Madeira (8)
Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Klasické fortifikované vína sú sladké s vyšším obsahom zvyškového cukru a alkoholu. Patrí k nim Madeira, Portské víno a sherry. Read more
Blandy's Madeira
Duke of Clarence Richfortifikované víno white - sweet - 0,75l
Blandy's Madeira
Rainwater Medium Dryfortifikované víno white - sweet - 0,75l
Blandy's Madeira
Sercial 10 Y.O. Dryfortifikované víno white - sweet - 0,5l
Blandy's Madeira
Malmsey 20 Y.O. Doce Richfortifikované víno white - sweet - 0,5l
Blandy's Madeira
Bual 30 Y.O. Medium Richfortifikované víno white - sweet - 0,75l
Madeira
Prírodne sladké vína
Prvou skupinou sú vína, ktoré majú prirodzený obsah alkoholu. Napríklad Auslese, Trockenbeerenauslese alebo Beerenauslese z odrody Riesling. Dokonca aj ľahšia alternatíva s 20 gramami zvyškového cukru, jemnou aciditou a obsahom alkoholu asi 8% môže byť výborným vínom k dezertom, ak nie sú príliš sladké.
Prírodne sladké vína s botrytídou
Botrytis je huba, ktorá perforuje šupku hrozna, čo umožňuje vyparovaniu vody z bobule von. Typické Slovenské sú vína z oblasti Tokaj.
Slamové vína, Passito
Druhou skupinou vín vína, ktorých hrozno sa suší po zbere. Typickým zástupcom je Amarone della Valpolicella a Passito z Talianska. V obidvoch verziách sa zrelé hrozno skladuje na slamených rohožiach niekoľko týždňov alebo mesiacov. Potom sa hrozno lisuje a skladuje s vysokým obsahom cukru a prirodzeným obsahom alkoholu asi 15%. Na Slovensku sa tento druh vinárstva nazýva slamové víno.
Fortifikované vína
Tretia skupina vína, do ktorých sa pridáva alkohol k zastaveniu kvasenia. V niektorých variantoch týchto vín sa zrelé hrozno suší na slnku niekoľko týždňov. Portské víno /Graham´s/, Sherry /Ximenéz-Spínola, Romate/ a Madeira /Blandy´s/
Fortifikované a sladké vína cestami námorníka.
Boli to hlavne Angličania, ktorí prepravovali veľké množstvá vína po mori. Z tohto dôvodu boli vína obohatené o alkohol, pretože ten pôsobí ako stabilizátor. Počas prepravy vín Madeira sa zistilo, že vína profitujú z dlhej cesty do vzdialených kolónií, vystavených poveternostným vplyvom a predovšetkým horúčave.