Vína z Japonska
Prvé dôkazy o výrobe vína v Japonsku, výhradne v malom meradle, pochádzajú zo 17. storočia. Až v 19. storočí si Japonci víno skutočne obľúbili a po roku 1860 začína éra vysádzania vinohradov. Je však potrebné povedať, že až do 70. rokov 20. storočia boli najčastejšie vyrábané sladké a dezertné vína či vína portského typu. Na konci 19. storočia boli mladí japonskí vinári vyslaní do francúzskeho Bordeaux, aby sa tu naučili klasickým francúzskym výrobným postupom. Po návrate do Japonska položili základy moderného japonského vinárstva.
Hlavné oblasti pre výrobu vína sú Hokkaidó a Yamanashi. Japonskí vinári už po stáročia využívajú miestne odrody, z ktorých obľúbená je najmä Košú. Dnes sa vína vyrábajú miešaním japonských, amerických a európskych odrôd. Hrozno odrôd Koshi, Chardonnay, Rizling rýnsky a Sémillon na biele vína. Muscat-Bailey A či B (japonské hybridy šľachtiteľa Zenbei Kawakami), Cabernet Sauvignon a Merlot sa používajú na vína červené.
Všeobecne možno povedať, že tradičným japonským nápojom je ryžové víno "Sake" (hoci Saké je vlastne všeobecný názov akéhokoľvek alkoholu), vedľa toho sú regionálne vyrábané ešte formy tohto nápoja, "shochu" z jačmeňa či sladkých zemiakov a "Umesh" zo sliviek.
Na domácej vinárskej scéne dominuje päť veľkých vinárstiev, ktorá dohromady vyprodukujú 75% japonských vín. Okrem nich je tu viac ako 230 malých vinárstiev, produkujúcich vína z vlastného hrozna a/alebo predávajúcich hrozno.