Black Week Alkohol a Riedel

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Wines Bio wine Devin (2)

Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom kyseliniek a cukru. V dobrých ročníkoch, aj vplyvom ušľachtilej plesne rozvíja svoj korenisto kvetinový charakter do delikátnych podôb kandizovaného ovocia, medu a hrozienok. Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom… Read more

Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499 €

Apply filters

Devín

Všade na svete môžete ochutnať Sauvignon, Rulandské šedé, biele alebo Chardonnay. Odrodu Devín však môžete ochutnať len na Slovensku a Morave. Je to odroda, ktorá bola vyšľachtená na Slovensku.

Devín je prvou uznanou slovenskou muštovou bielou odrodou. Bola vyšľachtená vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave z odrôd Tramín červený a Veltlínske červeno-biele v roku 1958. Pri jeho zrode stála šľachtiteľka doc. Dorota Pospíšilová a spoluautorom je Ing. Ondrej Korpás. Do listiny registrovaných odrôd ju napokon zapísali v roku 1997. Pestuje sa vo všetkých vinohradníckych oblastiach s výnimkou Tokaja.

Charakteristika odrody
Víno je slamovo zelenej farby, pri hrozienkových výberoch má zlatožlté až jantárové odtiene. Očarí prenikavou a vábivou muškátovo citrusovou vôňou s dotykom korenia. Vďaka plnej, ovocno-medovo korenistej chuti je porovnateľné s ktorýmkoľvek svetovým vínom i vo vyšších cenových reláciách. Vôňou pripomína kombináciu známeho Tramínu a Muškátu. Za pozornosť stojí Devín z hrozienkového výberu s vyšším zvyškovým cukrom. 

Odroda Devín nie je náročná na polohu ani na pôdu. Z pestovateľských vlastností je vzácna najmä schopnosť tvorby vysokého obsahu cukru. Devín nie je husto olistený vďaka čomu je hrozno viac vystavené slnku a svetlu. V teplých ročníkoch s dlhšou suchou jeseňou dosahuje cukornatosť 28° až 30° NM. Na bobuliach sa často tvoria cibéby.

K akému jedlu sa hodí Devín?

Devín je harmonický v kombinácii s kuracím mäsom a tradičnými slovenskými bielymi syrmi. V sladkej forme sa výborne hodí k domácej štrúdli.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.