Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Pinot na bielo i šedo
Pinot alebo ako ho po slovensky nazývame Rulandské, má svoj pôvod vo Francúzsku. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodou Chardonnay. Pinot Blanc a Gris vznikli mutáciou odrody Pinot Noir.
Inšpirujte sa: Top vína Pinot Gris a Blanc

Štýlový Pinot Blanc
Pinot Blanc u nás Rulandské biele, v Čechách Ruland bíly, v Taliansku Pinot Bianco, v Nemecku a v Rakúsku Weisburgunder, patrí k bielym pôvodom francúzskym odrodám, ktorej kvalita býva často nedocenená. Prvé písomné zmienky pochádzajú zo 14. storočia.
Pestuje sa hlavne vo Francúzsku v oblasti Alsaska a používa sa na výrobu šumivých – Crémant d´Alsace a tichých vín. Okrem Alsaska sa pestuje i v Burgundsku a Champagne.
Francúzi Pinot Blanc nazývajú „chudobný príbuzný“ Chardonnay, pretože nie je tak vznešený. V našich podmienkach je Rulandské biele ideálnou odrodou k výrobe šumivých vín. Registrovaná bola na Slovensku v roku 1941, avšak už dávno predtým sa tu pestovala.
Na našom eshope nájdete Pinot Blanc a Pinot Gris z celého sveta.
Komplexná odroda
Dnes sa rozprestiera len na ploche 2 - 4% celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami. Vyhovujú jej južné teplé svahy a stredne ťažké hlinité pôdy s dostatkom vlahy. Vyzrievaním na kvasinkách získava víno na plnosti a tiež si výborne rozumie i s dubovým sudom.
Ponúka zaujímavé prírodne sladké vína v kategórii slamových a ľadových vín. Bohužiaľ slovenského zákazníka si táto odroda veľmi nezískala, čo hovoria i viacerí slovenskí vinári.
Nepodlieha módnym trendom, skôr je stálicou a pri vhodne vybraných lokalitách, môže byť hviezdou. Zatiaľ však Rulandské biele stojí na okraji záujmu slovenských vinohradníkov a vinárov, čo je škoda. Výborná schopnosť tejto odrody reflektovať ročník a terroir pomáha pomerne dobre rozlišovať štýl vína.
Pinot Blanc je komplexný, maslovo orieškový s výborným potenciálom vyzrievania. Čo sa týka snúbenia s jedlom, hodí sa hlavne k alsaskej kuchyni ako napríklad Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo morský čert na Crémant d´Alsace na špenátovej podstielke.


Pinot Gris
Pinot Gris, Rulandské šedé ale najmä Pinot Grigio sa stalo pred pár rokmi veľmi vyhľadávaným vínom najmä slovenskými zákazníkmi, ktorí radi trávili dovolenku v talianskych rezortoch. Ľahké a nekomplikované biele víno Pinot Grigio sa stalo spolu s pizzou v rámci svojej doby fenoménom. Veľa ľudí si myslelo, že táto odroda pochádza práve z Talianska. Omyl, Pinot Gris má svoj pôvod vo Francúzsku. Masová talianska produkcia spôsobila, že kvalita vína výrazne klesla. Na Slovensku Rulandské šedé zaberá len 1 až 1,5% celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami. Kvalita vín je priamoúmerná kvalite pôdnych a klimatických podmienok. Pinot Gris vyžaduje hlboké, výživné a teplé pôdy bez mrazu.
K ekologickému pestovaniu je ideálnou odrodou, pretože je jednou z najodolnejších bielych odrôd voči chorobám. Vína vyrobené z tejto odrody majú rôznu farebnú škálu od svetlej zeleno žltej až po jemne ružový odtieň a je vhodnou odrodou k výrobe oranžových vín, ktoré majú dlhší kontakt so šupkou. V Európe sa pestuje hlavne vo Francúzsku a to v Alsasku, v Taliansku, Slovinsku, Nemecku a Rakúsku. Mimo Európy najmä v Austrálii, Novom Zélande, Čile, Argentíne, Kanade ale i v Južnej Afrike. Štýl vína sa líši od regiónu a výroby.
Alsaský Pinot Gris je komplexný, aromatický s potenciálom vyzrievať, naopak Pinot Grigio je ľahké a pije sa väčšinou mladé. Rulandské šedé je vhodné k výrobe šumivých, tichých suchých i oranžových vín i botrytických výberov. Má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Dobre si rozumie taktiež s gastronómiou. Ľahšie suché sa hodí k antipasti, ku grilovaným morským rybám, krevetám alebo k cestovinám carbonara. Plnší francúzsky štýl výborne doplní ázijskú a orientálnu kuchyňu.
Ďalšie články

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Aprílový Masterclass bol voľným pokračovaním toho februárového. Tento krát somelier Rastislav Šuták upriamil našu pozornosť na odrodu, ktorá je niekedy podceňovaná neprávom.
Grenache môže ponúknuť viacero zaujímavých štýlov vín, o čom nás presvedčil „treťo - aprílový“ MasterClass.

Deň venovaný oslave jednej z najpopulárnejších odrôd vína na svete. A ako ho lepšie osláviť, ako tým najlepším Sauvignon Blanc z Villa Marie. Vytvorený skúsenými vinármi, uprostred jedinečnej krajiny kombinujúcej slnkom zaliate kopce a rieky, sa nepodobá žiadnemu inému. Pozdvihnime teda pohár Sauvignonu, ktorý dostal Nový Zéland na svetovú mapu vín.
Sauvignon Blanc Day oslavujeme 2.5.2025.