30% zľavy na TOP vína + Víno k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Cestoviny a bublinky

Cestoviny a bublinky

Cestoviny a šumivé víno patria k sebe, je to jeden z našich najčastejších pôžitkov. Prinášame vám zaujímavé tipy, aké cestoviny sa hodia k vašim obľúbeným bublinkám a ako pozdvihnúť cestovinový pokrm so správnou kombináciou.

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. 


 

Talianske bublinky

Prosecco

Prosecco je talianskym šumivým vínom číslo jedna. Jeho popularita neustále rastie nielen v Taliansku, ale i po celom svete. Vyrába sa z odrody Glera. Podľa predpisov Prosecco DOC a DOCG musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami. Prosecco s označením DOC tvorí najväčšiu časť produkcie. Vyššia kategória DOCG má prísnejšie pravidlá. Prosecco má zvyčajne označenie Frizzante (perlivé) alebo Spumante (šumivé). Prosecco Frizzante má nižší atmosférický tlak (1–2,5 barov) a často stojí menej ako Prosecco Spumante (5 barov). Vyrába sa metódou Charmat. Po ukončení primárnej fermentácie sa navodí sekundárne kvasenie pridaním tirážneho likéru do základného vína. V autoklávoch sa zachytáva CO2 vo vnútri, čo vytvára bubliny.

Franciacorta

Franciacorta sa nachádza v samom srdci Lombardie neďaleko Milána. V 1961 bola vyrobená vôbec prvá fľaša Franciacorty vo vinárstve Guido Berlucchi. V septembri 1995 konzorcium schválilo súbor pravidiel DOCG Franciacorta a dva roky na to boli uvedené na trh prvé fľaše Franciacorta s pečaťou DOCG. Vyrába sa tradičnou metódou z hrozna dopestovaného v rámci územia Franciacorta, na kopcoch medzi južným brehom jazera Iseo a mestom Brescia. Neročníková Franciacorta (NV) nesmie byť uvoľnená skôr ako 25 mesiacov po zbere, z čoho 18 mesiacov musí byť v kontakte s kvasinkami vo fľaši. Franciacorta Vintage alebo Millesimato sa môžu predávať najskôr 37 mesiacov po zbere, z toho 30 mesiacov musí byť v kontakte s kvasinkami. Franciacorta Satèn musí mať označenie Blanc de Blancs s použitím odrody Chardonnay a Pinot Bianco a tlakom iba 4,5 atmosféry. 

 

Cestoviny a bublinky

Šumivé víno s cestovinami môže byť lahodným zážitkom, ale je potrebné zvážiť určité aspekty, aby ste dosiahli čo najlepšiu kombináciu. Bublinky pôsobia ako posilňovač chute. Alkohol má rozpúšťací účinok pre tuky, ako je olivový olej a maslo používané na prípravu omáčky na cestoviny. Výsledkom je, že šumivé víno uvoľňuje chute omáčky, vďaka čomu každá ingrediencia chutí lepšie. Talianska kuchyňa je celosvetovo rešpektovaná a tradične sa podáva s vínom. Ak si chcete vychutnať cestoviny tým najlepším možným spôsobom, musíte nájsť tie najlepšie šumivé vína, ktoré sa kombinujú s cestovinami.

Regionálna kombinácia vína je v Taliansku hlboko zakorenená kulinárska tradícia. Panuje všeobecný konsenzus, že talianske jedlo by sa malo spájať s talianskym vínom z rovnakého regiónu, pretože obe vznikli tak, aby na stole dokonale splynuli. 
 

 

Penne s avokádom, paradajkami a syrom Ricotta

Ingrediencie

•   DE CECCO semolinové cestoviny Penne Rigate N41
•    1 avokádo
•    250 g paradajok
•    extra panenský olivový olej 
•    čili prášok
•    soľ    
•    200 g syra Ricotta
•    limetka

Postup

Z 1/2 avokáda vyberte dužinu, rozšľahajte s olivovým olejom, soľou a čili práškom. Druhú polovicu avokáda ošúpte, nakrájajte na malé tyčinky. Ochutíte olivovým olejom a soľou. Paradajky umyte, potom narežte do paradajok zárez v tvare kríža pred predvarením, ošúpte a nakrájajte na. Syr Ricotta ochutíte soľou, olivovým olejom a nastrúhanou limetkovou kôrou a šťavou. Cestoviny uvarte vo veľkom množstve vriacej osolenej vody, sceďte, keď sú „al dente“ a zmiešajte s avokádovým pyré. Pridajte paradajky a avokádové tyčinky. Cestoviny dáte na tanier a dochutíte Ricottou a čili práškom. Tip na Prosecco - SERENA 1881 Valdobbiadene Prosecco Superiore NV

Farfalle s bazalkovým pestom a krevetami

Ingrediencie

•    Farfalle De Cecco N93
•    1 bazalkové pesto DE CECCO
•    300 ml extra panenského olivového oleja
•    čerstvá bazalka
•    70 g syra Grana Padano
•    10 kreviet
•    soľ 
•    1 vetvička tymianu

Postup

Krevety očistíte a opečiete na panvici s olejom, tymianom a soľou. Odložte bokom. Cestoviny uvaríte vo vriacej osolenej vode. Cestoviny scedíte a zmiešate s bazalkovým pestom a pár minút povaríte. Farfalle ozdobte čerstvou bazalkou, syrom Grana Padano a krevetami. Tip na Prosecco - Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut

Fusilli s králičím ragú na mrkvovej pene

Ingrediencie

•    DE CECCO semolinové cestoviny Fusilli N34, 500 g  •    králik  •    3 ks stonkového zeleru •    3 mrkvy  •    2 biele cibule  •    tymián, rozmarín, bobkový list a cesnak  •    1 paradajka  •    biele víno  •    extra panenský olivový olej  •    soľ  •    100 g mrkvy  •    20 g smotany •    8 ks baby mrkvy  •    1 žltá a 1 fialová mrkva  •    15 g syra Grana Padano

Postup

Králika vykostíte, kosti odložíte a mäso nakrájate. Do hrnca dáte vodu, králičie kosti, zeler, mrkvy, 1 cibuľu, tymián, rozmarín, bobkový list, cesnak a varíte 1 hodinu. Po uvarení vývar prefiltrujte a odstavte. Na panvici opečte so soľou a olejom zvyšnú zeleninu, nakrájanú na malé kocky. Následne pridáte králika, podusíte s bielym vínom. Potom pridáte vývar a varíte aspoň 2 hodiny. 

Mrkvová pena: mrkvu nakrájate na kocky, niekoľko minút uvaríte v mierne osolenej vriacej vode a scedíte. Pridajte trochu smotany, premiešajte a nalejte do sifónu na šľahanie s dvoma plynovými nabíjačkami. Žltú a fialovú mrkvu nakrájajte tyčinky a dochutíte olejom a soľou. Baby mrkvu ošúpte, blanšírujte a ugrilujte. Cestoviny uvarte v hojnom množstve osolenej vody, sceďte „al dente“ a zmiešajte na panvici s ragú a posýpkou strúhaného syra Grana Padano. Doplňte mrkvovou penou a žeruchou. Tip na Franciacortu - Ca' del Bosco Cuvée Prestige

História cestovín

Cestoviny sa zvyčajne vyrábajú z nekvaseného cesta, z pšeničnej múky zmiešanej s vodou a vajcami. Pravdepodobne pochádzajú z Talianska a sú základnou potravinou talianskej kuchyne. Už Etruskovia vyrábali cestoviny v roku 400 pred Kristom v Taliansku. Avšak prvé konkrétne informácie o cestovinových výrobkoch v Taliansku pochádzajú z 13. alebo 14. storočia. Paradajky boli privezené až v 16. storočí. Písomný záznam o cestovinách s paradajkovou omáčkou možno nájsť v kuchárskej knihe z roku 1790. Cestoviny sú v Taliansku také obľúbené, že individuálna spotreba prevyšuje priemernú produkciu pšenice v krajine.

V Taliansku sa názvy konkrétnych tvarov alebo druhov cestovín často líšia podľa lokality. Napríklad tvar cestovín cavatelli je známy pod 28 rôznymi názvami v závislosti od mesta a regiónu.
Pokrmy z cestovín sú vo všeobecnosti jednoduché. Niektoré jedlá z cestovín sa podávajú ako malý prvý chod alebo ako ľahké obedy alebo večere. Pokiaľ ide o výživu, varené cestoviny obsahujú 31 % sacharidov, 6 % bielkovín a nízky obsah tuku. 

De Cecco

Rodinný podnik De Cecco vznikol  v roku 1886 v Abruzze v Taliansku. Z továrne na výrobu cestovín sa počas 130 rokov stal celosvetový fenomén. Významným medzníkom pre spoločnosť De Cecco sa stal rok 1986. V tomto roku rozhodli rozšíriť svoje portfólio o výrobu olivového oleja. Dnes sa podnik zaoberá aj produkciou paradajkových produktov. De Cecco je jednotkou na talianskom trhu a tretím najväčším výrobcom cestovín na svete.

De Cecco si vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony. Produkujú semolinovú múku, ktorú si melú vo vlastnom mlyne. Vo Fara San Martino melú semolinu pomocou vlastnej vody. Táto pomalá metóda lepšie rešpektuje semolinu a zachováva integritu k lepku. V roku 1889 Filippo De Cecco vynašiel stroj pre pomalé sušenie cestovín za nízkej teploty, ktoré používajú v podniku dodnes

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.