offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Kedy je slovenské víno naozaj zo Slovenska – označenie podľa zákona

Kedy je slovenské víno naozaj zo Slovenska – označenie podľa zákona

Každá krajina má svoje označenie vín a tým deklaruje pôvod. Kladie dôraz na miesto, kde hrozno dozrelo, v ktorej apelácii, poprípade vinohrade. Krajiny s bohatou vinohradníckou históriou vychádzajú zo svojho apelačného systému.

Ako je to na Slovensku? Prečítajte si článok o tom, ako sa slovenské vína označujú a triedia.


Keďže u nás apelačný systém takmer neexistuje, má len dve apelácie a to v Tokaji a Skalici /Skalický Rubín/, naša legislatíva vychádza zo zákona 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve a podľa Nariadenia rady ES o spoločnej organizácii trhu s vínom.

Slovensko patrí do severného vinohradníckeho pásma. Kategorizácia vín vychádza z tzv. cukornatosti hrozna. To znamená, že na etikete sa uvádza informácia o cukornatosti hroznového muštu podľa prívlastkov ako kabinetné víno, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, cibébový výber, botrytický výber, ľadové víno či slamové víno. 

Kategorizácia slovenských vín:

Víno bez zemepisného označenia
Víno bez zemepisného označenia sa označuje výrazom „víno“ a možno ho označovať údajmi o pôvode podľa osobitného predpisu. Víno nemusí pochádzať zo Slovenska.

Víno s chráneným zemepisným označením
Je víno, ktoré sa zvykne označovať skratkou CHZO. Víno možno označiť ako víno s chráneným zemepisným označením, iba ak sa vyrába výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách na území Slovenskej republiky a zber hrozna, výroba vína, ako aj jeho fľašovanie sa uskutočnili v Slovenskom vinohradníckom regióne.

Okrem týchto podmienok musí spĺňať ďalšie požiadavky podľa zákonom stanoveného osobitného predpisu. Víno musí byť vyrobené z registrovaných odrôd. V označení vína s chráneným zemepisným označením možno uvádzať tradičný výraz „regionálne víno“. 

Víno s chráneným označením pôvodu
Označované ako CHOP podlieha prísnej ochrane a certifikácii. Chránené sú názvy vinohradníckych oblastí – Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská a Tokaj. Synonymom CHOP je skratka D.S.C. (Districtus Slovakia Controlatus). Do tejto kvalitatívnej kategórie sú zaradené akostné vína a akostné vína s prívlastkom. Akostné vína sa pripravujú z hrozna a muštu s cukornatosťou 16 °NM. Pokiaľ je víno s prívlastkom musí mať na záklopke ŠKČ s trikolórou Slovenska.

Akostné vína s prívlastkom

Tradičné označenia kategórií: akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno.

Kabinetné  víno: vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 19 °NM,  obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Neskorý zber: víno vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 21 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Výber z hrozna: víno vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 23 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Bobuľový výber: víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené bobule s cukornatosťou najmenej 26 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu
Hrozienkový výber:  víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna s cukornatosťou najmenej 28 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu
Cibébový výber a Botrytický výber: víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna napadnutých účinkom ušľachtilej vláknitej huby Botrytis cinerea s cukornatosťou najmenej 28 °,  obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu


 

Ľadové víno: víno vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote –7 °C a nižšej,  hrozno zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté, získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM a obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % objemu
Slamové víno: víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne sa nechalo visieť a sušiť na šnúrach najmenej tri mesiace, získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % objemu

Rozdelenie slovenských vín podľa obsahu zvyškového cukru

Tiché vína: suché 0-4 g/l, polosuché 4-12 g/l, polosladké 12-45 g/l a sladké nad 45 g/l.
Na Slovensku sa ako suché víno môže byť aj víno s obsahom cukru 9 g/l v prípade ak súčasne obsahuje 7 g/l kyselín a polosuché ak obsahuje min. 8g/l kyselín s obsahom zvyškového cukru do 18g/l.
Šumivé vína /podľa dossage/: Brut Nature 0-3 g/l, Extra Brut 0-6 g/l, Brut 0-12 g/l, Extra Dry 12-17 g/l,  Dry 17-32 g/l, Demi sec 32-50 g/l a Doux nad 50g/l. 
Pestovateľský sekt: možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z vinohradu výrobcu. 
Sekt vinohradníckej oblasti V.O.: možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z tej istej alebo bezprostredne susediacej zemepisnej jednotky na Slovensku.

Tokaj

Pri zakladaní vinohradov v Tokajskej vinohradníckej oblasti na kvalifikovaných honoch možno vysadiť len viničové sadenice tokajských odrôd registrovaných v Listine registrovaných odrôd. Nemožno miešať hrozno a mušt tokajských odrôd dopestovaných na kvalifikovaných honoch s hroznom a muštom tokajských odrôd pochádzajúcich z vinohradníckych honov, ktoré neboli zatriedené ako kvalifikované hony. Na trh sa uvádza po dvoch rokoch vyzrievania, z toho jeden rok v drevenom sude.  

Samorodné suché sa vyrába v ročníkoch nepriaznivých na tvorbu cibéb alebo z hrozna dopestovaného na kvalifikovaných honoch, z ktorého strapcov boli vopred povyberané cibéby na výrobu tokajských výberových vín; hrozno musí mať cukornatosť najmenej 21 °NM a vyrobené víno musí mať obsah zvyškového prírodného cukru do 10 g/l. Na trh sa uvádza po dvoch rokoch vyzrievania, z toho jeden rok v drevenom sude.  

Tokajský výber možno tokajské víno označiť, ak sa vyrába alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb dopestovaných na kvalifikovaných honoch muštom s cukornatosťou najmenej 21°NM alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z kvalifikovaných honov. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na 3-putňový až 6-putňový.Výber možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Esencia možno tokajské víno označiť, ak je víno získané pomalým kvasením samotoku, ktorý sa získa zo zvlášť vyberaných cibéb dopestovaných na kvalifikovaných honoch. Esencia obsahuje aspoň 450 g/l prírodného cukru a 50 g/l bezcukorného extraktu. Esenciu možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Tokajská výberová esencia možno tokajské víno označiť, ak je víno získané alkoholovým kvasením cibéb z kvalifikovaných honov. Pri zbere sa vyberajú osobitne bobule hrozna, ktoré sa hneď po spracovaní zalejú muštom pochádzajúcim z definovaného vinohradu alebo tokajským vínom totožného ročníka, ktoré obsahuje aspoň 180 g/l prírodného cukru a 45 g/l bezcukorného extraktu. Výberovú esenciu možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

V posledných desiatich rokoch slovenskí vinári opúšťajú od označovania vín prívlastkom a smerujú práve k apelačnému systému, ktorý  zabezpečuje najlepšiu ochranu z hľadiska pôvodu vín. Na etikete uvádzajú názov vinohradníckej oblasti a názov vinohradu poprípade honu, aby deklarovali pôvod hrozna.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.