Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Novinka v predaji - Armagnac Darroze
Armagnac je historickým duchom Francúzska, nedávno oslávil svoje 700. výročie. Rodina Darroze si vybudovala svoju povesť a jedinečnosť prostredníctvom úžasnej zbierky armaňakov v regióne. Každý z nich dozrieva v dubovom sude, ktorý mu dodáva jedinečný charakter. Názov usadlosti, rok výroby a dátum plnenia do fliaš zaručujú túto jedinečnú rozmanitosť. Gastronómia a Armagnac, dve vášne, ktoré sú v rodine Darroze dobre zaužívanými hodnotami. Autenticita, tradícia, rešpekt, nezávislosť, potešenie – tieto slová vystihujú Armagnac Darroze.
Francúzske umenie
Zo všetkých francúzskych vinohradníckych regiónov je Gaskonsko nepochybne najmladší. Pôda rozdeľuje región na tri časti: Bas Armagnac, Armagnac Ténarèze a Haut Armagnac. Bas-Armagnac je najsevernejší región a dostal meno podľa svojej geografickej polohe. Nižšie ako ostatné regióny (60 až 120 metrov nad morom oproti 150 až 200 metrov pre Haut-Armagnac). Jeho pôda sa rozprestiera v oblasti Gers a Landes a pozostáva z ílovitého piesku, v ktorom sa nachádzajú morské sedimenty. Je považovaná za oblasť, ktorá dáva najkvalitnejší a najaromatickejší armaňak. Vďaka tomu je Bas-Armagnac klenotom apelácie. Podnebie s miernou a slnečnou jeseňou je ideálne na dozrievanie hrozna. Les, ktorý chráni vinič pred nepriaznivým počasím poskytuje aj dubové drevo pre výrobu sudov, v ktorých armaňak vyzrieva.
V roku 1974 Francis Darroze začal podnikať v Bas-Armagnac, nakupoval armaňaky pre svoju klientelu. Jeho rodinná reštaurácia Darroze vo Villeneuve-de-Marsan sa nachádza v krásnom francúzskom departemente Landes. V časoch najväčšej slávy mala reštaurácia dve hviezdy Michelin asi dvadsať rokov a pýšila sa vínnou pivnicou takmer mýtických rozmerov. Prvotná myšlienka bola jednoduchá, vytvoriť povedomie o regióne a jeho mimoriadne pestrých vinohradníckych pôdach, bohatých a poznamenaných históriou, pri rešpektovaní originality a typického charakteru jednotlivých oblastí. Odvtedy zintenzívnil hľadanie najlepších viníc a pôd Bas-Armagnac.
Zbierka armaňakov
Vďaka Darrozovi, ktorý jednotlivé armaňaky nemiešal, ale fľašoval podľa vinárstva s menom výrobcu jasne uvedeným na etikete. Takto mohli ochutnať a oceniť milovníci destilátov po celom svete i menších pestovateľov. V roku 1996 sa k nemu pripojil jeho syn Marc a je to Marc, ktorý brilantne udržiava túto stránku činnosti rodiny Darroze dodnes. Marc, vyštudovaný enológ, sa v roku 1996 pripojil k svojmu otcovi, aby nasledoval jeho kroky. Obaja sa navzájom dopĺňali „hľadači pokladov“, ako ich prezývala Martine Nouet vo svojej knihe « Eaux-de-vie: le guide » . Len za 30 rokov má kolekcia viac ako 250 armaňakov vo viac ako 50 ročníkoch. Práve vďaka tejto rozmanitosti bol Marc Darroze schopný vybudovať kolekciu „Grands Assemblages“.
Armagnac Francisa Darroza sa prirodzene redukujú jednoduchým odparovaním alkoholu v priebehu rokov starnutia. Zrejú vo vlastných sudoch, aby si zachovali svoj skutočný charakter. Do čistej eaux-de-vie nikdy nepridáva karamel ani žiadne iné farbivá. Celá Darrozeova zásoba Bas-Armagnac sa uchováva v drevených sudoch. Až po prijatí objednávok ich stáčajú. Tým sa proces starnutia čo najviac predlžuje.
Lahodný poklad
Pri degustácii armaňaku dôležitú úlohu zohráva kalich. Čím starší armaňak, tým by mal mať kalich široké dno a úzky vrch. Koncentruje sa v ňom alkohol a arómy. Mladšie potrebujú väčší otvor – napríklad kalich tulipánového tvaru. Dôležitá je aj teplota podávania. Vyhnite sa zahrievaniu armaňaku v kalichu. Správna teplota, ktorá umožní, aby sa v kalichu sám zohrial a rozvinul všetky svoje arómy, je okolo 18 až 20 stupňov Celzia.
Preferovanou voľbou Marca Darroze je čokoláda s vysokým percentom kakaa a Armagnac. Jemná horkosť vyváži bohatosť a tuk eaux-de-vie Darroze. Tieto tmavé čokolády sú tiež známe tým, že obsahujú menej cukru. Pre Marca je odroda „criollo“ perfektná, pretože poskytuje jemné kakao pretrvávajúce v ústach. Sladké drievko, vanilka, škorica, klinčeky, mandle, vlašské orechy a koža sú niektoré príklady aróm spoločných pre armaňak a čokoládu. Keď človek stretne dokonalú harmóniu, manželstvo je jednoducho samozrejmé a uspokojí chuťové poháriky na celé hodiny.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.