Christmas Special Veuve Clicquot

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Polosladké vína (64)

Polosladké víno má obsah zvyškového cukru v rozmedzí od 12,1 g/l po 45,0 g/l. Polosladké víno má obsah zvyškového cukru v rozmedzí od 12,1 g/l po 45,0 g/l. Read more

Sorting
Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters
Strana 1/4

Polosladké vína

Čo je to sladkosť vína a odkiaľ pochádza?

Pred tisíckami rokov vinári prišli na to, ako zastaviť fermentáciu (rôznymi spôsobmi), aby si vo svojich vínach ponechali trochu zvyšného hroznového cukru. Odtiaľ pochádza sladkosť vo víne. Väčšina sladkosti vo víne pochádza z prírodných hroznových cukrov, ktoré zostali po skončení kvasenia. Vinári ho označujú ako „zvyškový cukor. Na rozdiel od pojmu cukornatosť hrozna, ktorý znamená obsah cukru v mušte, zvyškový cukor udáva koľko gramov cukru obsahuje 1l vína. Je teda priamym pomenovaním či je víno suché alebo sladké. Vo väčšine prípadov však sladkosť vína skutočne kontroluje vinár!

Sladkosť v slovenských vínach

Slovenské vína sa klasifikujú na základe úrovne sladkosti, pričom mnohé z nich sa zberajú neskoro v sezóne s cieľom zvýšiť kvalitu a sladkosť. Slovenské Tokajské vína sú známe po celom svete pre ich sladký charakter.

Slovenská klasifikácia vín a stupnica normalizovaného muštomera [°NM]

Keď je hrozno obraté mušt (hroznová šťava) sa meria pomocou stupnice muštomera. Ide vlastne o hustomer, ktorý sa používa na meranie hustoty (koncentrácie cukru) v mušte a tiež označuje úroveň zrelosti hrozna. Predtým, ako sa mušt začne spracovávať na víno už je klasifikované podľa úrovne, na ktorú sa vzťahujú stupnice °NM (jej hodnota vyjadruje koľko kg cukrov je v 100 litroch muštu.). V rámci systému kvality existuje osem oficiálnych úrovní sladkosti slovenských vín.


Kabinetné víno -19 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti

Neskorý zber - 21 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti

Výber z hrozna - 23 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov

Bobuľový výber - 26 °NM - Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce

Hrozienkový výber - 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna

Cibébový výber - 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon

Ľadové víno - 27 °NM - Hrozno zberané pri teplote – 7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté

Slamové víno - 27 °NM - Dobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace

4 triedy chuti vína podľa zvyškového cukru:

Suché víno

  • obsahuje maximálne 4 gramy cukru na liter vína
  • prípadne obsahuje najviac 9 gramov cukru na liter vína ale zároveň rozdiel cukru oproti obsahu kyselín vo víne nesmie byť väčší ako 2 gramy

Polosuché víno

  • víno obsahuje najviac 12 gramov cukru na liter

Polosladké víno

  • víno obsahuje viac ako 12 gramov cukru ale maximálne 45 gramov cukru na liter vína

Sladké víno

  • všetky vína s obsahom zvyškového cukru nad 45 gramov na liter (maximum nie je stanovené)

Po pravde povedané, my ľudia nie sú pri vnímaní sladkosti obzvlášť zbehlí. Napríklad horkosť, alebo triesloviny vo víne znižujú vnímanie cukru. Rovnako tak aj kyslosť.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.