offerBox
1

30. 6. - Degustácia ružových vín Bory Mall

offerImage

Pozývame vás na degustáciu ružových vín zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Nového Zélandu. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Prémiové brandy (22)

Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Read more

Sorting
Filter
Filter
Type
Brand
Volume
Country
Packaging
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 4 800 €

Apply filters
Armenia

Ararat

5YO 40%
brandy 0,7l
Ararat 5YO 40% 0,7L, brandy
1849 € / pcs
In stock
Greece

Metaxa

5* 38%
brandy 0,7l
Metaxa 5* 38% 0,7L, brandy
1339 € / pcs
In stock
Armenia

Ararat

15YO 40%
brandy 0,7l
Ararat 15YO 40% 0,7L, brandy, DB
6499 € / pcs
Only in store
Greece

Metaxa

7* 40%
brandy 0,7l
Metaxa 7* 40% 0,7L, brandy
1869 € / pcs
In stock
Strana 1/2

Prémiové brandy

História brandy siaha rovnako, ako história koňaku do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom  slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou, začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.


Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.

Keďže brandy je destilované z hrozna, produkuje sa výlučne v krajinách známych aj pre svoju kultúru v pestovaní viniča. Na konci 19. storočia boli krajiny západnej Európy a ich zámorské kolónie zásobované s brandy z Francúzska a Španielska a krajiny východnej Európy zase s brandy z krajín v okolí Čierneho mora, ako Bulharsko, Krym, či Gruzínsko.

Produkcia a konzumácia brandy zvyknú mať silný regionálny charakter a tak sa aj spôsob produkcie môže čiastočne líšiť. Základom je ale vždy dvojitá destilácia fermentovanej hroznovej šťavy. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii destilát dosahuje 80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky- hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce a väčšinou sa primiešajú znova k vínu na ďalšiu destiláciu, srdce, ktoré je najbohatšie na chute a arómy sa ponechá pre následné zrenie v dubových sudoch.

Doba zrenia závisí na štýle brandy, kvalitatívnej triede i na zákonných požiadavkách jednotlivých krajín, kde sa brandy produkuje. V Španielsku sa brandy zvykne vyrábať aj spôsobom „solera“, kedy sa brandy premiestňuje medzi sudmi a zmiešava sa so starším ročníkmi.

Klasifikácia brandy podľa minimalnej doby vyzrievania v sudoch:

  • VS – Very Special – najmladší z rodiny, brandy tejto kvality vyzrieva minimálne 2 roky
  • VSOP – Very Special Old Pale – označuje brandy, ktoré vyzrievalo minimálne 4 roky
  • XO – Extra Old – označuje brandy, kde najmladšie vyzrievalo minimálne 6 rokov
Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.