Black Week Alkohol a Riedel

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Wines Grüner Veltliner Nieder-Östereich (9)

Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj Novozélandská oblasť Marlborough (i keď už len veľmi zriedkavo). Veltlínské zelené je tradičná stredoeurópska odroda, ktorá poskytuje príjemné ovocné tóny s jemným náznakom bieleho korenia a mandľovej dochute.… Read more

Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499 €

Apply filters

Veltlínské zelené

Veltlínske zelené je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku. Najznámejšie regióny pestovania sú Wachau, Kamptal, Kremstal, Morava alebo aj novozélandská oblasť Marlborough. Vína z tejto odrody ponúkajú všetky úrovne kvality od ľahkého Veltlínu s príjemnou kyselinkou až po vína, ktoré dokážu vyzrievať aj niekoľko desaťročí. Odroda je vhodná i na výrobu sektov a tiež ľadových a slamových vín.

História

Pochádza z Rakúska a vznikla pravdepodobne krížením odrôd Tramín a Červenošpičiak. Pre Rakúsko je Veltlínske zelené národnou odrodou a zaberá takmer polovicu vinohradov s bielymi odrodami. Z Rakúska sa rozšírila do Maďarska, Moravu i na Slovensko. Na Slovensku je registrovaná od roku 1941. Najväčšie výsadby sa nachádzajú v MalokarpatskejJužnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Pestovanie

Veltlínske zelené má vysoké nároky na kvalitu pôdy. Vyžaduje si hlboké teplé, skôr ľahšie sprašové pôdy. Najlepšie sú stredné polohy slnečných, teplých južných svahov. Je vhodnou odrodou k výrobe vín s terroir.

Charakteristika vína

Vína Veltlínske zelené sú mimoriadne svieže, korenisté s jasným odkazom na svoj pôvod a postupne sa zvyšuje ich kvalita. Sú vhodné i k archivácii. Veltlínske zelené je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín. Vôňa medu a tropického ovocia, elegantný nádych karamelu a korenia.

Gastronómia

Klasickou rakúskou kombináciou je Veltlínske zelené a viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom, avšak je výborným spoločníkom k sladkovodným rybám, k tafelspitzu alebo k špargľovému rizotu. V sladkej verzii k meditácii.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.