Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Pinot na bielo i šedo
Pinot alebo ako ho po slovensky nazývame Rulandské, má svoj pôvod vo Francúzsku. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodou Chardonnay. Pinot Blanc a Gris vznikli mutáciou odrody Pinot Noir.
Inšpirujte sa: Top vína Pinot Gris a Blanc

Štýlový Pinot Blanc
Pinot Blanc u nás Rulandské biele, v Čechách Ruland bíly, v Taliansku Pinot Bianco, v Nemecku a v Rakúsku Weisburgunder, patrí k bielym pôvodom francúzskym odrodám, ktorej kvalita býva často nedocenená. Prvé písomné zmienky pochádzajú zo 14. storočia.
Pestuje sa hlavne vo Francúzsku v oblasti Alsaska a používa sa na výrobu šumivých – Crémant d´Alsace a tichých vín. Okrem Alsaska sa pestuje i v Burgundsku a Champagne.
Francúzi Pinot Blanc nazývajú „chudobný príbuzný“ Chardonnay, pretože nie je tak vznešený. V našich podmienkach je Rulandské biele ideálnou odrodou k výrobe šumivých vín. Registrovaná bola na Slovensku v roku 1941, avšak už dávno predtým sa tu pestovala.
Na našom eshope nájdete Pinot Blanc a Pinot Gris z celého sveta.
Komplexná odroda
Dnes sa rozprestiera len na ploche 2 - 4% celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami. Vyhovujú jej južné teplé svahy a stredne ťažké hlinité pôdy s dostatkom vlahy. Vyzrievaním na kvasinkách získava víno na plnosti a tiež si výborne rozumie i s dubovým sudom.
Ponúka zaujímavé prírodne sladké vína v kategórii slamových a ľadových vín. Bohužiaľ slovenského zákazníka si táto odroda veľmi nezískala, čo hovoria i viacerí slovenskí vinári.
Nepodlieha módnym trendom, skôr je stálicou a pri vhodne vybraných lokalitách, môže byť hviezdou. Zatiaľ však Rulandské biele stojí na okraji záujmu slovenských vinohradníkov a vinárov, čo je škoda. Výborná schopnosť tejto odrody reflektovať ročník a terroir pomáha pomerne dobre rozlišovať štýl vína.
Pinot Blanc je komplexný, maslovo orieškový s výborným potenciálom vyzrievania. Čo sa týka snúbenia s jedlom, hodí sa hlavne k alsaskej kuchyni ako napríklad Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo morský čert na Crémant d´Alsace na špenátovej podstielke.


Pinot Gris
Pinot Gris, Rulandské šedé ale najmä Pinot Grigio sa stalo pred pár rokmi veľmi vyhľadávaným vínom najmä slovenskými zákazníkmi, ktorí radi trávili dovolenku v talianskych rezortoch. Ľahké a nekomplikované biele víno Pinot Grigio sa stalo spolu s pizzou v rámci svojej doby fenoménom. Veľa ľudí si myslelo, že táto odroda pochádza práve z Talianska. Omyl, Pinot Gris má svoj pôvod vo Francúzsku. Masová talianska produkcia spôsobila, že kvalita vína výrazne klesla. Na Slovensku Rulandské šedé zaberá len 1 až 1,5% celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami. Kvalita vín je priamoúmerná kvalite pôdnych a klimatických podmienok. Pinot Gris vyžaduje hlboké, výživné a teplé pôdy bez mrazu.
K ekologickému pestovaniu je ideálnou odrodou, pretože je jednou z najodolnejších bielych odrôd voči chorobám. Vína vyrobené z tejto odrody majú rôznu farebnú škálu od svetlej zeleno žltej až po jemne ružový odtieň a je vhodnou odrodou k výrobe oranžových vín, ktoré majú dlhší kontakt so šupkou. V Európe sa pestuje hlavne vo Francúzsku a to v Alsasku, v Taliansku, Slovinsku, Nemecku a Rakúsku. Mimo Európy najmä v Austrálii, Novom Zélande, Čile, Argentíne, Kanade ale i v Južnej Afrike. Štýl vína sa líši od regiónu a výroby.
Alsaský Pinot Gris je komplexný, aromatický s potenciálom vyzrievať, naopak Pinot Grigio je ľahké a pije sa väčšinou mladé. Rulandské šedé je vhodné k výrobe šumivých, tichých suchých i oranžových vín i botrytických výberov. Má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Dobre si rozumie taktiež s gastronómiou. Ľahšie suché sa hodí k antipasti, ku grilovaným morským rybám, krevetám alebo k cestovinám carbonara. Plnší francúzsky štýl výborne doplní ázijskú a orientálnu kuchyňu.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.