offerBox
1

30. 6. - Degustácia ružových vín Bory Mall

offerImage

Pozývame vás na degustáciu ružových vín zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Nového Zélandu. 

Čítať viac

Jarná ponuka -40%

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Akcia 20% na španielske vína. Akcia platí len do 11.10.2023 na vína El Coto a Museum, zadaj kód FLAMENCO v košíku pre zľavu 20%.UKÁZAŤ VÍNA Akce platí jen do 11. 10. 2023.

Karafy na víno (12)

Riedel je výrobcom najrešpektovanejších pohárov na víno a dekantérov špičkovej kvality. Vo firme Riedel veria, že každé víno môže byť lepšie použitím karafy na víno. Riedel je výrobcom najrešpektovanejších pohárov na víno a dekantérov špičkovej kvality. Vo firme Riedel veria, že každé víno môže byť lepšie… Read more

Filter
Filter
Type
Brand
Volume
Packaging
Country of origin
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 4 800 €

Apply filters

Riedel

Utierka na poháre 0010/07
Riedel Utierka na poháre 0010/07
1995 € / pcs
In stock

Karafy na víno

Dekanter vs. karafa? V akom sú vzťahu?

V podstate obe slová pomenúvajú sklenú nádobu, ktorá môže byť vyrobená z rôznych druhov skla v rôznych tvaroch. Vo svete sa líšia podľa spôsobu použitia. Karafa je pomenovanie nádoby, ktorá má tvar podobný džbánu, má menšiu základňu a vyššie telo a slúži na prinesenie nápoja na stôl (limonáda, sudové víno, voda). Dekanter je nádoba špeciálne vyvinutá na dekantáciu vína. Každopádne ako sme už spomínali vyššie na Slovensku je zaužívané slovo karafa.

Ktoré víno si vyžaduje použitie karafy?

Dekantácia je rituál, pri ktorom sa víno prelieva do sklenej nádoby rôznych tvarov za účelom prevzdušnenia a oddelenia prípadného sedimentu vo víne.  Sú rôzne názory na to, aké víno je potrebné dekantovať a ako dlho je potrebné víno dekantovať. Keďže ale každému chutí niečo iné, je to vlastne v poriadku. Napriek tomu existuje odporúčanie, akým typom vína môže dekantácia pomôcť. Tu sú niektoré z nich:

  • Ťažké červené vína, v závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín. Výnimkou môžu byť staré červené vína, ktoré môžu byť veľmi citlivé na dekantáciu, v takomto prípade sa odporúča kontaktovať výrobcu, prípadne víno dekantovať, ale v pravidelných intervaloch hodnotiť jeho kvalitu.
  • Biele a ružové vína sa vo všeobecnosti dekantujú iba v prípade, ak sú vyrobené technológiami s prístupom vzduchu. Odporúča sa výrazné kratšia dekantácia okolo 30 minút.
  • Šumivé vína sa dekantujú iba v ojedinelých prípadoch, keď je ich ,,vôňa zatvorená,, treba však myslieť na to, že šumivé vína potrebujú tvar karafy, ktorá dokáže uchovať jemnosť bublín.
  • Špeciálnym vínam, napríklad oranžovým, môže kratšia dekantácia tiež pomôcť.

Prečítajte si viac o karafách v našom článku: Akú karafu na víno si vybrať?

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.