Dňa 18. mája sa v priestoroch spoločnosti Corner/Wineplanet na Starej Vajnorskej uskutočnil Masterclass s vinárstvom Villa Maria, ktorý bol venovaný vínam z kolekcii Reserve a Single Vineyard Taylor Pass, Seddon a Attorney. Práve tieto vína sú odrazom najlepších oblastí Nového Zélandu. Masterclass viedol someliér Rasťo Šuták.

Spoznajte portské víno a jeho štýly
Portské víno, tiež známe ako Vinho do Porto, je portugalské fortifikované víno vyrábané v údolí rieky Douro na severe Portugalska. Mimo Portugalska sa tento štýl vín vyrába v Argentíne, Austrálii, Kanade, Francúzsku, Indii, Južnej Afrike, Španielsku a Spojených štátoch amerických, ale podľa smerníc Európskej únie pre chránené označenie pôvodu je povolené používať označenie "port wine" iba pre vína z Portugalska.
Poklad od rieky Duoro
Vinohradnícka oblasť Douro je po Chianti druhou najstaršou chránenou oblasťou na svete. V roku 1756, počas vlády markíza Pombala, bol založený spolok Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro, ktorý bol zodpovedný za reguláciu, ktoré portské víno bude určené na vývoz alebo pre štátnu spotrebu i za chránené označenie zemepisného pôvodu. Spôsob fortifikácie vín sa začal používať na základe námornej cesty do Anglicka. Toto víno dostalo svoj názov podľa mesta, kde mali obchodníci vín základňu, Porto. Portské víno sa v Anglicku stalo veľmi populárnym po Methuenskej zmluve z roku 1703, keď ho obchodníci mohli dovážať za nízke clo, zatiaľ čo vojna s Francúzskom pripravila anglických milovníkov vína o to francúzske.
Údolie rieky Douro zahŕňa široký pás pôdy z bridlíc a žuly. Začína okolo dediny Barqueiros, rozprestiera sa smerom na východ takmer až k španielskej hranici. Región je chránený pred vplyvmi Atlantického oceánu pohorím Serra do Marão. Oblasť je rozdelená do troch oficiálnych zón: Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior.
Na výrobu portského vína je schválených viac ako osemdesiat odrôd hrozna, hoci len päť - Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa a Touriga Nacional sa najviac pestuje a používa. Touriga Nacional je všeobecne považovaná za najžiadanejšie odrodu, ale problémy s pestovaním a malé výnosy spôsobujú, že Touriga Francesa je najčastejšie pestovanou odrodou. Biele portské sa vyrába rovnakým spôsobom ako červené s tým rozdielom, že sa používajú biele odrody hrozna - Donzelinho Branco, Esgana-Cão, Folgasão, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato a Viosinho. Portské víno sa vyrába z hrozna vypestovaného a spracovaného vo vymedzenom regióne Douro. Portugalskí vinári pridávajú do vína uprostred fermentácie destilát na báze hrozna (brandy).Tým sa zastaví kvasenie, vo víne ostane zvyškový cukor a zvýšil sa obsah alkoholu. Následne víno zreje v dubových sudoch alebo vo fľaši.
Štýly portských vín
Ruby
Najbežnejší typ portského vína, po fermentácii sa skladuje v nádržiach z betónu alebo nerezových tankoch, aby sa zabránilo oxidačnému procesu a zachovala sa jeho jasne červená farba a ovocnosť. Víno sa pred fľaškovaním číri a filtruje za studena. Prémiové ruby môžu vyzrievať aj v drevených sudoch od štyroch do šiestich rokov. Prémiové ruby sa označuje ako Reserve. Ruby portské vína, ktoré zvyčajne dozrievajú vo veľkých dubových sudoch v priemere dva roky, sú pripravené na pitie hneď po naplnení do fliaš. Rose ruby sa prvýkrát objavilo na trhu v roku 2008. Ruby sa najlepšie hodí k syrom s modrou plesňou, dezertom z tmavej čokolády a čerešňovým koláčom.
Sommeliérka odporúča portské: Graham'sFine Ruby Port
Tawny
Tawny portské vína sa vyrábajú z modrého hrozna. Vyzrievajú v drevených sudoch, v ktorých dochádza postupnej oxidácii a odparovaniu. V dôsledku oxidácie sa mení farba vína na zlatohnedú. Keď je portské označené ako Tawny bez uvedenia veku, ide o základné portské víno, ktoré strávilo zvyčajne najmenej tri roky v drevených sudoch.
Reserve Tawny vyzrieva približne sedem rokov v drevených sudoch. Tawny s označením veku predstavujú zmes niekoľkých ročníkov. Na etikete sa označuje ako 10, 20, 30 alebo 40 ročné Tawny. Colheita je portské víno z jedného ročníka zrejúce najmenej sedem rokov v drevených sudoch, pričom na fľaši je uvedený ročník. Colheita môže stráviť 20 alebo viac rokov v drevených sudoch, kým sa naplní do fliaš a predá. Garrafeira je vzácna. Kombinuje oxidačné zrenie v dreve s redukčným zrením vo veľkých sklenených demižónoch. IVDP vyžaduje, aby vína pred fľašovaním strávili určitý čas v dreve tri až šesť rokov, po ktorých nasleduje ďalších minimálne osem rokov vo fľaši. Tento štýl portského vína je spojený s vinárstvom Niepoort. Late Bottled Vintage (často označované jednoducho ako LBV) bolo pôvodne víno, ktoré bolo určené na plnenie do fliaš ako ročníkové portské, ale pre nedostatok dopytu bolo ponechané v sude dlhšie, ako sa plánovalo. Postupom času sa z neho stali dva odlišné štýly vína, pričom oba sa plnia do fliaš medzi štvrtým a šiestym rokom. Jeden štýl sa pred fľašovaním jemne čistí a filtruje, zatiaľ čo druhý je nefiltrovaný.
Sommeliérka odporúča portské: Graham's The Tawny Reserve Port, Graham's 10 Y.O. Tawny Port, Graham's 40 Y.O. Tawny Port, Graham's L.B.V. Port 2017
Vintage
Vintage čiže ročníkové portské víno môže pred plnením do fliaš dozrievať v drevených sudoch maximálne dva a pol roka a následne si vyžaduje ďalších 10 až 40 rokov zrenia vo fľaši. Keďže potenciálne ročníkové portské vína zrejú v sude len krátky čas, zachovávajú si tmavú rubínovú farbu a sviežu ovocnú chuť.
Sú vyrobené výhradne z hrozna deklarovaného ročníka. Rozhodnutie o výrobe ročníkového portského vína sa prijíma na začiatku druhého roku po zbere. Rozhodnutie o vyhlásení robí každé vinárstvo individuálne. Vína s označením Single Quinta Vintage pochádzajú z jedného panstva. Väčšina veľkých domov iba vyrába iba v niektorých rokoch.
Sommeliérka odporúča portské: Graham's 1994 Single Harvest Tawny Port, Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2012
Ako portské skladovať a podávať
Biele portské víno sa vyrába z bieleho hrozna a sú výborným základom pre kokteily, staršie sa najlepšie podávajú samotné a vychladené. Existuje celý rad štýlov bieleho portského, od suchého až po veľmi sladké.
Portské víno, podobne ako iné vína, by sa malo skladovať na chladnom, tmavom mieste (pretože svetlo môže portské poškodiť), pri stabilnej teplote (napríklad v pivnici), s fľašou položenou vertikálne, ak má korok. Vertikálne, ak je zazátkované. Portské by sa malo podávať pri teplote medzi 15 a 20 °C. Tawny portské možno podávať aj o niečo chladnejšie. Portské vína, ktoré sú nefiltrované (napríklad ročníkové a niektoré LBV), tvoria vo fľaši sediment a vyžadujú dekantáciu. Tradičným spôsobom otvárania ročníkového portského vína je otváranie pomocou klieští. Kliešte sa zahrievajú nad plameňom a prikladajú sa na hrdlo fľaše. Úzke hrdlo sa ochladí studenou vodou, čo spôsobí čisté prerušenie.
Ďalšie články

Cancanero je slovenská remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečení kačíc v kulinárskom svete známych ako Foie gras “. Pečene sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr podľa francúzskych technológov priamo z Gaskonska, tak, aby táto delikatesa nestratila nič zo svojej jemnosti a rafinovanosti. V rámci spracovateľského procesu nepoužívajú umelé konzervanty, činidlá a dochucovadlá.
Foie gras Cancanero už teraz môžete kúpiť v predajni WinePlanet Nivy centrum v Bratislave. Na eshope nie je produkt k dispozícii.

Asi ťažko by sa na svete našla iná odroda s takou obľúbenosťou, akou oplýva práve Sauvignon Blanc. Vína tejto odrody sa vyrábajú takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta v širokej škále štýlov, ktorý vinári dokážu riadiť a usmerňovať prácou vo viniciach aj vo vinárstve. Sauvignon Blanc sa často prihovára mladším konzumentom. Jeho výrazná osobitosť je pre zákazníkov príťažlivá.

Biela či zelená? Obidve sú zdravé a chutné. Reč je o špargli, ktorá je teraz rovnako ako bryndza najlepšia. Lenka pripravila lahodný recept – grilovanú špargľu s proscuitttom a pošírovaným vajíčkom. A skvelým partnerom k špargli je novozéladský Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.