Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Romantické spojenie vína a čokolády
Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Hovorí sa, že víno a čokoláda sú ideálne afrodiziakum a keďže sa blíži Valentín, ponúkame vám ochutnať toto zaujímavé spojenie.
Inšpirujte sa výberom vína k čokoláde.

Vyberte správnu čokoládu
V prvom rade, ak si chcete dopriať zážitok, nekupujte najlacnejšie víno a k tomu čokoládu, ktorá kakao ani neobsahuje. Degustácia čokolády má podobný postup ako degustácia vína a jej kvalita je rovnako dôležitá ako pri víne.
Prvé, čím nás čokoláda zaujme, je jej farba, štruktúra a lesk. Poznáme tri druhy čokolády – biela, mliečna a tmavá. Čokoláda by mala byť na pohľad hladká bez zbytočných hrudiek a nerovností. Pri degustácii si ulomíme kúsok čokolády. Pri kvalitnej čokoláde počujeme ostré prasknutie a zlom musí byť hladký a nemôže sa drobiť.
Následne čokoládu ovoniame a pocítime arómu kakaa, kávy, tabaku, karamelu, vanilky, orieškov, kvetinovú a ovocnú vôňu. A nakoniec prichádza tá najdôležitejšia a najlepšia časť degustácie k ochutnaniu. Tabličku si necháme rozpustiť na jazyku a pomaly ju prevaľujeme v ústach, pokiaľ sa uvoľnia všetky chute. Chuť môže byť sladká, horká až trpká, jemne slaná alebo ovocná.
Aké víno k čokoláde. Pozrite výber vín v tématickej inšpirácii.
Víno k čokoláde patrí
U nás kombinácia vína a čokolády nie je príliš zaužívaná. Veľa ľudí táto kombinácia láka, ale nevie, ako správne kombinovať víno k čokoláde. V prvom rade by mala ladiť farba čokolády s vínom. K bielej čokoláde sa kombinujú biele vína a čím je farba tmavšia, tým aj farba vína.
Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú čokoládu ide. Dôležitý je aj spôsob spracovania čokolády, preto si niektoré vinárstva nechávajú priamo vo výrobe pripraviť čokoládu k vínu alebo použijú hrozno alebo víno pri výrobe čokolády.
Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie.
Tmavá čokoláda býva suchšia a má obsahuje triesloviny. Ak ju skombinujeme s vínom, ktoré má tiež vyšší obsah trieslovín, čokoláda ako keby podporila vo víne jeho ovocnú chuť.

Ideálne kombinácie vína a čokolády
Biela čokoláda
Biela čokoláda sa dobre kombinuje so šumivými vínami v kategórii Demi Sec, výborné sú biele sladké vína s prívlastkom výber z cibéb, slamové a ľadové vína, Sauternes. Vyskúšajte napríklad Miliu Žitavské vinice alebo Aurelius Karpatská perla.
Mliečna čokoláda
Pineau des Charentes blanc, Tokajský výber 5 a 6-putňový, Tokaj Aszú Esencia, Sherry PX, Madeira, portské Ruby. Vyskúšajte s mliečnou čokoládou kombinovať Tokajský výber od Ostrožoviča alebo Romate Pedro Ximenéz.
Tmavá čokoláda
Závisí od podielu kakaových bôbov – Barolo, Amarone Della Valpolicella, Primitivo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Banyul, a portské Tawny, Late Bottled Vintage, ročníkové. Vyskúšajte Grahams L.B.V. alebo Fundus Regius Cabernet Sauvignon.
Ochutené čokolády
- Čokoláda s orieškami: Madeira, portské Tawny, Sherry PX.
- Čokoláda s kúskami ovocia /maliny, jahody/: portské Ruby, Banyul, šumivé víno Moscato d´Asti
- Čokoláda s karamelom: Madeira, portské Tawny, Sherry PX, šumivé víno v kategórii Doux
- Čokoláda s mätou: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz, sladké červené víno slamové alebo ľadové
Víno a čokoláda dokáže zahnať pochmúrnu náladu či depresie a v primeranom množstve priaznivo pôsobí i na naše zdravie. Preto, ak ešte nemáte valentínsky darček, nechajte sa inšpirovať kombináciou vína a čokolády.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet