Slovenské vinobranie

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Blog on topic Bruale

Leave topic

Zápisky z degustácie - Rozhovory k poháru vína

22. 11. 2022

20. októbra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej prvýkrát uskutočnilo autorské čítanie knihy Historky k poháru vína. Jednotlivé príbehy o víne čítal priamo autor knihy pán Vladimír Marko, ktorý je pravidelným účastníkom našich degustácií. K jednotlivým kapitolám someliér Corner a Wineplanet Rastislav Šuták vybral vína, ktoré sa v historkách objavili. Spojenie poézie a vína zanechalo v nás veľa príjemných i vtipných dojmov.

Read more >

Oranžové víno - ako sa vyrába a ako chutí?

31. 03. 2022

Zdá sa, že ľudia buď milujú oranžové víno alebo odsudzujú. Nerozumejú tomu, čo je to vlastne za  víno. Vedia, že je to víno prírodné a piť ho je „cool“. Rovnako ako červené, biele, šumivé a ružové víno aj oranžové sa vyrába lisovaním a kvasením hrozna.

Oranžové víno sa podľa farby označuje aj ako jantárové. Ide v podstate o biele víno, pri ktorom sa pri výrobe šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte so šťavou niekoľko dní alebo dokonca mesiacov.

Read more >

(Ne) konvenčné vína s pridanou hodnotou

16. 03. 2022

Doba, kedy ľudia vyhľadávali len krištáľovo čisté vína v reduktívnom štýle síce stále pretrváva, avšak niektorí hľadajú viac prirodzené vína. Vína, ktoré sú vyrábané ako kedysi, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti ako odstredivky alebo cross flow.

Sú to vína, ktoré sú vyrobené zo zdravého hrozna bez väčších zásahov. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Často sú nečírené a nefiltrované. Vína tradičné, ktoré reflektujú svoj pôvod.

Read more >

Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.

08. 03. 2022
V čase klimatických zmien, globálneho otepľovania a informačného chaosu sa všetci snažíme byť trochu „zelenší“ a vzdelanejší. Nakupujeme organické…
Read more >

Chateau Bruale – nové vína z Gruzínska

18. 08. 2021
Konečne môžeme ochutnať tradičné gruzínske vína aj na Slovensku. Väčšina gruzínskych vín sa vyrába v qvevroch. Vína z vinárstva Chateu…
Read more >

Explore topics

Most read

Read Taste & Enjoy

 

Italy
Balíček Najlepšie Prosecco
mix -
Balíček Najlepšie Prosecco
Slovakia
Balíček TOP slovenské vína
mix -
Balíček TOP slovenské vína
Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.