Black Week zahraničné vína

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Pisco- nápoj pre Bohov (1)

História Pisca sa dá vystopovať až do doby, keď španielski rytieri Conquistadores prišli do ríše Inkov v roku 1532, kde hľadali ich mýtický zlatý poklad. História Pisca sa dá vystopovať až do doby, keď španielski rytieri Conquistadores prišli do ríše Inkov v roku 1532, kde hľadali ich mýtický zlatý… Read more

Filter
Filter
Type
Country
Region
Brand
Volume
Packaging
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499 €

Apply filters

Pisco- nápoj pre Bohov

Po založení mesta Lima boli v roku 1535 postavené prvé kostoly a objavila sa potreba zasvätiť víno pre náboženské účely, aby sa upevnilo duchovno domorodcov. Víno, ktoré priniesli španielski rytieri, bolo veľmi vzácne a bolo určené len pre svätú cirkev a tak sa začalo s vysádzaním vinohradov v novo dobytých krajinách. Historici potvrdili, že prvé hrozno bolo dovezené v roku 1553 markízom Franciscom de Caravantes, s najväčšou pravdepodobnosťou z Kanárskych ostrovov v Atlantickom oceáne, naprieč severozápadným pobrežím Afriky. V roku 1563 boli zasadené vinohrady na slnečných pláňach oázy Ica, ktorá sa stala kolískou Pisca.

Okolo polovice 19. storočia prišlo Pisco na pobrežie San Francisca počas zlatej horúčky. V jednom z najznámejších barov v San Franciscu- Bank Exchange Saloon , vymysleli coctail Pisco Punch, ktorý sa stal najpopulárnejším nápojom v San Franciscu a vďaka cestovateľom a spisovateľom ako Mark Twain sa pisco a coctail Pisco Punch rozšírili do celého USA.

Pisco sa vyrába z fermentácie hroznovej šťavy, ktorá sa potom destiluje v medených kotloch známych ako alambiques, ktoré sa používajú aj na destiláciu koňaku. Produkcia pisca sa začína každý rok okolo marca.

Prvým krokom výroby tohto magického elixíru je zber hrozna, po ktorom nasleduje výber tých najkvalitnejších strapcov. Hrozno sa rozdelí a lisuje v „lagaror“, v najvyššej časti pisco cellar (pivnice) v minulosti prebiehal proces lisovania vykonávaný „šľapaním“ hrozna. Hrozno sa rozloží v lisovni, kde sa podľa tradície spieva a vtipkuje pri práci a popíja chinguerito, čo je drink z čerstvej hroznovej šťavy zmiešaný s Piscom, limetovou šťavou, klinčekom a škoricou. Po šiestich kolách šľapania hrozna sú vínne lisy otvorené a hroznová šťava padá do maceračnej vane, známej ako puntaya, kde zostáva 24 hodín.

Následne je šťava uložená do fermentačných nádob, ktoré sú v súčasnosti vyrobené z betónu alebo nehrdzavejúcej ocele. Dnes je celý proces veľmi mechanizovanou a účinnou záležitosťou a trvá sedem dní. Výrobca Pisca kontroluje kvasenie, zabraňuje tomu, aby sa zastavilo alebo prekročilo určené limity. Rovnako je teplota regulovaná tak, aby sa príliš nezvyšovala, inak by prirodzená aróma hrozna zmizla a tá je hlavnou črtou Pisca. Len čo je proces fermentácie dokončený, šťava sa prenesie do medených nádrží, aby sa začala skutočná destilácia.

Technika a umenie destilácie spočíva v regulácii vonkajšej energie alebo tepla pre pomalý, ale konštantný rytmus, ktorý umožní včasné objavenie aromatických zložiek. Tento proces sa vyvíja v dvoch fázach: odparovaním prchavých prvkov hroznových štiav a následným kondenzovaním pár. Výsledný destilát odpočíva minimálne 3 mesiace v medi alebo v skle.

Hlavným producentom Pisca je Čile – produkuje 50 miliónov litrov, Peru produkuje približne 1,5 milióna litrov ročne. Najdôležitejšia produkčná oblasť čilského Pisca je údolie rieky Elqui.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.