Wines Bio wine Cabernet Franc (6)
Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V severnejších vinohradníckych oblastiach zaujme kvetinovo herbálnym prejavom. Cabernet Franc má výbornu schopnosť zachovania kyseliniek aj v teplejších ročníkoch. Najlepšie vína dokážu vyzrievať veky. Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V… Read more
Domaine Langlois-Chateau
Saumur-Champigny BIOwine red - dry - r2022 - 0,75l
Bordeaux Château
Canon Pécresse Canon-Fronsac BIOwine red - dry - r2021 - 0,75l
Haras de Pirque
Galantas Gran Reserva BIOwine red - dry - r2018 - 0,75l
Rothschild Mouton Cadet
Rouge Organic wine BIOwine red - dry - r2022 - 0,75l
Cabernet Franc
Cabernet Franc je stará muštová modrá odroda, ktorá sa pestuje hlavne vo Francúzsku na pravom brehu Gironde v Bordeaux Pomerol a Saint Emilion, v oblasti rieky Loire a tiež aj v USA a Kanade. V Bordeaux sa používa do kupáži s odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot. Cabernet Franc je jednou z desiatich najpestovanejších modrých odrôd vo svete.
História
Predpokladá sa, že Cabernet Franc pochádza z juhozápadného Francúzska až oblasti Pyrenejí a v 17. storočí kardinál Richelieu priviezol štepy do oblasti Loire. V 18. storočí sa Cabernet Franc začal vysádzať aj v Bordeaux v oblasti Fronsac, Saint Emilion a Pomerol. V roku 1997 sa objavili dôkazy o DNA, ktoré ukazujú, že Cabernet Sauvignon vznikol krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
Pestovanie
V Európe sa okrem Francúzska a Talianska sa pestuje najmä v Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvátsku. Mimo Európy je to najmä Nový Zéland, Austrália a Južná a Severná Amerika. Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Cabernet Franc vyžaduje najteplejšie a dostatočne teplé južné svahy. Požiadavky na pôdu nemá vysoké.
Charakteristika vína
Cabernet Franc reflektuje miesto, kde rastie. Niekedy je viac ovocný s dominanciou malín, čiernych ríbezlí, fialiek a grafitu, v severných oblastiach je viac korenistý a herbálny, tóny čierneho korenia, papriky a lesného podrastu a lístia. Má vyššiu aciditu ako Cabernet Sauvignon.
Gastronómia
Cabernet Franc je výborným červeným vínom do gastronómie, ktoré sa snúbi s pečeným bravčovým alebo jahňacím mäsom s hubami.