Medovina, mušt (11)
Medovina pochádza zo slova med, je to alkoholický nápoj vznikajúci kvasením medu a vody. V závislosti od miestnych tradícií a špecifických receptov sa môže miešať s rôznym ovocím, korením, obilnou kašou alebo chmeľom. Obsah alkoholu sa pohybuje od približne 3,5% do viac ako 20%, zvyčajne je to 12 až 14% Medovina pochádza zo slova med, je to alkoholický nápoj vznikajúci kvasením medu a vody. V závislosti od miestnych tradícií a špecifických… Read more
Medovina, mušt
Charakteristickou vlastnosťou medoviny je, že väčšina z fermentovaného cukru pochádza z medu. Môže byť tichá, sýtená alebo prirodzene šumivá; suchá, polosladká alebo sladká. Vzhľadom k tomu, že sám med často neposkytuje dostatočné množstvo výživy pre kvasinky, niekedy vyžaduje špeciálne enzýmy.
Medovina sa vyrábala v dávnej histórii v celej Európe, Afrike a Ázii a hrá dôležitú úlohu v mytológii niektorých národov. Medovina je nezávisle multikultúrna. Je známa z mnohých prameňov dávnej histórie. Jej počiatky začínajú v praveku. Teoreticky môže byť považovaná za predchodcu všetkých kvasených nápojov.