UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Objavte 3B z Piemontu

Objavte 3B z Piemontu

Čoraz populárnejšia a obľúbenejšia je oblasť Piemonte a jej tri „B“ - Barolo, Barbaresco a Barbera. Piemont by mal byť na prvom mieste vášho cestovného zoznamu v Taliansku, najmä ak ste milovníkom kvalitného jedla a vína. Barbaresco je regionálnou kráľovnou a Barolo kráľom, považuje sa za jedno z najlepších vín, ktoré vie vyzrievať desaťročia.


Piemont

Piemont je druhý najväčší geografický región Talianska a siedmy vinohradnícky región v krajine. Približne 45 000 hektárov, z 25 399 km2 je vysadených viničom. Piemontské víno tvorí 5% talianskej produkcie a takmer 18% celkového exportu krajiny. Väčšina vín v regióne pochádza z malých viníc. V Barolo a Barbaresco, najuznávanejších vinohradníckych oblastiach regiónu, má priemerný vinohrad asi len päť hektárov s produkciou približne 10 000 fliaš ročne. 

Piemont sa nachádza na severozápade Talianska a hraničí s Francúzskom a Švajčiarskom. Taliansky názov regiónu Piemont v preklade znamená úpätie hôr, čo je výstižný popis jeho subalpskej polohy a skutočnosti, že je z troch strán obklopený horami – Alpami na severe a západe a Apeninami na juhu. Najvyššia koncentrácia vinohradov je v kopcoch Langhe a Monferrato. Práve tu sa nachádzajú najuznávanejšie vinohradnícke lokality v regióne. Plocha niektorých dedín, najmä okolo Barbaresca, je takmer celá vysadená radmi viniča. Ako vinohradnícka oblasť má Piemont obrovský úspech pri pestovaní pôvodných odrôd. Hoci sa tu pestujú niektoré medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Chardonnay a Sauvignon Blanc, región je známy najmä svojimi vínami vyrobenými z odrôd Nebbiolo, Barbera a Dolcetto, Cortese, Arneis a Moscato. 

Takmer všetky vinice v Piemonte sú vysadené na kopcoch v nadmorskej výške od 150 do 450 metrov nad morom. Najznámejšia vinohradnícka oblasť, Langhe, má svoj názov podľa latinského slova, ktoré výstižne opisuje dlhý, úzky pás kopcov, ktoré tvoria túto oblasť. Langhe je z troch strán obklopený riekami. Tanaro vedie na západ a sever, Bormida di Spigno na východ. Pôdy sa zvyčajne skladajú z rôzneho stupňa sedimentárnej hliny, vápenca a pieskovca. Piemont má kontinentálne podnebie, ktoré prináša dlhé, horúce letá, ktoré siahajú až do skorej jesene. Potom teploty rýchlo klesnú na chladnú jeseň a zimu. Jar je tiež chladná a často daždivá. Oblasť je známa hmlou, ktorá sa valí cez hory a údolia. Všeobecne sa verí, že názov odrody Nebbiolo je odvodený od „la nebbia“, talianskeho slova pre hmlu. V Langhe pomáha hmla predĺžiť obdobie dozrievania Nebbiola, čím vznikajú vína s vysokým obsahom kyselín a trieslovín s vynikajúcim potenciálom pre vyzrievanie.

Apelácie

Na rozdiel od zvyšku Talianska, Piemont  nepovoľuje výrobu vína s označením Indicazione Geografica Tipica (IGT).  90% vína v regióne sa vyrába v južnej časti Piemontu v okolí miest Alba (v Cuneu), Asti a Alessandria. 

Piemont je rozdelený do piatich zón. 
•    Canavese – zahŕňa oblasti okolo Turína, Carema a Caluso
•    Colline Novaresi - v provincii Novara
•    Coste della Sesia – zahŕňa oblasť okolo Vercelli
•    Langhe - zahŕňa hornatú krajinu okolo mesta Alba a Roero
•    Monferrato – zahŕňa oblasti okolo Asti a Alessandrie

Piemont má 42 DOC a 18 DOCG, z toho Barolo a Barbaresco sú najdôležitejšie vína s týmto označením v regióne.

Barolo

„Ustúpte, Bordeaux a Burgundsko, je tu ďalšie tučné „B“, ktoré je rovnako veľké ako vy“.

Vína Barolo sú mnohými považované za najlepšie vína Talianska. Majú vyšší obsah kyselín a trieslovín. Ide o klasický príklad synergie medzi konkrétnou odrodou hrozna (v tomto prípade Nebbiolo) a konkrétnym miestom. Vína Barolo DOCG sú vyrobené z odrody Nebbiolo (100%) a musia vyzrieť najmenej 38 mesiacov, z toho 18 v dubových sudoch. Označenie „Riserva“ sa môže použiť na etikete, ak víno vyzrievalo v pivnici najmenej päť rokov.

Dobrý ročník Barola dokáže vyzrievať 10 až 30 rokov, hoci mnohé môžu aj 40 viac a rokov. Sú obľúbené u zberateľov vína, ktorí si vína s radosťou odložia, aby ich o desaťročia neskôr otvorili a odhalili nádherne mäkké a jemné víno. Barolo je víno, ktoré odmeňuje trpezlivosť. Pokiaľ ide o dokonalú kombináciu Barola s jedlom, neexistuje klasickejšia kombinácia, ako vychutnať si Barolo spolu s cestovinami a s nastrúhanými bielymi hľuzovkami navrchu. Syr Sottocenere posiaty kúskami čiernej hľuzovky je lahodnou prílohou k vyzretému Barolu.

TIPY na vína: Prunotto Barolo BAROLO DOCG 2019Prunotto Bussia Barolo BAROLO DOCG 2017

Barbaresco

Barbaresco je talianske víno vyrobené z odrody Nebbiolo. Vinohrady sa nachádzajú v Langhe, na pravej strane rieky Tanaro. Rozprestierajú sa od oblasti severovýchodne od Alby. Nebbiolo sa pestuje na opukových pôdach bohatých na vápenec , na strmých „predalpských“ kopcoch, ktoré sú charakteristické pre tento región. Vinice sú situované tak, aby čo najlepšie zabezpečili vhodné dozrievanie hrozna, čo v skutočnosti znamená, že väčšina vinohradníckych lokalít má orientáciu na juh. 

Rovnako ako jeho náprotivok Barolo, potrebuje čas k vyzrievaniu. Pred uvedením na trh predpisy DOCG vyžadujú, aby vína vyzrievali minimálne 26 mesiacov, pričom minimálne 9 mesiacov strávili v dubových sudoch. Vína Barbaresco Riserva musia vyzrieť vo vinárstve minimálne 50 mesiacov a minimálne deväť mesiacov v dubovom sude. Hoci Barbaresco a Barolo majú veľa spoločného, tradične Barbaresco má tendenciu vyjadrovať viac ženskú stránku, zatiaľ čo Barolo je charakterizované ako mužské a majestátne. Vína Barbaresco sú ľahšie ako Barolo, menej  koncentrované, avšak veľmi elegantné. Vína Barbaresco sú ideálne k mäsitým jedlám, pretože ich vyššia acidita pretína tuk a udržiava chuťové poháriky svieže, zatiaľ čo tuk a bielkoviny mäsa zjemňujú triesloviny. Vyskúšajte Barbaresco k pečeným rebierkam, teľacím kotletám, ku kačici v hubovej omáčke, jeleniemu gulášu alebo k Osso Buco.

TIPY na vína: Prunotto Barbaresco Bric Turot BARBARESCO DOCG 2019
 

Barbera

Odroda Barbera sa pestuje v provinciách Alba, Asti a Alessandria. Na prelome 21. storočia to bola  tretia najčastejšie pestovaná modrá odroda v Taliansku po Sangiovese a Montepulciane (hoci ju  odvtedy predbehol Merlot a Primitivo). Na rozdiel od Barola a Barbaresca je Barbera je cenovo dostupná. Vína z odrody Barbera sú šťavnaté s ľahkým telom, ktoré možno považovať za taliansku odpoveď na Beaujolais

Najznámejšou apeláciou je Barbera d'Asti DOCG a najkvalitnejšie vína Nizza DOCG sa vyrábajú v podzóne Barbera d'Asti. Ide o najviac pestovanú odrodu v Piemonte a často ju pijú najmä miestni obyvatelia k jedlu. Má stredne plné telo, korenisto zemitý charakter a je schopná ukázať jemné prejavy piemontského terroiru. Barbera dozrieva skôr ako Nebbiolo. Jej nenáročná povaha jej umožňuje prosperovať v rôznych pôdach, ako je hlina, piesok a vápenec . Je odolná voči teplu a vďaka tomu sa Barbera pestuje aj v Južnej Austrálii, Argentíne, ale aj v kalifornskom Central Valley a Sierra Foothills. 

Vďaka jemným trieslovinám a živým ovocným charakterom si Barberu môžete vychutnať spolu s celým radom jedál. Napríklad Barbera a pizza s hubami poliata hľuzovkovým olejom je klasickou kombináciou, hoci dobre funguje aj s grilovaným mäsom, k cestovinám s paradajkovou omáčkou, k rizotu s hubami a tiež k tvrdým, talianskym syrom. 

TIP na víno: Prunotto Fiulot Barbera d´Asti DOCG 2021

Vinárstvo Prunotto

Vinárstvo Prunotto sa nachádza v Albe, najdôležitejšom meste v oblasti Langhe na polceste medzi Barbaresco a Barolo na pravej strane rieky Tanaro, na miernych rovinách, obklopených vinicami na územiach Langhe a Roero. Hovorí sa, že jedným z dôvodov prečo rodina Antinori kúpila Prunotto, bol vinohrad Bussia v Barole. Vinárstvo Prunotto patrí ku klasickým predstaviteľom oblasti Barolo. Vinice sa rozprestierajú na ploche približne 65 hektárov na územiach Langhe a Monferrato.

S rešpektom k regionálnym tradíciám vinárstvo vyrába biele vína ako Moscato d’Asti a Arneis, avšak tento severný taliansky región je svetovo známy výrobou tých najlepších barol. Barolo Bussia DOCG pochádza z nádhernej vinice v tvare amfiteátra v oblasti Bussia Monforte d’Alba. Toto víno bolo prvýkrát vyrobené v roku 1961. Vyváženosť a komplexnosť Nebbiola sú umocnené rozmanitou expozíciou viniča a tradičným zrením vo veľkých sudoch.

Barbaresco Bric Turot je výsledkom kombinácie troch faktorov, diverzifikovaná expozícia viniča vďaka tvaru „bricco“ (vrchol kopca v miestnom dialekte), špecifický klonálny výber a dozrievanie vín v sudoch v rôznych kategóriach. Costamiòle sa vyrába z viníc v oblasti Agliano Terme, kde sa Barbera najlepšie prejavuje vďaka priaznivej južnej expozícii. Toto víno zrejúce v malých dubových sudoch si dokáže zachovať mimoriadnu sviežosť.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.