Piemont
Piemont je druhý najväčší geografický región Talianska a siedmy vinohradnícky región v krajine. Približne 45 000 hektárov, z 25 399 km2 je vysadených viničom. Piemontské víno tvorí 5% talianskej produkcie a takmer 18% celkového exportu krajiny. Väčšina vín v regióne pochádza z malých viníc. V Barolo a Barbaresco, najuznávanejších vinohradníckych oblastiach regiónu, má priemerný vinohrad asi len päť hektárov s produkciou približne 10 000 fliaš ročne.
Piemont sa nachádza na severozápade Talianska a hraničí s Francúzskom a Švajčiarskom. Taliansky názov regiónu Piemont v preklade znamená úpätie hôr, čo je výstižný popis jeho subalpskej polohy a skutočnosti, že je z troch strán obklopený horami – Alpami na severe a západe a Apeninami na juhu. Najvyššia koncentrácia vinohradov je v kopcoch Langhe a Monferrato. Práve tu sa nachádzajú najuznávanejšie vinohradnícke lokality v regióne. Plocha niektorých dedín, najmä okolo Barbaresca, je takmer celá vysadená radmi viniča. Ako vinohradnícka oblasť má Piemont obrovský úspech pri pestovaní pôvodných odrôd. Hoci sa tu pestujú niektoré medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Chardonnay a Sauvignon Blanc, región je známy najmä svojimi vínami vyrobenými z odrôd Nebbiolo, Barbera a Dolcetto, Cortese, Arneis a Moscato.
Takmer všetky vinice v Piemonte sú vysadené na kopcoch v nadmorskej výške od 150 do 450 metrov nad morom. Najznámejšia vinohradnícka oblasť, Langhe, má svoj názov podľa latinského slova, ktoré výstižne opisuje dlhý, úzky pás kopcov, ktoré tvoria túto oblasť. Langhe je z troch strán obklopený riekami. Tanaro vedie na západ a sever, Bormida di Spigno na východ. Pôdy sa zvyčajne skladajú z rôzneho stupňa sedimentárnej hliny, vápenca a pieskovca. Piemont má kontinentálne podnebie, ktoré prináša dlhé, horúce letá, ktoré siahajú až do skorej jesene. Potom teploty rýchlo klesnú na chladnú jeseň a zimu. Jar je tiež chladná a často daždivá. Oblasť je známa hmlou, ktorá sa valí cez hory a údolia. Všeobecne sa verí, že názov odrody Nebbiolo je odvodený od „la nebbia“, talianskeho slova pre hmlu. V Langhe pomáha hmla predĺžiť obdobie dozrievania Nebbiola, čím vznikajú vína s vysokým obsahom kyselín a trieslovín s vynikajúcim potenciálom pre vyzrievanie.