa tekutina prevetrala a o niekoľko mesiacov získa zmes vína a alkoholu svoju typickú farbu, chuť a vôňu.
Najznámejším druhom portského je Ruby, výrazné, ovocné víno rubínovej farby. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nelepšia a portské štýlu Ruby sa tak nearchivuje. Zato portské štýlu Tawny, keďže dozrieva v drevených sudoch a je tak vystavené postupnej oxidácii a odparovaniu, môže starnúť do krásy aj niekoľko desiatok rokov. Výsledkom toho je svetlejšia, zlatohnedá farba vína, a špecifická orechová aróma.

Jedným z populárnych portugalských producentov portského je Graham’s. Jeho história siaha do polovice 19. storočia a údajne bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla. Ak by sa však známy politik pozrel na produkciu vína v 21. storočí, nebol by sklamaný. Od roku 1970 patrí Graham’s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1 000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča a v pivniciach im zrejú vína od roku 1882. Za zmienku tiež stojí víno tohto druhu, ktoré sa dá nájsť na blízkej Madeire. Najväčší producent prémiovej Madeiry spoločnosť Blandy’s, obľúbená všetkými, ktorí si dokážu vychutnávať život alebo meditovať s pohárikom hodnotného vína, hoci aj s cigarou v ruke.
Ak máte doma fľašu kvalitného portského, už ste napoly vyhrali. Najprv sa uistite, že je uložené v chlade, však v zime, za stálej teploty a s minimálnym prístupom svetla. Portské by sa malo podávať pri teplote medzi 15 a 20°C, ak by sa podávalo chladnejšie, pravdepodobne by to utlmilo jeho chuť, a to by bola škoda. Pokojne ho naservírujte ho do pohárika na sherry, dajú sa použiť aj poháriky na koňak.

K čomu sa teda hodí také dobré portské? Odpoveď je jednoduchá, takmer ku všetkému. Portské je totiž považované za jedno z najviac spoločenských vín, ktoré ozvláštnia akúkoľvek príležitosť, nech je to pokojný večer pri krbe, neformálne stretnutie s priateľmi či formálna obchodná večere.
Ako aperitív sa hodí dobre vychladené suché biele portské, červené portské sa tradične podáva ku koncu stolovania so syrmi, k čokoládovým dezertom alebo ako digestív. Nebojte sa s portským ani variť, skúste napríklad naložiť hovädzie mäso alebo zverinu do staršieho a hustejšieho portského a vychutnajte si tú lahodnú symfóniu chutí.
Či už Ruby alebo Tawny, biele alebo červené, čerstvé alebo desaťročia uschované v sude ako v Sezamovej jaskyni, pravé portugalské portské je skrátka... perfektné.


Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.


