Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Farba roka 2023 je spojená s vínom
Príchod nového roka symbolizuje aj príchod novej farby. Netradičným odtieňom sa máme vrátiť späť k prírode, ktorá nám dáva silu.
Chcete vedieť, ktorá farba bude farbou nasledujúceho roku 2023? My sme vám ňou vymaľovali aj prianie do nového roka.
Návrat k prírode
Tohtoročnú belaso-modrú farbu s oživujúcim fialovo-červeným podtónom, ktorá dostala názov Very Peri, nahradí úplne nová farba. Pantone vytvoril nový odtieň červenej s nádychom fuchsiovej, ktorú pomenoval Viva Magenta. Sýta farba je inšpirovaná prírodou, konkrétne karmínovým farbivom.
„PANTONE 18-1750 Viva Magenta pochádza z červenej rodiny a je inšpirovaná karmínom, jedným z najvzácnejších farbív patriacich do rodiny prírodných farbív a zároveň jedným z najsilnejších a najjasnejších, aké svet poznal,“ vysvetlila Leatrice Eisemanová, výkonná riaditeľka Inštitútu farieb Pantone.
Viva Magenta je podľa nej odvážna, nebojácna a pulzujúca farba, ktorej bujarosť podporuje radostnú a optimistickú oslavu a píše nový príbeh, no zároveň nás má spájať s prírodou.
„Viva magenta obnovuje silu prírody, posilňuje nášho ducha a pomáha nám budovať našu vnútornú silu,“ dodala riaditeľka Eisemanová.

Karmínová farba vína
Farba je jedným z najdôležitejších ukazovateľov kvality vína. Prirodzená farba červených vín sa pohybuje od fialovočervenej až tehlovo červenú. Je tiež jedným z prvkom pri posudzovaní vína. V hrozne dominuje farbivo antokyanín. Antokyány sú fenolové zlúčeniny, ktoré sú štruktúrou podobné trieslovinám a možno ich nájsť až 20 druhov. Pigment sa môže prejavovať v množstve odtieňov v závislosti od konkrétneho typu a pH. Čím je pH nižšie, tým viac sa farba posúva smerom k červenému koncu spektra viditeľného svetla a čím je vyššia, tým viac odtieň smeruje k modrému koncu. Rôzne odrody a klony hrozna majú rôzne typy antokyánov a hrúbku šupky, ktoré ovplyvňujú sfarbenie. Hrúbka šupky je tiež dôležitým faktorom pri určovaní koncentrácie trieslovín v hrozne.
Karmínovo červená farba sa často neobjavuje, viac purpurová a rubínová alebo purpurovo červená farba s karmínovým odleskom.
Červené vína majú veľa odtieňov a nájdeme i tie s karmínovým odtieňom - mladé vína odrody Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe, taktiež Syrah, Carignan, Mouvedre, Malbec a samozrejme Carmenère. Ponúkame vám pár tipov na vína, ktoré budú trendy v roku 2023 s odtieňom karmínovej farby:
Mrva & Stanko Frankovka modrá, Dolné Orešany 2019, J. STÁVEK Frankovka V.O.C 2019, Špalek Gryllus cuvée BIO 2017, Mas d´en Gil Bellmunt Vi de Vila BIO DOCa 2018, Mas d´en Gil Coma Vella DOCa 2016, Emiliana Adobe Carmenére, BIO 2021, Emiliana Vigno Vignadores De Carignan BIO 2015, Gérard Bertrand Prima Nature Syrah, BIO 2020, Eileen Hardy Shiraz 2015, Château du Cedre Juvéniles Cahors Malbec, BIO AOC 2020

Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


