offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Svätý Urban - patrón vína

Svätý Urban - patrón vína

V momente, ako v kalendároch ukončia vládu traja zamrznutý bratia a Žofia, preberá žezlo patrón všetkých vinohradníkov a vinárov. 25. mája sa pripíja na zdravie nositeľom mena Urban. 

Svätý Urban je patrónom všetkých vinárov a vinohradníkov, drží ochrannú ruku aj nad debnármi a v neposlednom rade vystupuje ako ochranca pred mrazom, aby vinohradníkom doprial hojnú úrodu. Tento zvyk sa zachoval až do dnešného obdobia, čo dokumentujú mnohé sochy tohto svätca pri cestách vedúcich do vinohradov.


Patron Svätý Urban drží ochrannú ruku aj nad debnármi a v neposlednom rade vystupuje ako ochranca pred mrazom, aby vinohradníkom doprial hojnú úrodu. Tento zvyk sa zachoval až do dnešného obdobia, čo dokumentujú mnohé sochy tohto svätca pri cestách vedúcich do vinohradov.

Ľudová slovesnosť a ústne tradovanie spôsobili, že si vinári svojho patróna zosobnili spojením pápeža Urbana a biskupa Urbana, žijúceho v piatom storočí nášho letopočtu. Kým o tom druhom vieme len pomenej informácií, údajne sa pred prenasledovateľmi ukrýval vo vinohradoch, o pápežovi Urbanovi sa zachovalo informácií viac. Z náboženských spisov je známe, že sa jednalo o v poradí sedemnásteho pápeža, zvoleného v roku 222 n.l. Jeho pôsobenie však bolo v celku krátke, keďže o osem rokov neskôr, v roku 230 n.l. bol pápež Urban umučený. Do povedomia ľudí sa zapísal najmä svojim empatickým prístupom k odsúdeným veriacim. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.