offerBox
1

30. 6. - Degustácia ružových vín Bory Mall

offerImage

Pozývame vás na degustáciu ružových vín zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Nového Zélandu. 

Čítať viac
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Kráľovná destilátov- vodka (27)

Hoci je vodka neutrálny alkohol bez výraznej vône, chuti, či farby, patrí jednoznačne k najobľúbenejším a najznámejším destilátom. Ochutnajte výborné vodky na našom eshope. Hoci je vodka neutrálny alkohol bez výraznej vône, chuti, či farby, patrí jednoznačne k najobľúbenejším a najznámejším destilátom.… Read more

Sorting
Filter
Filter
Type
Country
Region
Brand
Volume
Packaging
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters
Strana 2/2

Kráľovná destilátov- vodka

Základom výroby vodky je kvasenie potravín, ktoré obsahujú cukor a škrob a ich následné pálenie. Krajina pôvodu ovplyvňuje hlavnú ingredienciu vodky- v Rusku a Škandinávii sa tradične vyrába vodka z pšenice, v Poľsku zase zo zemiakov alebo raže. Kvalita vodky je závislá od kvality použitých surovín a dodržania presného postupu výroby. Môže sa vyrábať niekoľkými spôsobmi, ale nikdy sa nesmie vynechať filtrácia, napríklad cez drevené uhlie. K dosiahnutiu dokonalej chuti a vône sa musí proces destilácie a filtrovania niekoľkokrát opakovať. Vďaka tomu je výsledný produkt dokonale čistý a po pití vodky máme na druhý deň jasnú hlavu.

O vznik vodky a začiatok jej používania sa sporí viacero krajín. Slovo vodka sa často prekladá ako “malá voda” z ruštiny a poľštiny a obe tieto krajiny si pripisujú aj jej vznik. V oblasti východnej Európy a Škandinávie existuje množstvo historických dokumentov, ktoré hovoria o jej výrobe i používaní. Liečitelia vyrábali z vodky rôzne tinktúry a liečili nimi množstvo chorôb a neduhov.

Aj keby pôvod vodky nebol ruský, dnešnú podobu jej dal predsa len Rus- Dmitrij Ivanovič Mendelejev- profesor chémie na univerzite v Petrohrade a autor periodickej tabuľky prvkov. Skupina ruských vedcov pod jeho vedením stanovila prísne kritéria na kvalitu vodky, ktoré sú dodnes známe ako ruský štandard, vrátane ideálneho pomeru štyridsať percent alkoholu.

Vodka sa pije čistá (väčšinou chladená) alebo v cockteiloch zmiešaná s inými alkoholickými či nealkoholickými nápojmi. Vďaka jej neutálnej chuti a schopnosti zmiešať sa s množstvom príchutí či nápojov bola vodka bola prvou voľbou pre barmana od čias vynálezu shakera na cockteily. Skutočnú popularitu jej zabezpečil aj James Bond vďaka jeho "vodka, Martini, pretrepať, nemiešať".

 

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.