HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Romantické spojenie vína a čokolády

Romantické spojenie vína a čokolády

Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Hovorí sa, že víno a čokoláda sú ideálne afrodiziakum a keďže sa blíži Valentín, ponúkame vám ochutnať toto zaujímavé spojenie.

Inšpirujte sa výberom vína k čokoláde.


Vyberte správnu čokoládu

V prvom rade, ak si chcete dopriať zážitok, nekupujte najlacnejšie víno a k tomu čokoládu, ktorá kakao ani neobsahuje. Degustácia čokolády má podobný postup ako degustácia vína a jej kvalita je rovnako dôležitá ako pri víne.

Prvé, čím nás čokoláda zaujme, je jej farba, štruktúra a lesk. Poznáme tri druhy čokolády – biela, mliečna a tmavá. Čokoláda by mala byť na pohľad hladká bez zbytočných hrudiek a nerovností. Pri degustácii  si ulomíme kúsok čokolády. Pri kvalitnej čokoláde počujeme ostré prasknutie a zlom musí byť hladký a nemôže sa drobiť.

Následne čokoládu ovoniame a pocítime arómu kakaa, kávy, tabaku, karamelu, vanilky, orieškov, kvetinovú a ovocnú vôňu.  A nakoniec prichádza tá najdôležitejšia a najlepšia časť degustácie k ochutnaniu. Tabličku si necháme rozpustiť na jazyku a  pomaly ju prevaľujeme v ústach,  pokiaľ sa uvoľnia všetky chute. Chuť môže byť sladká, horká až trpká, jemne slaná alebo ovocná.

Aké víno k čokoláde. Pozrite výber vín v tématickej inšpirácii.

Víno k čokoláde patrí

U nás kombinácia vína a čokolády nie je príliš zaužívaná. Veľa ľudí táto kombinácia láka, ale nevie, ako správne kombinovať víno k čokoláde. V prvom rade by mala ladiť farba čokolády s vínom. K bielej čokoláde sa kombinujú biele vína a čím je farba tmavšia, tým aj farba vína.

Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú  čokoládu ide. Dôležitý je aj spôsob spracovania čokolády, preto si niektoré vinárstva nechávajú priamo vo výrobe pripraviť čokoládu k vínu alebo použijú hrozno alebo víno pri výrobe čokolády.

Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie.

Tmavá čokoláda býva suchšia a má obsahuje triesloviny. Ak ju skombinujeme s vínom, ktoré má tiež vyšší obsah trieslovín, čokoláda ako keby podporila vo víne jeho ovocnú chuť.

Ideálne kombinácie vína a čokolády

Biela čokoláda

Biela čokoláda sa dobre kombinuje so šumivými vínami v kategórii Demi Sec, výborné sú biele sladké vína s prívlastkom výber z cibéb, slamové a ľadové vína, Sauternes. Vyskúšajte napríklad Miliu Žitavské vinice alebo Aurelius Karpatská perla.

Mliečna čokoláda

Pineau des Charentes blanc, Tokajský výber 5 a 6-putňový, Tokaj Aszú Esencia, Sherry PX,  Madeira, portské Ruby. Vyskúšajte s mliečnou čokoládou kombinovať Tokajský výber od Ostrožoviča alebo Romate Pedro Ximenéz.

Tmavá čokoláda 

Závisí od podielu kakaových bôbov – Barolo, Amarone Della Valpolicella, Primitivo, Merlot,  Cabernet Sauvignon, Malbec, Banyul, a portské Tawny, Late Bottled Vintage, ročníkové. Vyskúšajte Grahams L.B.V. alebo Fundus Regius Cabernet Sauvignon.

Ochutené čokolády 

Víno a čokoláda dokáže zahnať pochmúrnu náladu či depresie a v primeranom množstve priaznivo pôsobí i na naše zdravie. Preto, ak ešte nemáte valentínsky darček, nechajte sa inšpirovať kombináciou vína a čokolády.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.