Black Week zahraničné vína

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Wines Pinot Blanc Slovakia South Slovakia (0)

Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir. Rulandské biele/Pinot blanc je stará francúzska biela odroda. Patrí do skupiny burgundských odrôd spolu s odrodami Pinot Gris a Pinot Noir.… Read more

Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499 €

Apply filters
No product was found, please choose from another category or try to search for a product.

Rulandské biele/Pinot Blanc

Pestuje sa hlavne vo Francúzsku v oblasti Alsaska a používa sa na výrobu šumivých – Crémant d´Alsace a tichých vín. Okrem Alsaska sa pestuje i v Burgundsku a Champagne.

História

Prvé zmienky pochádzajú zo 14. storočia. Na Slovensku bola registrovaná v roku 1941 avšak už dávno predtým sa pestovala. Dnes sa rozprestiera len na ploche 2 - 4 % celkovej plochy vinohradov s bielymi odrodami.

Pestovanie

V našich podmienkach je Rulandské biele ideálnou odrodou k výrobe šumivých vín. Vyhovujú jej južné teplé svahy a stredne ťažké hlinité pôdy s dostatkom vlahy. Úrody máva pravidelné a vyrovnané. Je vhodnou odrodou aj k ekologickému pestovaniu. Vyzrievaním na kvasinkách získava víno na plnosti a tiež si výborne rozumie i s dubovým sudom.

Štýl vína

Rulandské biele/Pinot Blanc nepodlieha módnym trendom a má veľmi dobrý potenciál vyzrievať. Veľmi dobre reflektuje ročník a miesto, kde sa pestuje. Alsasko, Nemecko, Luxembursko, Taliansko, Maďarsko, Morava, Slovensko, ale i Kalifornia a Kanada tam všade sa pestuje. Je komplexný, s ovocnou vôňou zrelej hrušky, mandle a chlebovej kôrky.  V dobrých a teplých ročníkoch sa môže podobať vínam z Burgundska. Ponúka taktiež zaujímavé prírodne sladké vína v kategórii slamových a ľadových vín.

Gastronómia

Čo sa týka snúbenia s jedlom, hodí sa hlavne k alsaskej kuchyni ako napríklad Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo morský čert s citrónovou omáčkou.  Crémant d´Alsace je výborným aperitívom a spoločníkom ku grilovaným morským rybám.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.