offerBox
1

30. 6. - Degustácia ružových vín Bory Mall

offerImage

Pozývame vás na degustáciu ružových vín zo Slovenska, Talianska, Francúzska a Nového Zélandu. 

Čítať viac

Black Week zahraničné vína

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Tiché víno (1222)

Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade fortifikované. Tiché víno nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Tiché vína neobsahujú oxid uhličitý, ktorý musia mať vína šumivé alebo perlivé. Počas kvasenia sa kvasinky živia cukrom a premieňajú ho na alkohol, vedľajším produktom tohto procesu je oxid uhličitý. Ak sa nechá oxid uhličitý uniknúť, víno sa označuje ako tiché. Pri vyslovení slova víno predpokladáme automaticky, že sa jedná o víno tiché. Môže byť biele, červené, ružové, slamové či ľadové, poprípade… Read more

Sorting
Filter
Filter
Color
Sugar content
Variety
Country
Region
Brand
Year
Rating
Volume
Packaging
Type
Price
Availability
More filters
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters
Strana 1/62

Tiché víno

Je tiché víno skutočne tiché?

Tiché vína môžu mať vo fľaši nejaké bublinky, ale zvyčajne ich nie je dostatok na ovplyvnenie chuti alebo charakteru vína. Tieto bublinky môžu byť prítomné alebo videné okolo okraja alebo dna kalichu, keď sa víno nalieva, ale nemôžu byť rozpoznané pri degustácii. Môžu sa vyskytnúť aj počas prepravy, vtedy je najlepšie fľašu otvoriť a pred pitím nechať víno upokojiť. 

Ale aj tiché vína majú v sebe nepatrný podiel oxidu uhličitého, zvlášť mladé. Po ukončenej fermentácii, prípadne filtrácii nejaké tie stopy oxidu uhličitého zostanú a práve vďaka tomu sú tieto vína svieže. U skutočne mladých vín, najmä ak neboli školené, sa na stenách pohára objavujú guličky oxidu uhličitého, ktorý potom z vína vyprchá.

Nežiadúce bublinky.

Niekedy sa môže stať, že otvoríme fľašu vína (tichého) a začne perliť, z fľaše uniká oxid uhličitý. Ak takéto víno nalejeme do pohára, objaví sa perlenie. V tomto prípade ide o problém a víno môžeme reklamovať. Z nejakého dôvodu, a tých môže byť veľa, začalo víno vo fľaši samovoľne prekvášať. Pokiaľ ho ochutnáme, cítime príchuť kvasiniek a na dne fľaše sa obvykle nachádzajú stopy kalu. Na vine je v tomto prípade zvyškový cukor, ktorý sa ďalším kvasením začal meniť na alkohol a oxid uhličitý.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.