offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
DAC Wachau

DAC Wachau

V poradí 15. DAC získala najslávnejšia vinohradnícka oblasť v Rakúsku Wachau. Po dôkladnom zvážení bol ministerstvu poľnohospodárstva, regiónov a cestovného ruchu predložení návrh získania chráneného označenia vín DAC Wachau, ktorý bol v týchto dňoch podporený a podpísaný podľa zákona spolkovej ministerky Elisabeth Köstinger.


Rakúsky vinársky priemysel urobil ďalší krok na ceste k marketingu založenom na pôvode hrozna ako rozhodujúci element.

Vína DAC Wachau sa delia na tri úrovne: Gebietswein, Ortswein a Riedenwein. Vinohradníci sa zaviazali, že budú ručne zbierať úrodu na všetkých troch úrovniach. Tradičné označenie kategórii vín Vinea Wachau ostáva zachované Steinfeder, Federspiel a Smaragd.

Označenie vín

V kategórii Gebietswein sa zachováva tradičná škála odrôd viniča, kde je povolených sedemnásť bielych a červených odrôd od Grüner Veltliner a Riesling, nasledované odrodami Muskateller a Sauvignon Blanc až po Pinot Noir a Sankt Laurent. Gemischter Satz a Cuvées sú tiež povolené. Na etiketách týchto vín bude uvedený názov regiónu spojený s „DAC“. Hrozno môže pochádzať odkiaľkoľvek z celej vinohradníckej oblasti Wachau.

 

 

Označenie vín Ortswein sa stáva čoraz dôležitejším v Rakúsku. Wachau ustanovuje 22 určených obcí, ktoré sú chránené podľa nariadenia DAC. Počet schválených odrôd viniča sa sústreďuje na deväť: Grűner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc a Traminer. Tieto vína sa musia vyrábať ako jednoodrodové vína.

Najvyššou úrovňou je Riedenwein. Povolené sú najznámejšie odrody hrozna Wachau Grűner Veltliner a Riesling, ktoré sa zbierajú zo 157 presne vymedzených vinohradníckych lokalít - vinohradov (Rieden). Vína Wachau DAC, na ktorých je na etikete uvedený údaj Ried, sa nesmú nijakým spôsobom obohacovať ani docukrovať, ako je to v prípade Ortswein. Víno môže vyzrievať v dubových sudoch, avšak nesmie prekrývať charakter vín.

Čo znamená označenie DAC

Districtus Austriae Controllatus (DAC) je právne označenie pôvodu pre regionálne typické Qualitätswein (akostné víno) z Rakúska. Ak je teda názov vinárskeho regiónu spojený s písmenami DAC na etikete vína, spotrebiteľ si môže byť istý, že dostane víno charakteristické pre konkrétny región.

Víno sa vyrába z hrozna zozbieraného výlučne v tejto oblasti. Víno DAC sa môže vyrábať iba z odrôd hrozna špecifikovaných pre región DAC a musí spĺňať všetky požiadavky nariadenia stanovené príslušným regiónom. V súčasnosti je v Rakúsku pätnásť vinárskych regiónov DAC.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.