Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Cancanero Foie gras - novinka v predaji vo vínotéke WinePlanet Nivy centrum
Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.
Ako degustovať foie gras
Teplota
Aby sa uvoľnili všetky jemné arómy a delikátne chute Foie Gras , odporúčame, aby ste ju pred degustáciou nechali 10 minút pri izbovej teplote. Keď je foie gras príliš chladná arómy zostávajú uzavreté a štruktúra stráca svoju hladkosť a rozplývavosť. Ideálna teplota foie gras na degustáciu je 8-10 ºC.
Vyklopenie, krájanie a podávanie
Pred vyklopením obal krátko ponoríme do teplej vody. Pre zachovanie jemnej štruktúry krájame tesne pred podávaním ostrým, tenkým nožom bez zúbkov, ktorý pred tým namočíme do teplej vody a utrieme do sucha.
Podávame na studených tanieroch ako predjedlo vo váhe 35 - 45 g na osobu alebo malý aperitív 5 - 7 g v plátkoch o hrúbke cca 1 cm. Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.


Degustácia
Pred degustáciou sa vyhnite konzumácii jedál a nápojov s dominantnou chuťou ako je tvrdý alkohol alebo slané keksy.
Podmienky skladovania a spotreba
Podmienky skladovania 0-4 °C, spotreba 12 mesiacov, spotreba po otvorení do 7 dní

Foie gras blok, 130 g, 180 g, sklo Weck, rad Privat
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom. Pomalé varenie garantuje zachovanie všetkých senzorických vlastností typických pre túto pochúťku. Paštéta je vyrobená z výkrmovej pečene extra kvality. Konzistencia je jemná, bez vytopeného tuku.
Podávame s hriankami a sladkou zaváraninou, ideálne figovým lekvárom alebo sladkým cibuľovým čatní. Polosladké alebo sladké víno tokajského typu vhodne doplní chuťový zážitok z konzumácie tejto pochúťky.
Foie gras entier, 130 g, sklo Weck, rad Privat
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom , pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ. Konzistencia je hutnejšia a od bloku sa odlišuje vytopeným tukom.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck. Neodmysliteľná súčasť gastro výbavy každého správneho gurmána.


Foie gras blok, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Paštéta z výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenená a jemne parfumovaná Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.
Foie gras entier, 50 g, sklo Weck, rad Bistro
Celé kúsky výkrmovej kačacej pečene, delikátne korenené a jemne parfumované Armagnacom pomaly varené spôsobom aby sa zachovali všetky senzorické vlastnosti pre ktoré je foie gras kráľovnou sviatočných tabúľ.
Výkrmová kačacia pečeň výberovej kvality je ručne spracovaná a ručne plnená do ikonických sklenených pohárov značky Weck Individuálny formát vhodný na okamžité podávanie.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.