Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Cancanero Foie gras - novinka v predaji vo vínotéke WinePlanet Nivy centrum
Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.
Ako degustovať foie gras
Teplota
Aby sa uvoľnili všetky jemné arómy a delikátne chute Foie Gras , odporúčame, aby ste ju pred degustáciou nechali 10 minút pri izbovej teplote. Keď je foie gras príliš chladná arómy zostávajú uzavreté a štruktúra stráca svoju hladkosť a rozplývavosť. Ideálna teplota foie gras na degustáciu je 8-10 ºC.
Vyklopenie, krájanie a podávanie
Pred vyklopením obal krátko ponoríme do teplej vody. Pre zachovanie jemnej štruktúry krájame tesne pred podávaním ostrým, tenkým nožom bez zúbkov, ktorý pred tým namočíme do teplej vody a utrieme do sucha.
Podávame na studených tanieroch ako predjedlo vo váhe 35 - 45 g na osobu alebo malý aperitív 5 - 7 g v plátkoch o hrúbke cca 1 cm. Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.


Degustácia
Pred degustáciou sa vyhnite konzumácii jedál a nápojov s dominantnou chuťou ako je tvrdý alkohol alebo slané keksy.
Podmienky skladovania a spotreba
Podmienky skladovania 0-4 °C, spotreba 12 mesiacov, spotreba po otvorení do 7 dní

Foie gras blok, 130 g, 180 g, sklo Weck, rad Privat
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom. Pomalé varenie garantuje zachovanie všetkých senzorických vlastností typických pre túto pochúťku. Paštéta je vyrobená z výkrmovej pečene extra kvality. Konzistencia je jemná, bez vytopeného tuku.
Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Foie gras entier, 130 g, sklo Weck, rad Privat
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom , pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ. Konzistencia je hutnejšia a od bloku sa odlišuje vytopeným tukom.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck. Neodmysliteľná súčasť gastro výbavy každého správneho gurmána.


Foie gras blok, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.
Foie gras entier, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.

Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.