Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Cancanero Foie gras - novinka v predaji vo vínotéke WinePlanet Nivy centrum
Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.
Ako degustovať foie gras
Teplota
Aby sa uvoľnili všetky jemné arómy a delikátne chute Foie Gras , odporúčame, aby ste ju pred degustáciou nechali 10 minút pri izbovej teplote. Keď je foie gras príliš chladná arómy zostávajú uzavreté a štruktúra stráca svoju hladkosť a rozplývavosť. Ideálna teplota foie gras na degustáciu je 8-10 ºC.
Vyklopenie, krájanie a podávanie
Pred vyklopením obal krátko ponoríme do teplej vody. Pre zachovanie jemnej štruktúry krájame tesne pred podávaním ostrým, tenkým nožom bez zúbkov, ktorý pred tým namočíme do teplej vody a utrieme do sucha.
Podávame na studených tanieroch ako predjedlo vo váhe 35 - 45 g na osobu alebo malý aperitív 5 - 7 g v plátkoch o hrúbke cca 1 cm. Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Degustácia
Pred degustáciou sa vyhnite konzumácii jedál a nápojov s dominantnou chuťou ako je tvrdý alkohol alebo slané keksy.
Podmienky skladovania a spotreba
Podmienky skladovania 0-4 °C, spotreba 12 mesiacov, spotreba po otvorení do 7 dní
Foie gras blok, 130 g, 180 g, sklo Weck, rad Privat
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom. Pomalé varenie garantuje zachovanie všetkých senzorických vlastností typických pre túto pochúťku. Paštéta je vyrobená z výkrmovej pečene extra kvality. Konzistencia je jemná, bez vytopeného tuku.
Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Foie gras entier, 130 g, sklo Weck, rad Privat
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom , pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ. Konzistencia je hutnejšia a od bloku sa odlišuje vytopeným tukom.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck. Neodmysliteľná súčasť gastro výbavy každého správneho gurmána.
Foie gras blok, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.
Foie gras entier, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.
Ďalšie články
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.