offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

6 francúzskych vín, ktoré vás prekvapia

6 francúzskych vín, ktoré vás prekvapia

Dnes je Francúzsko jednou z popredných vinohradníckych oblastí, ročne vyprodukuje približne 7 až 8 miliárd fliaš. Vinohrady sa rozprestierajú po celej krajine. Tajomstvom slávnych francúzskych vín je ich terroir: typ pôdy a klíma, ktoré dávajú vínam jedinečné vlastnosti. Vybrali sme pre vás šesť francúzskych vín, po ktorých by ste prvoplánovo určite nesiahli. 


Domaine Laougué Pacherenc du Vic-Bilh sec L'Orée

Malé vinárstvo rodiny Dabadie leží v srdci oblasti Madiran. Domaine de Laougué vlastní jednu z najstarších viníc v Madirane. Vinice sú vysadené na svahoch orientovaných na juh smerom k Pyrenejským vrchom. Ich priemerný vek je 30 rokov, no niektoré majú okolo 100 rokov. Od roku 2020 je vinárstvo v konverzii na organic.

Rafinovaný biely, suchý Madiran s kvetinovo ovocnou vôňou s dotykom chlebovej kôrky. Telnatá chuť s prirodzenou sviežosťou a štruktúrou. Dlhý, jemne slaný záver. Ovocný, živý a svieži charakter vína si zaslúži pozornosť. Ukázať na eshope.

Zind Humbrecht Riesling Roche Roulée BIO AOC 2018

Líder bio vín z Alsaska. Olivier Humbrecht bol prvým Francúzom s titulom Master of Wine. Jeho vína pochádzajú z najlepších polôh oblasti z mimoriadne nízkych výnosov. Vinohradníctvo je vášeň, ktorá sa v rodine Humbrechtovcov dedí z otca na syna. Organic certifikácia od Ecocert 1998, biodynamic certifikácia Biodyvin / Ecocert 2002.

Hrozno pochádza z oblasti Herrenweg a Turckheim,  konkrétne zo starších viníc nachádzajúcich sa na bohatšej časti aluviálnych pôd. Tieto pôdy majú relatívne dobrú schopnosť zadržiavať vodu a vinič netrpí stresom.

Pomerne prístupný Riesling už teraz so spektrom vôní pripomínajúcich mirabelky, kandizované ovocie a biele kvety. V chuti so skvelou zrelosťou hrozna a medovo orieškovým záverom. Ukázať na eshope.

Château du Cedre Extra Libre Cahors Malbec BIO 2021

Château du Cèdre je všeobecne považované za popredné vinárstvo v oblasti Cahors. Bratia Pascal a Jean-Marc Verhaeghe  sú často označovaní ako vlajkonosiči apelácie Cahors. V súlade s dlhou históriou Cahors je 90 % viníc vysadených odrodou  Malbec (známy lokálne ako Cot aj Auxerrois), 5 % Merlot (známy ako nevlastný súrodenec Malbecu) a 5 % Tannat. Špecifická mikroklíma v Château du Cèdre má veľký vplyv na jeho terroir. Po prechode na ekologické vinohradníctvo bolo len prirodzené, že Pascal a Jean-Marc budú pokračovať v ceste k znižovaniu akýchkoľvek prísad vo vínach. V roku 2014 urobili krok ešte ďalej a vytvorili radu vín Extra Libre: Vins Naturels bez pridaného SO2.

Víno Extra Libre Cahors Malbec je fľašované bez pridaných siričitanov. V chuti nesmierne prirodzené a osviežujúce. Je to jedno z najčistejších prevedení Malbecu z Cahors. Nie je to len prírodné víno vyrobené bez pridaných siričitanov, ale takto chutí Malbec, keď sa vyrába bez zásahov. Ukázať na eshope.

Gérard Bertrand Château de La Soujeole Malepére 2018

Gérard Bertrand je lídrom vinohradníctva, ktoré sa zaviazalo k lepšej budúcnosti. S biodynamickými referenčnými ročníkmi vytvára skvelé vína so všetkými nuansami terroiru. Pre mnohých ľudí sa Gérard Bertrand stal silným mužom regiónu Languedoc. Za posledných 20 rokov Gérard úspešne previedol 16 svojich usadlostí v Languedoc-Roussillon na biodynamické.

Soujeole sa nachádza v Malepère, malej apelácii z roku 2007, ktorá vyrába iba červené a ružové vína. Pôdne a klimatické podmienky uprednostňujú pestovanie kabernetových odrôd. Každá parcela vinohradu je vinifikovaná samostatne, aby sa zachovali rôzne prejavy pôdy a expozície.

Vinič sa obhospodaruje v biodynamickom režime. Zmes odrôd Cabernet Franc, Merlot a Malbec. Víno disponuje šarmantným ovocno-herbálnym charakterom s brilantnou aciditou a finesou. V dlhej dochuti tóny bieleho korenia a minerality. Pozitívne môže vyzrievať ešte jednu dekádu. Ukázať na eshope.

Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny Vieilles Vignes AOP 2017

Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie. Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými odrodami sú Chenin Blanc a Cabernet Franc.

Saumur-Champigny Vieilles Vignes je považované za vlajkovú loď apelácie Saumur-Champigny. Hrozno sa zberá z vinohradov starších viac ako 35 rokov ležiacich v 4 rôznych oblastiach (Pavignolle Haut a Saint-Vincent v Dampierre, Les Poyeux vo Varrains a Le Bourg v Chacé). Zaujímavosťou je, že víno vyzrieva v sudoch z Burgundska (Domaine Chanson). Do fľaše sa dostane len to najlepšie z nich. Víno pôsobí veľmi ušľachtilo. Tóny višní a šípkového čaju dopĺňa nádych mäty a bieleho korenia. Chuť je elegantná a noblesná s dlhou perzistenciou. Ukázať na eshope.

 

Château d'Angles Grand Vin Blanc La Clape AOC 2016

Château d’Angles je popredným vinárstvom v srdci La Clape, na pobreží Stredozemného mora vo francúzskom regióne Languedoc. La Clape je jediná apelácia založená na odrode Bourboulenc. Vinice sa mierne zvažujú smerom k pobrežiu. V noci chladný morský umožňuje hroznu dosiahnuť plnú chuť a zrelosť, dodáva aj sviežosť, ktorá sa odráža v elegantnom charaktere vín.

Víno Grand Vin Blanc charakterizuje bohatosť 45-ročného viniča odrody Grenache štruktúrovaného priamosťou 60-ročného Bourboulenc so štipkou Marsanne a Roussanne. Komplexná vôňa bielych ríbezlí, mirabeliek, lúčnych kvetov, orieškov, korenia a medu. Ovocno korenistá, šťavnatá chuť s krémovou štruktúrou a skvelou harmóniou. Potenciál 15 až 20 rokov. Ukázať na eshope.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.