Angličania preslávili gin po celom svete. Jeho popularita neuveriteľne stúpa aj mimo londýnskych baroch. Existuje veľa štýlov, od slávnych suchých ginov až po moderné, ktoré sú prístupnejšie. Najviac ginu sa vypije samozrejme v Spojenom kráľovstve, Španielsku, Belgicku a Holandsku.

Cancanero Foie gras - novinka v predaji vo vínotéke WinePlanet Nivy centrum
Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.
Ako degustovať foie gras
Teplota
Aby sa uvoľnili všetky jemné arómy a delikátne chute Foie Gras , odporúčame, aby ste ju pred degustáciou nechali 10 minút pri izbovej teplote. Keď je foie gras príliš chladná arómy zostávajú uzavreté a štruktúra stráca svoju hladkosť a rozplývavosť. Ideálna teplota foie gras na degustáciu je 8-10 ºC.
Vyklopenie, krájanie a podávanie
Pred vyklopením obal krátko ponoríme do teplej vody. Pre zachovanie jemnej štruktúry krájame tesne pred podávaním ostrým, tenkým nožom bez zúbkov, ktorý pred tým namočíme do teplej vody a utrieme do sucha.
Podávame na studených tanieroch ako predjedlo vo váhe 35 - 45 g na osobu alebo malý aperitív 5 - 7 g v plátkoch o hrúbke cca 1 cm. Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.


Degustácia
Pred degustáciou sa vyhnite konzumácii jedál a nápojov s dominantnou chuťou ako je tvrdý alkohol alebo slané keksy.
Podmienky skladovania a spotreba
Podmienky skladovania 0-4 °C, spotreba 12 mesiacov, spotreba po otvorení do 7 dní

Foie gras blok, 130 g, 180 g, sklo Weck, rad Privat
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom. Pomalé varenie garantuje zachovanie všetkých senzorických vlastností typických pre túto pochúťku. Paštéta je vyrobená z výkrmovej pečene extra kvality. Konzistencia je jemná, bez vytopeného tuku.
Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Foie gras entier, 130 g, sklo Weck, rad Privat
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom , pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ. Konzistencia je hutnejšia a od bloku sa odlišuje vytopeným tukom.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck. Neodmysliteľná súčasť gastro výbavy každého správneho gurmána.


Foie gras blok, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.
Foie gras entier, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.

Ďalšie články

Dňa 18. mája sa v priestoroch spoločnosti Corner/Wineplanet na Starej Vajnorskej uskutočnil Masterclass s vinárstvom Villa Maria, ktorý bol venovaný vínam z kolekcii Reserve a Single Vineyard Taylor Pass, Seddon a Attorney. Práve tieto vína sú odrazom najlepších oblastí Nového Zélandu. Masterclass viedol someliér Rasťo Šuták.

Asi ťažko by sa na svete našla iná odroda s takou obľúbenosťou, akou oplýva práve Sauvignon Blanc. Vína tejto odrody sa vyrábajú takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta v širokej škále štýlov, ktorý vinári dokážu riadiť a usmerňovať prácou vo viniciach aj vo vinárstve. Sauvignon Blanc sa často prihovára mladším konzumentom. Jeho výrazná osobitosť je pre zákazníkov príťažlivá.

Biela či zelená? Obidve sú zdravé a chutné. Reč je o špargli, ktorá je teraz rovnako ako bryndza najlepšia. Lenka pripravila lahodný recept – grilovanú špargľu s proscuitttom a pošírovaným vajíčkom. A skvelým partnerom k špargli je novozéladský Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.