offerBox
1

30. 6. - Degustácia ružových vín Bory Mall

offerImage

Pozývame vás na degustáciu ružových vín zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Nového Zélandu. 

Čítať viac

Black Week Slovenské vína

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Whisky – chutná voda života (36)

Ochutnajte kvalitné whisky z Írska, Škótska, USA, či Japonska a Francúzska. Whisky, alebo aj whiskey,  je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Ochutnajte kvalitné whisky z Írska, Škótska, USA, či Japonska a Francúzska. Whisky, alebo aj whiskey,  je alkoholický nápoj… Read more

Sorting
Filter
Filter
Type
Country
Region
Brand
Volume
Packaging
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters
Strana 2/2

Whisky – chutná voda života

Whisky patrí medzi najstaršie alkoholy na svete – destiláciu údajne poznali už Babylončania, podobný proces používali aj Gréci v prvom storočí a ten od nich neskôr prebrali Arabi. Najstarší záznam o destilácii alkoholu pochádza z trinásteho storočia, keď talianski mnísi destilovali alkohol z vína pre medicínske potreby. Tak aj vznikla samotná whisky – umenie destilácie sa dostalo do Škótska a Írska, kde vyrábali „aqua vitae“, vodu života, na liečenie rozličných neduhov.

Na výrobu tohto nápoja sa používajú mnohé suroviny, napríklad jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica. Od ich kvality sa potom odvíja kvalita a chuť hotového nápoja. Škótske a írske whisky už tradične obsahujú len tri suroviny – vodu, jačmeň a kvasinky, na výrobu americkej whisky býva použitých viac ako 50% kukurice. Kanadské whisky sú zase najčastejšie vyrábané prevažne zo žita. 

Whisky sa vyrába pomocou štvorstupňového procesu, najprv sa jačmeň prípadne iný základ namočí do vody, kde sa nechá klíčiť. Naklíčený jačmeň plný maltózy sa následne suší a praží, potom sa rozseká a pridá do horúcej vody. Na záver sa whisky destiluje, aby mala dostatočný obsah alkoholu. Poctivá škótska whisky sa destiluje dvakrát, jej obsah alkoholu je tak 70 percent. Niektoré írske značky však destilujú aj trikrát a obsah alkoholu potom stúpa až na 85 percent.

Ďalšou dôležitou súčasťou procesu, aby sa destilát vôbec mohol predávať pod názvom whisky, je zrenie. Whisky musí zrieť v sudoch v USA minimálne dva roky a v Škótsku aspoň tri roky, väčšinou sa však necháva zrieť oveľa dlhšie. Americké žitné whisky- bourbony – vyzrievajú v úplne nových sudoch, ktoré svoj druhý život prežívajú v Škótsku, kde v nich zreje práve škótska whisky.

Single malt whisky znamená, že na výrobu bol použitý iba sladový jačmeň a že táto whisky bola vyrobená v jednej pálenici. Druhým typom je whisky blended, čiže miešaná. Tá je síce vyrábaná veľmi podobne ako single malt whisky, rozdiel je však taký, že proces výroby tejto whisky je zakončený miešaním niekoľkých druhov whisky z niekoľkých páleníc. Zaujímavosťou je, že väčšina blended whisky vznikne miešaním 10 až 50 rôznych whisky.

V angličtine sa tvar whisky používa pre destiláty zo Spojeného kráľovstva (okrem Írska) a z Kanady, kým tvar whiskey sa používa pre destiláty z Írska a v USA. Dobre vedieť, ako hneď podľa názvu odhalíte krajinu pôvodu. 

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.