offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Romantické spojenie vína a čokolády

Romantické spojenie vína a čokolády

Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Hovorí sa, že víno a čokoláda sú ideálne afrodiziakum a keďže sa blíži Valentín, ponúkame vám ochutnať toto zaujímavé spojenie.

Inšpirujte sa výberom vína k čokoláde.


Vyberte správnu čokoládu

V prvom rade, ak si chcete dopriať zážitok, nekupujte najlacnejšie víno a k tomu čokoládu, ktorá kakao ani neobsahuje. Degustácia čokolády má podobný postup ako degustácia vína a jej kvalita je rovnako dôležitá ako pri víne.

Prvé, čím nás čokoláda zaujme, je jej farba, štruktúra a lesk. Poznáme tri druhy čokolády – biela, mliečna a tmavá. Čokoláda by mala byť na pohľad hladká bez zbytočných hrudiek a nerovností. Pri degustácii  si ulomíme kúsok čokolády. Pri kvalitnej čokoláde počujeme ostré prasknutie a zlom musí byť hladký a nemôže sa drobiť.

Následne čokoládu ovoniame a pocítime arómu kakaa, kávy, tabaku, karamelu, vanilky, orieškov, kvetinovú a ovocnú vôňu.  A nakoniec prichádza tá najdôležitejšia a najlepšia časť degustácie k ochutnaniu. Tabličku si necháme rozpustiť na jazyku a  pomaly ju prevaľujeme v ústach,  pokiaľ sa uvoľnia všetky chute. Chuť môže byť sladká, horká až trpká, jemne slaná alebo ovocná.

Aké víno k čokoláde. Pozrite výber vín v tématickej inšpirácii.

Víno k čokoláde patrí

U nás kombinácia vína a čokolády nie je príliš zaužívaná. Veľa ľudí táto kombinácia láka, ale nevie, ako správne kombinovať víno k čokoláde. V prvom rade by mala ladiť farba čokolády s vínom. K bielej čokoláde sa kombinujú biele vína a čím je farba tmavšia, tým aj farba vína.

Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú  čokoládu ide. Dôležitý je aj spôsob spracovania čokolády, preto si niektoré vinárstva nechávajú priamo vo výrobe pripraviť čokoládu k vínu alebo použijú hrozno alebo víno pri výrobe čokolády.

Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie.

Tmavá čokoláda býva suchšia a má obsahuje triesloviny. Ak ju skombinujeme s vínom, ktoré má tiež vyšší obsah trieslovín, čokoláda ako keby podporila vo víne jeho ovocnú chuť.

Ideálne kombinácie vína a čokolády

Biela čokoláda

Biela čokoláda sa dobre kombinuje so šumivými vínami v kategórii Demi Sec, výborné sú biele sladké vína s prívlastkom výber z cibéb, slamové a ľadové vína, Sauternes. Vyskúšajte napríklad Miliu Žitavské vinice alebo Aurelius Karpatská perla.

Mliečna čokoláda

Pineau des Charentes blanc, Tokajský výber 5 a 6-putňový, Tokaj Aszú Esencia, Sherry PX,  Madeira, portské Ruby. Vyskúšajte s mliečnou čokoládou kombinovať Tokajský výber od Ostrožoviča alebo Romate Pedro Ximenéz.

Tmavá čokoláda 

Závisí od podielu kakaových bôbov – Barolo, Amarone Della Valpolicella, Primitivo, Merlot,  Cabernet Sauvignon, Malbec, Banyul, a portské Tawny, Late Bottled Vintage, ročníkové. Vyskúšajte Grahams L.B.V. alebo Fundus Regius Cabernet Sauvignon.

Ochutené čokolády 

Víno a čokoláda dokáže zahnať pochmúrnu náladu či depresie a v primeranom množstve priaznivo pôsobí i na naše zdravie. Preto, ak ešte nemáte valentínsky darček, nechajte sa inšpirovať kombináciou vína a čokolády.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.