Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Ročník 2021 v Bordeaux
V Bordeaux je momentálne ticho. Pravdou je, že nie všetky vína v kadiach dokvasili. Len málo vín zatiaľ prešlo jablčno-mliečnou fermentáciou. Vinári sa nevyjadrujú ku kvalite a povahe ročníka.
Príroda nebola veľmi spravodlivá, jún bol veľmi vlhký, čo malo za následok vznik plesní. August bol naďalej chladný, ale v septembri sa počasie zlepšilo a pokračovalo až do októbra.
Niektorí pestovatelia by radšej počkali so zberom ešte o niekoľko dní dlhšie, ale bolo to príliš riskantné. Výnosy boli celkovo nižšie. Ročník 2021 bol náročný, ale predpokladá sa, že ponúkne niekoľko klasických a elegantných vín.
Vinárstvo Le Puy
Úroda hrozna vo vinárstve Le Puy bola v roku 2021 veľmi nízka, v priemere len 14 hl/ha. Počas vegetácie museli čeliť veľkému tlaku plesní vo vinohradoch. Vinárstvo Le Puy pracuje podľa princípov biodynamiky, takže to bolo to o to náročnejšie.
Kvôli pandémii malo vinárstvo problém i s nedostatkom personálu počas zberu, zber hrozna sa robí len ručne. Napriek tomu sú zatiaľ vo vinárstve s vínami spokojní, dosahujú dobrú kvalitu.
Momentálne prebieha fermentačný proces červených vín. Fermentácia bielych vín prebehla pomerne rýchlo a ružové víno je takmer hotové. Vyrobilo sa dokonca aj malé množstvo sladkého bieleho vína Marie Elisa, stáčať do fliaš sa bude o 5-6 rokov.
Vinárstvo Château Haut-Brion
Koncom zimy boli teploty mierne, vegetácia začínala skoro. Koncom marca vyššie teploty tlačili na rast viniča, po ktorom nasledovalo ochladenie s prúdením vetra zo Sibíru. V noci zo 7. na 8. apríla mráz spôsobil, že niektoré púčiky v regióne Bordeaux zamrzli.
Oveľa dramatickejšie to bolo v iných vinohradníckych oblastiach. Chladné dni s minimálnou teplotou 10°C pokračovali až do 28. mája. Mesiac jún bol ovplyvnený tvorbou plesní a čiernej hniloby. V Pessacu napršalo 179 mm, čo je rekord. Mesiace júl a august boli našťastie mierne, dažde zriedkavé, teploty v rámci sezónnych noriem, rána chladné a cez deň horúco. 14. augusta bolo dokonca 34°C.
Zber bielych odrôd sa začínal 3. septembra a skončil 13. septembra. Triedenie vo vinohrade bolo nevyhnutné. Vďaka práci zberačov bola úroda prinesená do pivnice v dobrom stave. Vinifikácia je už dokončená a naznačuje veľmi zaujímavý ročník pre biele vína.
Zber modrých odrôd začínal 13. septembra. V starších vinohradoch prichádza zrelosť pomaly, maximálne teploty stúpali a v hrozne sa hromadilo niekoľko gramov cukru navyše, ktoré budú v roku 2021 dôležité. Zber Merlotu začínal 20. septembra, potom nasledovali ostatné odrody a skončil 8. októbra. Dni zberu sa prelínali s dňami oddychu, nanútenými dažďami, ktorým sa vinárstvo vyhýbalo vďaka predpovediam Météo France .
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.