Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

INFO: Predajňa WinePlanet Bory Mall bude dňa 30.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Pozrite si HOT DEALS

Zápisky z MasterClass Caliterra Cenit v čase

Zápisky z MasterClass Caliterra Cenit v čase

Caliterra je jedno z najdôležitejších vinárstiev v Colchagua Valley. Ich prémiové víno Cenit vzniklo ako „najušľachtilejšie vyjadrenie terroiru“. Májový Masterclass patril šiestim ročníkom Cenit, tak ako sa vyvíjali v čase. Degustáciou nás sprevádzal ambassador Errazuriz pán Cees van Casteren MW a Rasťo Šuták sommelier Corner & Co.


 

Kvalita zo zeme

Rodina Eduarda Chadwicka pôvodne vytvorila Caliterru v roku 1989 ako sesterský projekt rodinného Viña Errazuriz v Čile. V roku 1996 Chadwick uzavrel partnerstvo s rodinou Roberta Mondaviho z Napa Valley, čo predstavovalo ideálnu príležitosť realizovať globálnu víziu vinárstva. V roku 2004 rodina Chadwick prevzala 100 % vinárstva, zmenila etikety a zvýšila kvalitu vín, okrem iného aj rozhodnutím používať hrozno z vlastných viníc. Dnes je kvalita vstupnou bránou v Caliterre.

Názov Caliterra pochádza z dvoch španielskych slov CALI – kvalita a TERRA – zo zeme. Sídlo vinárstva Caliterra sa nachádza 200 km južne od Santiaga a 60 km od pobrežia vo výške 150 metrov nad morom.

Colchagua Valley

Caliterra vyrába vysokokvalitné vína, ktoré spájajú moderné technológie a bohaté dedičstvo miesta svojho pôvodu – údolia Colchagua. Toto údolie je známe výbornou klímou, polohou a rôznorodými pôdnymi podmienkami. Pohorie v Colchague je nižšie ako kdekoľvek inde v krajine a umožňujú chladnému oceánskemu vánku vstupovať do údolia každé popoludnie, čo má za následok horúce dni a chladné noci počas obdobia dozrievania. Vysoký denný teplotný rozdiel spúšťa akumuláciu polyfenolov a antokyanínov a dodáva vínam intenzívnu farbu a štruktúru.

Vinohrady Caliterra

Caliterra Vineyard, ktoré sa nachádzajú priamo v strede údolia Colchagua, sa rozprestierajú na ploche približne 1000 hektárov, z ktorých 75 % zostáva aktívnych aj dnes. Vinica je dobre chránená jazerom Rapel, údolím Apalta, Santiagom a Tichým oceánom na jeho hraniciach. Vinič sa pestuje v nižších  nadmorských výškach s nepretržitým pobytom na slnku a miernym prúdením vetra. Vďaka týmto podmienkam je hrozno pestované na týchto vinohradoch vyvážené, štruktúrované a plné.

Prvý vinohrad bol vysadený v roku 1997. Na 210 hektároch vinohradov sa použili na výsadbu odrody Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah, Malbec a Viognier. V roku 2005 pribudlo 32 akrov vinohradov s odrodami Cabernet Sauvignon, Syrah a Carmenere. V týchto vinohradoch v súčasnosti prebieha množstvo trvalo udržateľných vinohradníckych aktivít, aby sa zabezpečila maximálna ochrana životného prostredia. Minimálne používanie dusíkatých hnojív, znížené používanie herbicídov, produkty a programy šetrné k životnému prostrediu, znížená spotreba energie atď. Dokonca sa vo vinohradoch Caliterry pasú divoké kone. V roku 2017 sa Vina Caliterra stalo prvým vinárstvom v Čile, ktoré získalo certifikáciu CarboNZero.
 

Projekt Cenit

Projekt Caliterra Cenit s rozlohou 430 hektárov ponúka rad pôsobivých zariadení pre ľudí, vrátane 18-jamkového golfového ihriska, jazdeckého centra a kúpeľné zariadenia. Hostia majú tiež prístup k celému radu vinohradníckych aktivít kde môžu stráviť nerušený pobyt v srdci prírody. Caliterra Cenit je skutočnou oázou aj pre tých, ktorí hľadajú luxus a zároveň pokoj.

MasterClass Cenit v čase

 V rámci MasterClass sme na podnet Ceesa van Casterena MW začali degustáciu najstarším ročníkom. Ročník 2005 bol prvým vyrobeným vínom pod názvom Cenit v limitovanom množstve 500 debničiek, každá fľaša má svoje číslo. 60% Cabernet Sauvignon, 30% Malbec a 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, z toho 70% boli francúzske a 30% americké. Takmer 20-ročné víno krásne zreje v čase. Stále si zachováva vôňu kôstkového ovocia s jemným nádychom cédrového dreva a tabaku. V chuti hlboké, živé s klasickým, termickým prejavom. Komplexné a elegantné. 

Vinohrad Cenit nesie označenie single vineyard, v ktorom sa momentálne aplikuje biodynamický režim. Aluviálna pôda je bohatá na žuly s prímesou kremeňa a malých kamienkov. 

Pokračujeme s ročníkom 2007, ktorý má finesu. V tomto ročníku bola vyššia úroda hrozna. Nižší podiel Cabernet Sauvignon 41% a vyšší podiel Malbecu 49% je doplnený 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch. Zvýšil sa podiel francúzskych sudov (90%) a 10% americký sud. Ušľachtilá vôňa čiernych ríbezlí, kože, praženej kávy a orechov, v závere čierny čaj. V chuti oproti ročníku 2005 viac šťavnaté s vyššou aciditou a elegantnou tanínovou štruktúrou. V závere jemne minerálne. 

Ročník 2009 bol v údolí Colchagua veľmi teplý a suchý. Zmes tvorí 40% Cabernet Sauvignon, 21% Malbec, 16% Petit Verdot a 16% Carmenere. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, 90% francúzsky a 10% americký sud. Vo vôni dominujú korenisto herbálne tóny s náznakom grafitu. V chuti vyvážené, komplexné a neuveriteľne živé. Oproti predchádzajúcim ročníkom má v sebe francúzsky šarm. Výborná, svieža kyselinka podčiarkuje celkový príjemný dojem vína. Víno: Caliterra Cenit Vertical r.2x2005/2x2007/2x2009 - balenie obsahuje 6fliaš

Hrozno v ročníku 2015 sa zberalo skôr. V zmesi dominuje Malbec 37% a Petit Verdot 30%, doplnené  odrodami Cabernet Sauvignon 16% a Syrah17%. Víno vyzrievalo 24 mesiacov iba vo francúzskych dubových sudoch, z toho 49% nových. Po scelení vína boli 6 mesiacov v betónovom vajíčku. Atraktívna vôňa čučoriedok, zrelých čerešní a červených ríbezlí s dotykom eukalyptu. V chuti živé, koncentrované, šťavnaté s ovocnou štruktúrou, zamatovými tanínmi a dobrou harmóniou. V závere trochu kratšie, ale dostatočne informatívne. Víno: Caliterra Cenit 2015

Ročník 2017 bol poznačený veľkými požiarmi v Čile. Časť vinohradov bola tiež zasiahnutá. Podľa slov Ceesa Van Casterena MW bol ročník 2007 veľmi teplý podobne ako 2009. Cuvée okrem klasickej kombinácie odrôd Malbec 29%, Petit Verdot 22%, Cabernet Sauvignon 11% a Syrah 27% dopĺňa 11% Cabernet Franc. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, z toho 39% nových. Po scelení víno ešte oddychovalo 8 mesiacov vo foudres. Víno zaujme intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, višní s náznakom fialiek a eukalyptu. Neskôr sa objavujú jemne zemité tóny. V ústach pôsobí zrelo a zároveň komplexne s ovocným prejavom malín a zrelých čerešní. Svieža acidita so živou tanínovou štruktúrou. Víno: Caliterra Cenit 2017

Posledným vínom degustácie bol ročník 2019, ktorý momentálne pôsobí veľmi mlado s výborným potenciálom pre vyzrievanie. Strapce hrozna boli menšie s dobrou koncentráciou. Vo víne dominuje Malbec 49%, 23% Cabernet Sauvignon, 16% Petit Verdot a 12% Syrah. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (81%) z toho iba 7% sudov bolo nových. 19% vína zrelo v hlinenej amfore. Vo vôni sa rozvíja červené ovocie ako sú maliny a ríbezle, sprevádzané tónmi levandule, fialiek, v závere jemne minerálne. Chuť je šťavnatá, štruktúrovaná a  vyvážená. Nadväzuje na ovocnú vôňu. Triesloviny sú živé a dobre zapracované. Pulzujúca kyselinka dotvára celkový charakter vína. Víno: Caliterra Cenit 2019

Vína Cenit sa v čase určite vyvíjajú. Mení sa nielen pomer odrôd, vek a prístup vo vinohrade, ale aj použitie vlastných kvasiniek, nových technológií vo výrobe a celkový štýl vín. Ako zdôraznil aj Cees Van Casteren MW všetko v prospech jemnosti, elegancie, nižšieho obsahu alkoholu a celkovej harmónií vín.

Posledný pred - prázdninový MasterClass bude venovaný vínam z vinárstva Špalek. Nezabudnite si zaznačiť do diára termín 13.6.2024 o 18:00. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.