Christmas Special Zacapa

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Svätovavrinecké / Saint Laurent (3)

Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Pravdepodobne je táto odroda príbuzná k rodine Pinotov. Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1941. Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Pravdepodobne je táto odroda príbuzná k … Read more

Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters

Svätovavrinecké / Saint Laurent

Svätovavrinecké vína sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou, vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Chuť majú plnú a zamatovú. Táto odroda má pôvod vo Francúzsku a radí sa medzi burgundské semenáče.

Pôvod odrody

Názov obcí Laurent a St. Laurent v Bordeaux by mohli byť pôvodcom názvu odrody Svätovavrinecké (Saint Laurent). Názov sa ujal i podľa termínu zberu na svätého Vavrinca. Vo Francúzsku najmä v Alsasku je známa ako Schwarzer. V polovici 19. storočia sa Svätovavrinecké rozšírilo z Francúzska do Nemecka a Rakúska, neskôr na Moravu a Slovensko.

Pestovanie

Svätovavrinecké nie je náročnou odrodou na polohu a je vhodná do okrajových oblastí pestovania viniča. Darí sa jej na piesočnato hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápnika. Zber hrozna sa uskutočňuje už v druhej polovici septembra.

Charakteristika vína

Svätovavrinecké má rubínovú farbu a vyšší obsah kyselín a trieslovín. Vo vôni dominujú slivky, čerešne a višne. Chuť je ovocná so stredne plným telom. Víno so sviežim ovocným prejavom. Vo výborných ročníkoch Svätovavrinecké ponúka kvalitné červené vína s potenciálom vyzrievať. Spracováva sa aj na ružové vína.

Gastronómia

Svätovavrinecké je výborným spoločníkom k bravčovej panenke na hubách, k líčkam na víne alebo i k pečenej kačici. K suchému Svätovavrineckému Rosé sa snúbia cestoviny s hubovým ragú alebo ku grilovaným sladkovodným rybám ako pstruh alebo sumček africký.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.