Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.

MasterClass s Frankovkou J. Stávek
Frankovka, Frankovka modrá, Blaufränkisch, Lemberger, Kékfrankos... synonymá jednej a tej istej modrej, vyložene stredoeurópskej odrody, ktorá si určite zaslúži pozornosť. Frankovke patrí prvenstvo v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, na južnej Morave i na Slovensku.
V sprievode vinára Jana Stáveka sa dňa 24.3.2022 v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass Frankovka VOC Modré Hory.
Vinárstvo J. Stávek
Vino J. Stávek je malé rodinné vinárstvo sídliace v Nemčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedom Františkom v roku 1898. Špecializuje sa na odrodu Frankovka, je tiež známe výrobou rosé a fortifikovaných vín. Vinárstvo vedie Jan Stávek, zapálený vinár, učiteľ a spisovateľ v jednej osobe. Honza vyrába svoje vína v rámci apelácie VOC Modré Hory. Vlajkovou loďou vinárstva je práve Frankovka vo všetkých jej farbách.
VOC Modré Hory sú prvé VOC v Českej Republike, ktoré vyrábajú vína iba z modrých odrôd. Vinári tohto regiónu dôkladne vybrali tradičné, typické a momentálne najviac pestované tri modré odrody a to Frankovka, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Červené vína s označením VOC Modré Hory z týchto odrôd môžu byť uvedené na trh po 18. mesiacoch. Ružové vína musia byť v kategórii suchých, príp. polosuchých vín. Hrozno musí pochádzať z vybraných vinohradníckych tratí obcí Nemčičky, Velké Pavlovice, Bořetice, Vrbice a Kobylí.
Degustácia J. Stávek - 9x Frankovka
V rámci Masterclassu sme ochutnali deväť vín z odrody Frankovka v rôznych štýloch. Začali sme netradične Bílou Frankovkou 2020. Biele víno vyrobené z modrého hrozna Frankovky – Blanc de Noir. Intenzívna ovocná vôňa bielej ríbezle, egrešov a žltých drobných ringlôt. Chuť svieža a ovocná so šťavnatou kyselinkou v harmónii so zvyškovým cukrom. Ako sám vinár hovorí – „víno na letní pití.“
Druhým v poradí bolo Rosé Trkmanska 2020, ktoré je pomenované podľa vinohradníckej trati Trkmanska. Leží v nadmorskej výške 220 m n. metrov a je jednou z najväčších tratí v rámci Českej republiky. Pôdy sú hlinité s vápenatým a piesčitým podložím. Veľmi dobre sa tu darí práve Frankovke. Pekný ovocný a odrodový prejav vo vôni i v chuti. Dlhšiu maceráciu hrozna na šupkách prezrádza nielen ľahko červená farba, ale i prítomné triesloviny. Komplexné rúžové so štruktúrou, výborné do kvalitnej gastronómie.
VOC Modré Hory na jazyku
Ďalšia časť degustácie bola venovaná vertikálnej degustácii troch ročníkov Frankovky VOC Modré Hory - ročníkov 2018, 2015 a 2013. Frankovka 2018 momentálne v Čechách už vypredaná, u nás stále k dispozícii!
Pôsobí termicky, transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny. Vyzrievala v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude viac ako 2 roky. Hrozno pochádza zo starej vinohradníckej trate Rúženy, ktorá leží na ľahších, piesočnatých pôdach s bohatým minerálnym podložím.
Hrozno Frankovky VOC 2015 je z vinohradníckej trate Kolberk s hlinito piesočnatou a ílovitou pôdou. Hrozno bolo zberané pri cukornatosti 26,1 g/l, čo považuje Jan na za naozaj vysokú kvalitu. Víno vyzrievalo 22.mesiacov v štyroch dubových sudoch.
Zaujme ovocnou vôňou višní, ríbezlí, škorice a klinčekov. Chuť nadväzuje na vôňu aj s citlivo použitými sudmi a charakterovým zázemím vína. Minerálno korenistý záver.
Poslednou v sekcii VOC Modré Hory bola Frankovka 2013. Klasická, moravská z chladnejšieho ročníka s višňovo herbálnou vôňou. V chuti stále šťavnatá s harmonickou kyselinkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Karmazín je starý názov Frankovky, ktorý sa používal v tejto oblasti. Rukopis rodinnému cuvée dal už pradedo František Kopřiva. Víno sa vyrába tradičnou „technológiou“ nakvášania v otvorenej kadi, vyzrieva v starých dubových sudoch. Rustikálny a klasický prejav vína vychádza z jeho tradičnej výroby. Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia doplnená o herbálne, zemité a jemne zemité tóny. V chuti vyvážené, klasické s veľmi dobrou hroznovou informáciou.
V podobnom štýle pokračujeme s Frankovkou Staré keře 47 z ročníka 2018. Hrozno pochádza z vinice Šumperky, ktorú založil ešte Janov dedko Boleslav Kopřiva. Ide o veľmi staré klony Frankovky, ktoré majú riedky strapec a malé bobuľky s veľmi nízkym výnosom. Každý rok sa vyrobí len jeden sud. Frankovka vyniká jedinečným korenisto ovocným prejavom s dotykom minerality. Víno s prirodzenou štruktúrou a vnútorným nábojom.
Frankovka s označením reserva sa vyrába len v najlepších ročníkoch a to 2000, 2006, 2015, 2018 a momentálne vo fáze výroby 2021. Ročník 2018, ktorý sme ochutnali, bol teplý a hrozno z trate Zbavce bolo kvalitné.
Víno vyzrievalo dva roky v nových sudoch a bolo servírované z fľaše Magnum. Frankovka v modernom štýle s bohatým ovocným prejavom, ktorý bol podporený vyzrievaním vína v nových sudoch. Dlhý, korenistý záver.
Sladká bodka
Posledným degustovaným vínom bol červený, fortifikovaný Lokus Reserva 2010 s inšpiráciou v Portugalsku. Počas kvasenia rmutu sa pridal hroznový destilát. Víno následne zrelo deväť rokov v jednom dubovom sude s objemom 500l. Ochutnať fortifikovanú Frankovku je naozaj vzácnosť. 55g/l zvyškového cukru a 4,3 g/l kyselín dali základ pre harmonické, elegantné víno s vyššou extrakciou a sviežou ovocnou štruktúrou.
S Frankovkou sa dá prežiť naozaj krásny večer a ak si ju zamilujete, tak i celý život.
Ďalšie články

Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025