Kávové drinky s alkoholom
Káva sa výborne spája aj s alkoholom. Výsledkom sú nápoje, ktoré sú ideálne na večerné posedenie, dezert či ako súčasť koktailového menu. Tu sú niektoré klasiky:
• Espresso Martini - Vznikol v 80. rokoch v Londýne, dnes patrí medzi moderné koktailové legendy. Ingrediencie: espresso, vodka, kávový likér (napr. Kahlúa), cukrový sirup. Chuť: hladká, kávová, mierne sladká, s bohatou penou navrchu
• Irish Coffee - Tradičný írsko-americký nápoj podávaný v pohári na stopke. Ingrediencie: horúca filtrovaná káva, írska whiskey, hnedý cukor, šľahačka. Chuť: silná a sladká, s kontrastom medzi horúcou kávou a chladnou smotanou
• Caffè corretto - Taliansky spôsob ako „doladiť“ kávu – zvyčajne panákom grappy, sambucy alebo brandy. Podáva sa ako espresso s malým množstvom alkoholu priamo v šálke. Ideálny digestív po večeri.
• Baileys Coffee - Espresso alebo filterkáva vylepšená írskym krémovým likérom. Jemná, sladká chuť – obľúbená u tých, čo majú radi „dezert v šálke“.
• Black Russian s cold brew - Moderná variácia klasiky. Ingrediencie: cold brew, vodka, kávový likér. Servírované na ľade – osviežujúce a silné zároveň