Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Jedinečné BIO vína Zind Humbrecht
Vinárstvo Zind Humbrecht je lídrom v Alsasku s ohromujúcou zostavou vín, ktoré odrážajú skutočný zmysel pre miesto. Od roku 1992 sídli Zind Humbrecht v Route de Colmar v Turckheim, v srdci vinice Herrenweg. Vinárstvo je držiteľom certifikátu Ecocert a od 2002 Biodyvin.
Objavte vína Zind Humbrecht na našom eshope.
Biodynamický výrobca
Vinárstvo Zind Humbrecht bolo založené v roku 1959 a dnes hospodári na ploche 40ha vinohradov. Ročná produkcia je 13 000–16 000 cases a má 22 stálych zamestnancov. Práce vo viniciach sú náročné na pracovnú silu kvôli režimu biodynamic. Výnosy sa pohybujú medzi 30–40 hl / ha, čo je podľa alsaských štandardov dosť nízko. Vína pochádzajú z najlepších polôh oblasti.
Vinárstvo vlastní vinice v najvyššej kategórii viníc Grand Crus Rangen (Thann) 5.5 ha, Brand (Turckheim) 2.4 ha, Hengst (Wintzenheim) 1.4 ha, Goldert (Gueberschwihr) 0.9 ha. Olivier Humbrecht, ktorý dnes vinárstvo vedie, je jednou z hviezd na nebi vinohradníckeho a vinárskeho sveta.
Okrem toho, že je jedným z mála vinárov, ktorí dosiahli MW (Master of Wine), je tiež jedným z vinárom, ktorí sa rozhodli ísť cestou biodynamiky a v súčasnosti je prezidentom spoločnosti Biodyvin. Okrem toho je to tiež skutočne milý a prístupný človek, tak ako jeho vína.
Oliver hovorí: „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“
Single Vineyards
Kvasenie je pomalé a vína strávia na kaloch najmenej šesť mesiacov. Plnenie do fliaš nastáva po filtrácii asi 12–24 mesiacov po zbere.
„Jedným z mojich cieľov je vyhnúť sa filtrovaniu vín“, hovorí Olivier, „no to v súčasnosti nie je možné kvôli riziku referencie vín, z ktorých mnohé sú fľašované s vysokým obsahom zvyškového cukru.“ Olivier filtruje iba vtedy, keď je víno v sude číre. „Ak pretlačíte zakalené víno cez filter, poškodíte ho“, hovorí.
Najznámejšie Single Vineyards Rotenberg (Wintzenheim) 1.8 ha, Clos Häuserer (Wintzenheim) 1.2 ha, Herrenweg (Turkheim) 11.5 ha, Clos Jebsal (Turkheim) 1.3 ha, Heimbourg (Turkheim) 4 ha, Clos Windsbuhl (Hunawihr) 5.2 ha.
Ikonou je vinohrad Clos Saint Urbain v Rangen de Thann, z ktorého sa vyrába jeden z najlepších rizlingov sveta alebo Gewürztraminer z Wintzenheim, ktorý bol vysadený v roku 1947. Vína Zind Humbrecht sú bohaté, štruktúrované, harmonické a dlhoveké.
Windsbuhl a víno Zind
Domaine Zind Humbrecht odkúpil vinicu Clos Windsbuhl v roku 1987. Nachádza sa v obci Hunawihr, približne 15 km od Colmaru s výhľadom na opevnený kostol Sainte Hune. Je orientovaný na juh až juhovýchod a so svojim priemerným až strmým svahom (medzi 15 - 40%).
Windsbuhl leží vo vysokej nadmorskej výške pre Alsasko a to okolo 350 m nad morom. Vinič rastie na vápencovom podloží (muschelkalk) bohatom na hlinu a kriedovú horninu. Blízkosť pohoria Vosges chráni Windsbuhl pred severnými vetrami.
Vďaka svojej polohe a vyššej nadmorskej výške hrozno dozrieva neskoro. Vinohrad sa rozprestiera na ploche 5,5 ha. Pinot Gris je väčšine, nasleduje Gewürztraminer a Riesling. V menšom množstve i Chardonnay a Pinot Auxerrois, ktorý sa používa pre víno „Zind“.
Rotenberg
Strmé svahy Rotenbergu sú orientované na západ a ponúkajú výhľad na zámok Haut Landsbourg. Červené pôdy bohaté na železo boli v jednej fáze využívané aj neďalekými železnými baňami. Rotenberg sa dá preložiť ako „červený kopec“.
Hrozno sa zberá neskôr a môže viesť k tvorbe botrytídy. Zind Humbrecht vlastní 1,7 ha viníc, z toho 0,5 ha je vysadených Pinot Blanc a Auxerrois a 1,2 ha vysadených Pinot Gris, ktoré sa používajú od roku 1985 pre Pinot Gris Rotenberg. Vína Rotenberg majú jemnosť a eleganciu, perfektne vyváženú harmóniu kyselín.
Clos Saint Urban Rangen de Thann
Rangen de Thann je najjužnejšou z alsaských viníc. Grand Cru Rangen de Thann sa nachádza na východe údolia s výhľadom na obec Thann a na úpätí svahu prechádza rieka Thur. Vinica je tvorená vulkanickými horninami a usadenými pieskovcami s rôznym zastúpením sopečných prvkov.
Orientovaná je na juh a tým zvyšuje množstvo priameho denného svetla, leží na strmom úbočí Rangen (v priemere 90%), terasovej výsadby. Blízkosť pohoria Vogézy, vyššie zrážky (750 mm) a vyššia nadmorská výška tejto vinice sú dôležitými faktormi, ktoré prispievajú k neskorému dozrievaniu hrozna.
Termín zberu je často 2 až 3 týždne po začiatku zberu. Kyslé, dobre priepustné, teplé pôdy Rangenu sú pre Riesling veľmi priaznivé. Sopečná pôda dodáva špecifický aromatický charakter a jedinečnú osobnosť. Pazúrik a dym sú dva deskriptory, ktoré sa najčastejšie spájajú s vínami z tohto terroiru a zdôrazňujú minerálnosť a zemitosť rizlingu.
Vinica Clos Saint Urbain obklopuje kaplnku Saint Urbain a je rozdelená na dve cestičky „Montaigne“. Vinice ležia na 5,5 ha s odrodami v pomere: Rulandské šedé 2,7 ha, Rizling rýnsky 2,3 ha a Gewürztraminer 0,5 ha. Rozdiely v mikroklíme medzi hornou a spodnou časťou tejto jedinej vinice vnášajú svoj jedinečný výraz. Vyššie položená časť neskôr dozrieva a je chladnejšia. Pôdy majú väčšie percento hornín, menej ornice a bývajú kyslejšie. Riesling Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru je jeden z najlepších rizlingov bez rozdielu ceny a pôvodu. Vznešený a ušľachtilý. Napĺňa predstavy o dokonalom víne.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.