offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Portské víno - špičková chuť z údolia rieky Douro

Portské víno - špičková chuť z údolia rieky Douro

V Portugalsku sa ročne vyrobí viac ako desať miliónov hektolitrov vína. Najznámejším vínom je portské víno, ktoré má vo svojom rodnom liste uvedené miesto narodenia oblasť údolia rieky Douro.

Hrozno sa pestuje výhradne na strmých slnečných svahoch a následne je zvážané do pivníc v meste Vila Nova de Gaia. Douro je treťou najstaršie založenou apeláciou na svete po Tokaji v Maďarsku (1730) a Chianti v Taliansku (1716).


História portského

Vínnu révu v Doure pestovali už starí Rimania. V roku 1756 vládca Sebastiao José de Carvalho e Mello, známy ako markýz z Pombalu založil Companhia Geral da Agriculturalura das Vinhas do Alto Douro CGAVAD, zaviedol daň z dourského vína a obmedzil produkciu hrozna len na najlepšie vinohrady.

Najviac vína sa vyvážalo do Anglicka. Medzi Londýnom a Lisabonom bola uzavretá tvz. Methuenská dohoda, v nej sa Portugalci zaviazali prednostne kupovať z Anglicka látky a sušenú tresku a Angličania zasa nakupovali vína z Portugalska len s 2/3 clom oproti francúzskym a nemeckým. V roku 1941 bolo uzákonené, že každé portské víno musí mať garančnú známku, ktorá zabezpečuje jeho originalitu a prvotriednu kvalitu. Dodnes je stále silná angažovanosť Britov v Porte, veľa vinárstiev má anglické mená Graham, Taylor, Sandeman, Cockburn, Osborne, taktiež holandské a nemecké ako Niepoort a Burmester.

Regióny

Vinice v Douro sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Ležia na strmých terasách, väčšina prác vo vinohradoch sa preto robí len ručne. Pôdu tvoria tvrdé bridlice a granit. Tie najlepšie polohy sú na terasách tesne nad riekou a na nich rastú iba dva-tri riadky veľmi starých krov. Niektoré vinárstva sa snažia terasy rozšíriť, ale veľa z nich zostáva stále na nedostupných miestach.

Douro región sa rozdeľuje do troch podoblastí:

  • Baixo Corgo
  • Cima Corgo
  • Douro Superior

Baixo Corgo sa vyznačuje maximálnym množstvom zrážok a nižšími teplotami. Hrozno rýchlo dozrieva. Cima Corgo má priemerné množstvo zrážok a stredne vysoké teploty. Vína z tejto oblasti sú ideálne na miešanie najlepších portských vín. V oblasti Douro Superior prší len málokedy. Charakteristické sú vysoké teploty, vína sú vhodné skôr do kupáže.      

Odrody

V oblasti Douro sa pestuje veľa autochtónnych (pôvodných) odrôd,  avšak používa sa len päť odrôd na výrobu červeného a tri na výrobu bieleho vína. Touriga Nacional je všeobecne považovaná za najžiadanejšiu, potom je to Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinto Cão (jedna z najstarších odrôd v oblasti) a Tinta Roriz. Z bielych odrôd je najrozšírenejšia Malvasia Finca, Viosinho a Gouveio.

Výroba portského vína

Zber hrozna je ručný na svahoch so sklonom niekedy až 40stupňov a začína o štvrtej ráno. Zberá sa do košov a tie sa potom odnášajú na nákladných vozoch quintas. Kedysi sa hrozno lisovalo klasickým spôsobom, čiže šľapaním bosými nohami v žulových nádržiach lagares. Dnes vinárstva používajú lisy. Po lisovaní prebieha fermentácia a po 3 až 4 dňoch , kedy sa cukor začne meniť na alkohol a dosiahne 6-8 percent Baumovej stupnice, sa mušt prečerpá do nádrži, kde je vínny destilát.

Toto sceľovanie sa robí v pomere 1:4. Aquardente, v doslovnom preklade ohnivá voda, vyrobená destiláciou z portugalského vína, okamžite usmrtí kvasinky, čím zastaví proces fermentácie a zvýši obsah alkoholu na 19-22% obj. Mladé portské víno je počas zimy uložené v nerezových nádobách a v cisternách prevezené do Vila Nova de Gaia, kde sa stáča do sudov. V pivniciach s regulovanou vlhkosťou a teplotou zreje minimálne tri roky v dubových sudoch s objemom 500 až 700 litrov alebo i v menších 50 litrových sudoch, kde víno rýchlejšie oxiduje.

Štýly a typy portského

Biele portské sa vyrába z bielych odrôd a zreje minimálne tri roky. Sú vhodné na výrobu koktailov alebo ako aperitív podávaný pri teplote 10-12 stupňov Celzia. Kategórie suché (dry), stredne suché (medium dry) a sladké (sweet).

Rose je na trhu posledným typom portských vín, ktorý prvýkrát uviedli v roku 2008 Poças. Fermentuje podobným spôsobom ako ružové víno, krátky styk so šupkami.

Ruby je najrozšírenejší typ portského vína, zreje v nerezových alebo drevených kadiach, kde nedochádza k prístupu vzduchu. Víno sa pred plnením do fliaš za studena filtruje. Farba rubínová a má ovocnú chuť. Kvalitnejšie je Ruby Reserve.

Late Bottled Vintage LBV neskôr fľašované ročníkové portské, fľašuje sa medzi 4 a 6 rokom po zbere. Vzniklo ako reakcia na požiadavky britského trhu. Má tmavú farbu a prevažuje v ňom chuť sušeného ovocia.

Quinta Port víno vyrobené z jednej vinice z deklarovaného ročníka a vinohradu.

Crusted Port sa dnes už nevyrábajú, išlo o neročníkové portské z viacerých ročníkov, ktoré zrelo 4 roky v sude a 3 roky vo fľaši. Nefiltrované.

Vintage Ports sú najcennejšie portské vína vyrobené z jedného ročníka. Vína z najkvalitnejšieho hrozna a ročníka. Fľašuje sa dva roky po zbere a následne vyzrieva vo fľaši. Najstarším známym portským vínom,  ktorý je stále k dispozícii, je Ferreira z roku 1815. Jeho označenie musí schváliť Vinársky inštitút pre portské vína IDVP. Staré Vintage Ports vína sa musia minimálne 12 hodín dekantovať, sedimenty klesnú ku dnu a víno sa otvorí avšak musí sa vypiť do 24 hodín.  Otvára sa špeciálnymi nahriatymi kliešťami. Výborne sa hodia k cigáram Havana, Partagas, Bolivar alebo Cohiba.

Tawny zreje tri roky v menších drevených sudoch s objemom 500 litrov, oxidácia a styk vína s drevom mení farbu i chuť vína. Má hnedo červenú farbu a vôňu sušených hrozienok, orientálneho korenia a orieškov. Tawny môže vyzrievať 10, 20, 30 i 40 rokov, vždy je uvedené na etikete. Pije sa pri teplote 12 až 16 stupňov Celzia. Fine Tawny vyzrieva vo väčších drevených sudoch. Reserva je kvalitnejšie Tawny, ktoré vyzrieva minimálne päť rokov v sudoch.

Colheita je ročníkové Tawny najvyššej kvality. Zreje minimálne 7 rokov v drevených sudoch avšak môže aj 20. Vyrába ju iba niekoľko výrobcov. Existuje aj v bielej podobe. Ročník musí byť vždy uvedený na etikete.  Môže sa podávať ako digestiv alebo k cigáram.

Deklarované ročníky 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2011 a posledný 2016.

Mýty o portskom víne:

  • Portské víno sa vyrába len z modrých odrôd
  • Portské víno musí byť len tmavé a silné
  • Portské víno je len sladké
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.