Tokaj a tokajské víno (45)
Tokajská vinohradnícka oblasť je jedinečná vďaka svojej polohe a zloženiu pôdy. Tokaj je nielen najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku, ale i vo svete, a zároveň jednou z piatich oblastí sveta, kde je možné dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkého vína. Tokajská vinohradnícka oblasť je jedinečná vďaka svojej polohe a zloženiu pôdy. Tokaj je nielen najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku, ale i… Read more
Ostrožovič Tokajský výber
6-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2003 - 0,375l


Ostrožovič Tokaj
Samorodné sladkéTokay white - sweet - r2013 - 0,5l


Chateau Grand Bari
Vulkanoquality wine white - dry - r2021 - 0,75l

Ostrožovič Tokaj
Samorodné suchéTokay white - dry - r2015 - 0,5l


Chateau Grand Bari
Múzawine white - semi-sweet - r2023 - 0,75l

Víno Urban
Slovenský Tokaj Cuvéequality wine white - semi-sweet - r2022 - 0,75l

Ostrožovič Tokajský výber
5-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2007 - 0,5l

Chateau Grand Bari
Barifrizzsparkling white - semi-dry - 0,75l

Chateau Grand Bari
Bariseccosparkling white - semi-sweet - r2024 - 0,75l
Chateau Grand Bari
TUFquality wine white - semi-dry - r2022 - 0,75l

Víno Urban
Slovenský Tokaj Furmintquality wine white - dry - r2023 - 0,75l

Ostrožovič Tokajský výber
3-putňovýTokaji Aszú white - sweet - r2005 - 0,5l

Chateau Grand Bari
Royal Cuvéequality wine white - sweet - r2021 - 0,5l

Tokaj a tokajské víno
Vinohradnícka oblasť Tokaj sa nachádza na území dvoch štátov: 90 % na území Maďarska (cca 5500 ha viníc), 10 % na území Slovenska (908,2 ha). Na výrobu slovenského vína Tokaj sa musí použiť výlučne hrozno, ktoré pochádza z vinohradníckej oblasti Tokaj, celá výroba až po plnenie musí prebiehať výhradne v tejto oblasti.
Podmienkou pri výrobe tradičných Tokajských vín je, že spracovanie hrozna a vína prebieha za prítomnosti kyslíka, to znamená oxidatívne. Ďalší rozdiel je, že zdravé bobule hrozna sú napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea. Tá naruší šupku, z bobule sa odparí voda a koncentruje sa cukor. Vznikajú cibéby, ktoré sú veľmi dôležité pre túto oblasť, preto je presne ohraničené územie, kde sa môže pestovať Tokajské hrozno a vyrábať Tokajské víno.
Hlavnou muštovou odrodou, ktorá sa používa na výrobu Tokajského vína je Furmint, pestuje sa 50% vinohradov a tokajským vínam dáva telo a štruktúru. Ďalšou odrodou je Lipovina, ktorá zaberá 25–30 % všetkých vinohradov. Najstaršou Tokajskou odrodou je Muškát žltý.
Prečítajte si ako sa vyrába tokajské víno a rozhovor s vinárstvom Ostrožovič z Tokaja.