Tiché víno (1222)
Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade fortifikované. Tiché víno nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Tiché vína neobsahujú oxid uhličitý, ktorý musia mať vína šumivé alebo perlivé. Počas kvasenia sa kvasinky živia cukrom a premieňajú ho na alkohol, vedľajším produktom tohto procesu je oxid uhličitý. Ak sa nechá oxid uhličitý uniknúť, víno sa označuje ako tiché. Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade… Read more
Karpatská Perla Pearl
Rizling rýnsky MVOwine white - dry - r2023 - 0,75l
Karpatská Perla Pearl
Muškát moravský MVOwine white - dry - r2023 - 0,75l
Víno Tureček
Skalický Rubínquality wine red - dry - r2023 - 0,75l
Karpatská Perla Pearl
Pinot Blanc MVOwine white - dry - r2023 - 0,75l
Penfolds
BIN 389 Cabernet Shirazwine red - dry - r2018 - 0,75l
Karpatská Perla Pearl
Frankovka modrá MVOwine red - dry - r2021 - 0,75l
Bordeaux
Château La Tonnelle De Grillet, Blaye Côtes de Bordeauxwine red - r2021 - 0,75l
Villa Maria Private Bin
Sauvignon Blancwine white - dry - r2023 - 0,75l
Reya Elementa
Frankovka modrá roséwine rose - dry - r2021 - 0,75l
Tiché víno
Je tiché víno skutočne tiché?
Tiché vína môžu mať vo fľaši nejaké bublinky, ale zvyčajne ich nie je dostatok na ovplyvnenie chuti alebo charakteru vína. Tieto bublinky môžu byť prítomné alebo videné okolo okraja alebo dna kalichu, keď sa víno nalieva, ale nemôžu byť rozpoznané pri degustácii. Môžu sa vyskytnúť aj počas prepravy, vtedy je najlepšie fľašu otvoriť a pred pitím nechať víno upokojiť.
Ale aj tiché vína majú v sebe nepatrný podiel oxidu uhličitého, zvlášť mladé. Po ukončenej fermentácii, prípadne filtrácii nejaké tie stopy oxidu uhličitého zostanú a práve vďaka tomu sú tieto vína svieže. U skutočne mladých vín, najmä ak neboli školené, sa na stenách pohára objavujú guličky oxidu uhličitého, ktorý potom z vína vyprchá.
Nežiadúce bublinky.
Niekedy sa môže stať, že otvoríme fľašu vína (tichého) a začne perliť, z fľaše uniká oxid uhličitý. Ak takéto víno nalejeme do pohára, objaví sa perlenie. V tomto prípade ide o problém a víno môžeme reklamovať. Z nejakého dôvodu, a tých môže byť veľa, začalo víno vo fľaši samovoľne prekvášať. Pokiaľ ho ochutnáme, cítime príchuť kvasiniek a na dne fľaše sa obvykle nachádzajú stopy kalu. Na vine je v tomto prípade zvyškový cukor, ktorý sa ďalším kvasením začal meniť na alkohol a oxid uhličitý.