offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Leto s ružovým vínom

Leto s ružovým vínom

Oslava príchodu leta, priateľstva a vína. Ružové vína nepatria ani k červeným ani k bielym. Najviac sa ich vypije práve v lete. Na ich výrobu sa dá použiť takmer každá modrá odroda hrozna od Modrého Portugalu až po Syrah. Existuje však niekoľko štýlov ružových vín, ktoré môžete s nami objaviť.

Pozrite si TOP letné ROSÉ podľa výberu someliéra.

Rosé vína teraz v akcii až -30%
 


Rosé vzniká, keď sa šupky modrého hrozna dotknú muštu len na krátky čas. Niektoré červené vína kvasia celé týždne na šupkách, ružové vína sa sfarbia do ružova len za niekoľko hodín. Vinár musí mať úplnú kontrolu nad farbou vína a keď víno dosiahne požadovanú farbu, odstráni šupky, čiže zdroj červeného pigmentu.

Ako sa vyrába ružové víno

Existujú 3 hlavné spôsoby výroby ružového vína.:
1.    Macerácia
2.    Saignée
3.    Blending 

Macerácia spočíva v tom, že modré hrozno sa nechá určitý čas macerovať a následne sa mušt spracuje na ružové víno. Do muštu sa zo šupiek uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky. Takto pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch. Vznikne tak víno tmavšej farby s bohatšou chuťou. Metóda macerácie je najbežnejším typom výroby ružového vína. Používa sa v regiónoch Provence a Languedoc-Roussillon vo Francúzsku, kde je ružové víno rovnako dôležité ako červené alebo biele víno.

Saignée spočíva v tom, že počas prvých hodín výroby červeného vína sa časť muštu odoberie do novej nádoby na výrobu ružového vína. Ružové vína vyrobené touto metódou sú zriedkavejšie a tvoria len asi 10% alebo menej z produkcie vinárstva. Táto metóda je veľmi bežná, používa sa vo vinohradníckych oblastiach ako sú Napa a Sonoma.

Blending ide o metódu miešania, pri ktorej sa do nádoby s bielym vínom pridá trochu červeného vína a vznikne ružové víno. Na zafarbenie bieleho vína na ružovo nie je potrebné veľa červeného vína, takže tieto vína zvyčajne obsahujú maximálne okolo 5% pridaného červeného vína. Táto metóda je neobvyklá pri tichých ružových vínach, ale oveľa častejšie sa vyskytuje v oblastiach ako je Champagne.

Farba, vôňa a chuť

Farebné spektrum ružových vín je veľmi rozmanité a je ovplyvnené viacerými faktormi. Intenzita a odtieň farby závisia najmä od odrody a od spôsobu spracovania hrozna. Farebná škála rosé vín je široká: šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedo ružová až oranžová. 

Vôňa a chuť by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov, doplnená o príjemné korenisté. Ružové vína môžu byť suché, polosuché a polosladké až sladké. O rosé sa hovorí, že je to víno mladých a obľubujú ho najmä ženy, ale aj muži majú v súčasnosti kladný vzťah k nemu. Charakteristické vône a chute mladých ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek...Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.

Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Preto si už túto sobotu pripravte svieže a správne vychladené rosé a k nemu grilované ryby (losos alebo steak z tuniaka), plody mora s cestovinami alebo grilované jahňacie a teľacie mäso. Optimálna teplota podávania 9-10 °C. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.