Wines Hárslevelű Tokay (18)
Domáca odroda Karpatskej kotliny. Známa najmä v oblasti Tokaj kde sa pestuje na výrobu oxidatívnych vín. Populárne bývajú v súčasnosti aj svieže, reduktívne vína, ktoré posúvajú Lipovinu k jemným a harmonickým vínam s gastronomickým potenciálom. Domáca odroda Karpatskej kotliny. Známa najmä v oblasti Tokaj kde sa pestuje na výrobu oxidatívnych vín. Populárne bývajú v súčasnosti aj svieže,…
Ostrožovič Tokajský výber
6-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2003 - 0,375l
Ostrožovič Tokajský výber
5-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2007 - 0,5l
Chateau Grand Bari
Lipovinaquality wine white - dry - r2021 - 0,75l
Ostrožovič Tokajský výber
3-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2005 - 0,5l
Ostrožovič Tokajský výber
4-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2008 - 0,5l
Reya AREA
Cuvée - Lipovina a Furmintwine white - semi-dry - r2023 - 0,75l
Tokaj a tokajské víno
Vinohradnícka oblasť Tokaj sa nachádza na území dvoch štátov: 90 % na území Maďarska (cca 5500 ha viníc), 10 % na území Slovenska (908,2 ha). Na výrobu slovenského vína Tokaj sa musí použiť výlučne hrozno, ktoré pochádza z vinohradníckej oblasti Tokaj, celá výroba až po plnenie musí prebiehať výhradne v tejto oblasti.
Podmienkou pri výrobe tradičných Tokajských vín je, že spracovanie hrozna a vína prebieha za prítomnosti kyslíka, to znamená oxidatívne. Ďalší rozdiel je, že zdravé bobule hrozna sú napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea. Tá naruší šupku, z bobule sa odparí voda a koncentruje sa cukor. Vznikajú cibéby, ktoré sú veľmi dôležité pre túto oblasť, preto je presne ohraničené územie, kde sa môže pestovať Tokajské hrozno a vyrábať Tokajské víno.
Hlavnou muštovou odrodou, ktorá sa používa na výrobu Tokajského vína je Furmint, pestuje sa 50% vinohradov a tokajským vínam dáva telo a štruktúru. Ďalšou odrodou je Lipovina, ktorá zaberá 25–30 % všetkých vinohradov. Najstaršou Tokajskou odrodou je Muškát žltý.
Prečítajte si ako sa vyrába tokajské víno a rozhovor s vinárstvom Ostrožovič z Tokaja.