Vínna Fiesta -40 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Ako darovať víno

Ako darovať víno

Vybrať víno môže byť náročné. Červené alebo biele? Mali by ste kúpiť fľašu, dve alebo aj tri? Nenechajte sa však odradiť. Sme tu, aby sme vám pomohli. Náš sprievodca zahŕňa všetky aspekty, či už ide o darček k narodeninám, svadbe alebo výročiu.

Inšpirujte sa: Valentín: Aké vína si vybrať?


Pre koho je víno určené

Pri kúpe vína by vždy prvým krokom malo byť zváženie, komu ideme víno darovať. Kupujete ho pre milovníka vína alebo pre nováčika? Ak nepoznáte chuťové preferencie obdarovaného, skúste to nenápadne zistiť. Čím viac informácií máte, tým väčšiu šancu budete mať, že trafíte klinec po hlavičke. Bublinky sa vo veľkom spájajú najmä s oslavami. TIP: Champagne Ayala Brut Nature

Povedzme, že kupujete darček pre niekoho, kto práve začína objavovať svet vína. Možno si ešte nevybudoval degustačné schopnosti, jemnejšie vína si vychutná neskôr. Sauvignon Blanc by mohol byť skvelým vínom pre začiatočníka. Je nielen obľúbený, ľahko identifikovateľný podľa vône i chuti. TIP:  Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021

Čo ak sa váš známy dobre vyzná vo víne? Existujú nejaké regióny alebo štýly, ktoré preferuje ? Ak sa s ním pravidelne nerozprávate o víne, nabudúce, keď sa stretnete, venujte pozornosť a položte mu otázky o tom, čo rád pije. Keď ste u neho doma, požiadajte ho o prehliadku pivnice, bez toho, aby ste museli prezrádzať, že sa pokúšate vymyslieť darček pre neho. Ak je váš známy fanúšik konkrétneho vinárstva, zvážte kúpu vína z najnovšieho ročníka. Odporúčame navštíviť špecializované vinotéky, kde vám profesionálny personál pomôže s výberom vína. 

Koľko fliaš vína darovať?

S jednou, premyslene vybranou a kvalitnou fľašou vína nič nepokazíte. A ak sa vám to nezdá dosť, môžete to skombinovať s nejakým pokrmom z rovnakej oblasti ako víno. Kvalitná, horká čokoláda s fľašou portského vína. Niekedy však objem hovorí viac ako cena a niekoľko fliaš lacnejšieho vína môže pre niekoho znamenať viac ako jedna drahá fľaša. Napríklad, ak kupujete víno pre nováčika, kartón vín rôznych farieb a odrôd mu môže poskytnúť užitočný úvod do niekoľkých štýlov a oblastí.

Alebo vyskúšajte niekoľko vín len z jedného regiónu alebo vinárstva. Kupujete pre niekoho, kto sa rád zabáva pri víne a často organizuje veľké večierky? Polovica bieleho a polovica bubliniek môže byť perfektné, aby mu pomohli usporiadať ďalšie stretnutie.

Koľko by som mal zaplatiť za víno

Ako pri všetkých darčekoch, toto je ťažká otázka. Odpoveď závisí vo veľkej miere od príležitosti. Veľké udalosti, ako je svadba či narodeniny, si vyžadujú vína za vyššiu cenu. Pozor, nie každý ocení drahé vína. Buďte opatrní, keď kupujete drahé víno pre niekoho, koho tak dobre nepoznáte. Niekedy to môže byť trochu nepríjemné, nie každý sa cíti dobre, keď dostane drahý darček. TIP: El Coto Coto Real Reserva 2019

Čo môžete pridať k vínu

Možno máte pocit, že fľaša vína sama o sebe v niektorých situáciách nestačí ako darček. V takom prípade môžete spolu s fľašou vína darovať aj ďalšie skvelé darčeky: vývrtky, kalichy na víno, karafy alebo knihy zamerané na víno. TIPY: Riedel Decanter karafa na víno Paloma 2007/03-2, Restaurant QualityCoravin Model ONE s dvoma argónovými kapsulami

Vyhnite sa faux pas s vínom

Ak prinášate hostiteľovi víno na párty, neočakávajte, že vaše víno bude hneď otvorené. Je to jeho dar, ktorý si môže užiť neskôr. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam s tým, že hostiteľ bude zmätený ohľadom vášho zámeru, môžete pri odovzdávaní fľaše láskavo povedať: „Toto si vychutnáte neskôr.“ Ak ide o neformálnejší kokteilový večierok, môžete priniesť dve fľaše – jednu ako darček pre hostiteľa a jednu na zdieľanie s ostatnými hosťami. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.