Black Week Alkohol a Riedel

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Wines Bio wine Cabernet Franc (6)

Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V severnejších vinohradníckych oblastiach zaujme kvetinovo herbálnym prejavom. Cabernet Franc má výbornu schopnosť zachovania kyseliniek aj v teplejších ročníkoch. Najlepšie vína dokážu vyzrievať veky. Veľmi kvalitná odroda z rodiny cabernetov. V oblasti Bordeaux sa z nej vyrábajú jedny z najdrahších vín sveta. Vyskytuje sa na každom kontinente. V… Read more

Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499 €

Apply filters

Cabernet Franc

Cabernet Franc je stará muštová modrá odroda, ktorá sa pestuje hlavne vo Francúzsku na pravom brehu Gironde v Bordeaux Pomerol a Saint Emilion, v oblasti rieky Loire a tiež aj v USA a Kanade. V Bordeaux sa používa do kupáži s odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot. Cabernet Franc je jednou z desiatich najpestovanejších modrých odrôd vo svete.

História

Predpokladá sa, že Cabernet Franc pochádza z juhozápadného Francúzska až oblasti Pyrenejí a v 17. storočí kardinál Richelieu priviezol štepy do oblasti Loire. V 18. storočí sa Cabernet Franc začal vysádzať aj v Bordeaux v oblasti Fronsac, Saint Emilion a Pomerol. V roku 1997 sa objavili dôkazy o DNA, ktoré ukazujú, že Cabernet Sauvignon vznikol krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.

Pestovanie

V Európe sa okrem Francúzska a Talianska sa pestuje najmä v Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvátsku. Mimo Európy je to najmä Nový Zéland, Austrália a Južná a Severná Amerika. Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Cabernet Franc vyžaduje najteplejšie a dostatočne teplé južné svahy. Požiadavky na pôdu nemá vysoké.

Charakteristika vína

Cabernet Franc reflektuje miesto, kde rastie. Niekedy je viac ovocný s dominanciou malín, čiernych ríbezlí, fialiek a grafitu, v severných oblastiach je viac korenistý a herbálny, tóny čierneho korenia, papriky a lesného podrastu a lístia. Má vyššiu aciditu ako Cabernet Sauvignon.

Gastronómia

Cabernet Franc je výborným červeným vínom do gastronómie, ktoré sa snúbi s pečeným bravčovým alebo jahňacím mäsom s hubami.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.