offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Franciacorta - bublinky s talianskym šarmom

Franciacorta - bublinky s talianskym šarmom

Synonymom elegancie a noblesy Lombardie je Franciacorta. Šumivé víno sa vo Franciacorte vyrábalo od 16. storočia, dlho však slúžilo iba pre miestnu spotrebu. V súčasnosti je oblasťou označovanou s najvyšším podielom, vyše dvoch tretín, viníc v ekologickom režime.

Hovorí sa, že Franciacorta má zo všetkých šumivých vín najbližšie práve k Champagne.


 

Pôvod, pôda a klíma

Franciacorta sa nachádza v samom srdci Lombardie neďaleko od Milána.

Oblasť s rozlohou približne 200 kilometrov štvorcových a pozostávajúcej z 19 miest v provincii Brescia. Jej mierne kopce, ohraničené na západe riekou Oglio a na severozápade Alpami.

Morénový pôvod dodáva pôde mimoriadne minerálne bohatstvo, ktoré vytvára jedinečnú vinohradnícku oblasť Franciacorty. Veľmi špecifické pôdy, ktoré sú bohaté na piesok a naplaveniny s vysokou priepustnosťou.

Kamene rôznych tvarov, povahy a farieb sú chaoticky rozptýlené v zemi a po celé storočia sa používali aj ako materiál na stavbu víl, a ‘Broli’, charakteristických kamenných múrov obklopujúcich domy a vinice.

Pozrieť vína z oblasti Franciacorta.

Vplyvné jazero

Franciacorta je ovplyvnená kontinentálnym podnebím, obrovskú výhodu prináša blízkosť jazera, ktoré má zmierňujúci účinok na teploty v lete aj v zime. V lete sú typické horúčavy, ktoré zmierňujú chladný vánok od jazera Valcamonica. V zime jazero chráni morénový amfiteáter pred studeným vzduchom, slúži ako akumulátor tepla. Prítomnosť jazera pomáha vytvárať veľké množstvo zrážok, v období rastu viniča (apríl až október) sú priemerné zrážky 500 - 600 mm, čo je približne 2/3 ročného množstva.

História

Pestovanie viniča má historický pôvod v kopcoch Franciacorty, o čom svedčia nálezy pravekého hroznového semena a spisy klasických autorov ako Plínius, Columella a Virgil. Vďaka priaznivým klimatickým a pôdnym podmienkam sa tu hrozno pestovalo od rímskych čias až do neskorého staroveku a stredoveku. Aj keď vinohradníctvo zažíva dobré aj zlé obdobia, nikdy sa tu nezastavilo.

Názov Franciacorta, označujúci oblasť medzi Bresciou a jazerom Iseo, sa objavil prvýkrát v roku 1277. V 1961 bola vyrobená vôbec prvá fľaša Franciacorty vo vinárstve „Guido Berlucchi“. V septembri 1995 konzorcium schválilo súbor pravidiel DOCG Franciacorta a dva roky na to boli uvedené na trh prvé fľaše Franciacorta s pečaťou DOCG.

Franciacorta v číslach

  • 5. marca 1990 vznik konzorcia Franciacorta (29 výrobcov)
  • 1995 bol udelený štatút Franciacorta DOCG
  • 121 vinárstiev
  • 19 obcí
  • 2,902 ha viníc Franciacorta DOCG (Chardonnay 81%, Pinot Nero 15%, Pinot Bianco 3%, Erbamat 1%)
  • 327 ha viníc využívaných pre Curtefranca DOC
  • 15,6 milióna fliaš predaných v roku 2020, z toho 10,9% v zahraničí

Kategórie

Franciacorta – cuvée Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Bianco (povolené do maximálneho podielu 50%) a Erbamat (v maximálnom podiele 10%). Sekundárna fermentácia vo fľaši, na kaloch minimálne 18 mesiacov. Uvedenie na trh minimálne po 25 mesiacoch po zbere. Tlak vo fľaši medzi 5 a 6 atmosfér. Dossage: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec or Dry, Demi-Sec.

Satèn – cuvée s dominanciou Chardonnay, Pinot Blanc max.  50%. Sekundárna fermentácia vo fľaši, na kaloch minimálne 24 mesiacov. Tlak vo fľaši pod 5 atmosfér. Vyrába sa len v kategórii Brut.

Franciacorta Rosé – cuvée Chardonnay, Pinot Bianco max. 50%, Pinot Nero min. 35%, Erbamat max. 10%. Pinot Nero kvasí v kontakte so šupkami dostatočne dlho, aby získalo víno požadované sfarbenie. Vyrába sa zo základného vína Pinot Nero vinifikovaného ako ružové víno. Sekundárna fermentácia vo fľaši, na kaloch minimálne 24 mesiacov. Dossage: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec or Dry, Demi-Sec.

Franciacorta Millesimato - slovo „millesimo“ (ročník) označuje, že víno musí pochádzať iba z jedného ročníka (minimálne 85%). Millesimato sa vyrába, keď je ročná produkcia obzvlášť vysokej kvality. Sekundárna fermentácia vo fľaši, na kaloch minimálne 30 mesiacov. Na trh môže minimálne 37 mesiacov po zbere. Dossage: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry a Satèn Millesimato iba v kategórii Brut.

Franciacorta Riserva – vyrába sa len vo výnimočných ročníkoch. Sekundárna fermentácia vo fľaši, na kaloch minimálne 60 mesiacov, na trh je uvedená  minimálne 67 mesiacov (päť a pol roka) po zbere. Dossage: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Satèn Riserva iba v kategórii Brut.

Dossage

  • Pas dosé  bez dossage, max do 3 g/l
  • Extra Brut do 6 g/l
  • Brut – max do 12g/l, najuniverzálnejší typ Franciacorty
  • Extra Dry – 12-17 g/l,
  • Sec alebo Dry – 17-32 g/l
  • Demi-Sec – 32-50 g/l

Franciacorta je ideálnym šumivým vínom do gastronómie. Vďaka mimoriadnej kvalite je ideálnym spoločníkom od aperitívu po hlavné jedlá, od najjednoduchších po najzložitejšie.

Odporúčame tieto jedlá

Ostriež z jazera Iseo so šalátom a čerstvým feniklom, hovädzie carpaccio s olivovým olejom, plnený úhor, síh severný s polentou, Bagòss miestny syr z Bagolina, plnené ravioli, rizoto so špargľou a čakankou, špagety s mušľami, vyprážané miestne morské plody, lasagne s parmezánom, syr Robiolina s vlašskými orechmi, penne so smotanovo baklažánovou omáčkou. Demi-Sec  - Bossolà (typický tradičný vianočný dezert z okolia Brescie), Sbrisolona (chrumkavý koláč s polentou a mandľami), crostatínsky koláč so sušeným ovocím.

Ca' del Bosco

Ca' del Bosco je číslo 1 v Taliansku pre šumivé vína vyrábané klasickou metódou.

Vinárstvo v oblasti Lombardia Franciacorta DOCG vlastní gigant Santa Margherita. Avšak mozgom vinárstva a hnacím motorom je stále jeho zakladateľ Maurizio Zanella.

Od svojho vzniku v roku 1968 dostalo vinárstvo množstvo uznaní. V portfóliu spoločnosti Corner & Co. je to drahokam v náhrdelníku. Jeho vína posúvajú kvalitu vín z oblasti na úroveň prestížnych šumivých vín sveta.

Ca del Bosco patrí aj medzi pionierov v produkcii unikátnych tichých vín. Je to jediné vinárstvo v Taliansku, ktoré komerčne pestuje odrodu Carmenère.

Ak majú Francúzi Salon, tak na Apeninskom polostrove je to Ca del Bosco.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.