Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Dom Pérignon - luxusné šampanské
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
Prestige Champagne
Na rozdiel od „bežných“ Champagne má na etikete vždy uvedený ročník. Bývalý pivničný majster a enológ Richard Geoffroy hovorí: „Dom Pérignon sa nedostane do fľaše, pokiaľ ročník nedosiahne požadovanú kvalitu.“ Koncept je implementovaný veľmi dôsledne. Na pôde bohatej na vápenec hrozno odrôd Chardonnay a Pinot Noir má dokonalé podmienky.
Rozsiahle miesta, ktoré má vinárstvo k dispozícii, dodávajú Champagne ich charakteristický štýl. Existujú prísne predpisy týkajúce sa výnosu a objemu produkcie na hektár. Napríklad zo 160 kilogramov hrozna sa získa 102 litrov muštu.
Dôležitú úlohu pri výrobe zohráva asambláž (namiešanie správneho pomeru základných vín). Pivničný majster má možnosť vyberať vína z rôznych lokalít, čo ovplyvňuje výsledný štýl a chuť Champagne.
Ako vznikol Dom Pérignon
História Dom Pérignon sa začala písať na prelome storočí v roku 1800. O vtedajšiu výrobu vína v kláštore bol zodpovedný benediktínsky mních Pierre Pérignon, ktorý sa pokúsil o revolúciu.
Práve vďaka nemu je teraz povolené vyrábať Champagne z odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré dodávajú vínam komplexnosť. To isté platí pre sekundárnu fermentáciu vo fľaši, ktorá je dnes stále bežná a nazýva sa „Méthode Champenoise“. Mníchove zistenia zmenili výrobu šumivých vín.
Tieto revolučné úspechy sú dôvodom, prečo je dnes Champagne Dom Pérignon svetoznáme. Extrémne vysoké požiadavky na kvalitu udržali značku na vrchole trhu. Novým pivničným enológom je Vincent Chaperon.
Príbeh úspechu je verný mottu „Dom Pérignon nie je len Champagne. Je to veľký tresk vo vesmíre nápoja bohov, alfa a omega umenia. Dom Pérignon má svoju cenu, ktorá nie je lacná, ale stojí za každý cent“.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






