Wines CHABLIS (2)
Chablis je vyhľadávaná oblasť najmä milovníkmi bielych kvalitných vín. Leží asi šestnásť kilometrov východne od Auxerre, zhruba na polceste medzi Côte d'Or a Parížom. Chablis je vyhľadávaná oblasť najmä milovníkmi bielych kvalitných vín. Leží asi šestnásť kilometrov východne od Auxerre, zhruba na polceste medzi… Read more
CHABLIS
Z francúzskych vinohradníckych oblastí má severnejšiu polohu. Chablis je jednou z najuznávanejších vinohradníckych apelácií pre biele vína v rámci Burgundska. Vyrábajú sa tu jedny z najlepších bielych vín výhradne z odrody Chardonnay. Charakteristickým rysom Chablis je sviežosť, mineralita a vyššia acidita. Často sa vo vínach objavuje „pazúrikovitý“ tón, niekedy popisovaný ako „goût de pierre à fusil“. Všetky vinice Chablis Grand Cru a časť Premier Cru sú vysadené primárne na kimmeridgeskej pôde, ktorá vínam dodáva výrazne minerálny a pazúrikový tón. Chablis je len jeden a pochádza z Burgundska.
Apelácia je rozdelená do štyroch klasifikovaných oblastí:
Chablis Grand Cru: Tvorí iba 1-2 % produkcie vín zo Chablis a je považovaná za vrchol kvality. Vína z Grand Cru sú silné, komplexné a často majú vynikajúci potenciál zrenia. Union des Grands Crus de Chablis (UGCC) bol založený v marci 2000 ako syndikát obmedzený pre vlastníkov Grand Cru s poslaním „obhajovať a podporovať kvalitu vín Chablis Grand Cru“.
Chablis Premier Cru: Kategória zahŕňa asi 15 % produkcie. Vína sú bohatšie a zložitejšie ako bežné Chablis, ale nedosahujú úroveň Grand Cru.
Chablis: Základná úroveň zahŕňa zvyšných 83 % produkcie. Vo vôni dominuje pazúrik, zelené jablká a citrón, ale aj lipa, mäta a agát spolu so sladkým drievkom. Tieto vína sú svieže, minerálne a často majú výrazné citrusové tóny, často s jemným náznakom minerality.
Petit Chablis: vinohrady sa nachádzajú na vyšších svahoch alebo začiatkoch náhornej plošiny. Vína majú arómu bieleho kvetu (hlohu, agátu) zmiešané s citrusovými tónmi na minerálnom základe. Vína sú ľahké s vyváženou aciditou. Pijú sa všeobecne mladé, ideálne dva roky po zbere.
Ustrice a Chablis sa perfektne hodia. Je takmer nepredstaviteľné mať jedno bez druhého. Chablis dobre komunikuje i s morskými rybami a hydinou.


