Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Silvester v nealko verzii
Keď hodiny odbijú Nový rok 2025, nemôžete urobiť chybu, keď otvoríte fľašu Champagne. Aj keď väčšina ľudí popíja počas Silvestra tradičné koktaily s alkoholom, je dobre mať po ruke nealkoholické verzie. Či už zo zdravotných dôvodov alebo osobných preferencií, niektorí ľudia uprednostňujú koktaily bez alkoholu. Takže mať v ponuke i silvestrovské, nealkoholické koktaily je nevyhnutnosťou.
Prosecco, Cava a sekty -15% s kódom BUBLINKY v košíku. Akcia je platná do 31. 12. 2024
Limetkový Spritz
Ingrediencie:
• 1 limetka nakrájaná na kolieska
• 180 ml Hola! Alcohol Free Sparkling 0,0 %
• 120 ml sódy
Postup
Kalich na biele víno vysteľte kolieskami limetky a naplňte drveným ľadom. Pridajte nealkoholický nápoj Hola a doplňte sódou.
Silvestrovský koktail s trblietkami
Ingrediencie:
• 180 ml SERENA 1881 0,0 Alcohol Free
• 1 ČL jedlých trblietok
• černice na ozdobu
Postup
Namočte černice do jedlých trblietok a napichnite na ihlu. Do kalicha na šumivé víno vložte jedlé trblietky a doplňte SERENA 1881 0,0 Alcohol Free.
Jahodovo bazalkový koktail
Ingrediencie:
• 60 ml Le Petit Chavin na báze Merlotu
• jahody nakrájaných na polovicu
• hrsť čerstvej bazalky
• 120 ml BERTICOT sýtený bez alkoholu
Postup
Vo veľkom kokteilovom šejkri rozmixujte jahody a bazalku. Pridajte nealkoholické červené víno a ľad, dôkladne pretrepte. Precedíte do pohára na červené víno naplneného ľadom, dolejte sýteným nealkoholickým vínom a ozdobte vetvičkou bazalky.
Silvestrovský koktail
Ingrediencie:
• 45 ml Le Petit Chavin na báze Chardonnay
• 90 ml ananásového džúsu
• 15 ml grenadíny
• šľahačka a popcorn na ozdobu
Postup
Zmiešajte Chardonnay a ananásovú šťavu v šejkri s ľadom a dôkladne pretrepte. Potom precedíte do pohára na martini. Nalejte grenadínu, ktorá skĺzne na dno pohára. Navrch ozdobte vrstvou šľahačky a popcornom.
Cider mimosa
Ingrediencie:
• 180 ml SPIN OFF Blanc
• 180 ml ALPL Golden Times
Postup
Skombinujte rovnaké diely cideru a perlivého vínneho koktailu v kalichu na šumivé víno.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







