Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Pereg – ovocné vína z Modry
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Výroba ovocných vín
Ovocné vína sú fermentované alkoholické nápoje vyrobené z rôznych druhov ovocia okrem hrozna. Kedysi sa vyrábali viac menej len v domácich podmienkach z toho, čo sa pestovalo v záhrade. Väčšina ovocia má potenciál na výrobu vína.
Existuje množstvo spôsobov extrakcie šťavy z ovocia, ktoré sa používajú. Bežné je lisovanie šťavy, dusenie a kvasenie dužiny plodov. Ovocné vína si vyžadujú pridanie cukru alebo medu, aby sa zvýšil obsah alkoholu (cukor sa pri fermentácii mení na alkohol). Mnohé druhy ovocia majú prirodzený obsah kyselín, ktorý by bol príliš vysoký na to, aby vzniklo príjemné ovocné víno v nezriedenej forme. Je potrebné doplniť cukry procesom nazývaným chaptalizácia. Sacharóza sa často pridáva tak, aby bolo dostatok cukru na dokvasenie.
Ovocné vína sa vekom vo fľaši nezlepšujú a zvyčajne sa majú skonzumovať do jedného roka po fľaškovaní.
Ríbezľové víno z Malých Karpát
Pravdepodobne v roku 1413 sa začali objavovať prvé správy o založení cechu vinárov a o ustanovení viničného úradu v malokarpatskej oblasti. Ústrednou postavou tohto úradu bol viničný richtár Pereg. Každé vinohradnícke mesto, kde sa vinič pestoval a kde sa víno vyrábalo, malo svojho Perega, ktorý riadil práce vo vinohradoch. V tom čase vinohradníctvo a vinárstvo stálo na vrchole a slovenské a uhorské vína sa pili okrem bratislavských, budapeštianskych i viedenských dvoroch a slávili obrovský úspech.
Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a plodov arónie čiernoplodej. Víno z čiernych ríbezlí je ovocné, červené víno vyrobené výlučne z čiernych kultivarov ríbezlí. Je vyrobené modernou technológiou, počas ktorej ovocie fermentuje v rototankoch pri prísnom sledovaní teploty. Ušľachtilé kvasinky, fermentačná činnosť a neustále premiešanie pod pravidelným dohľadom má pozitívny vplyv na kvalitu výsledného produktu.
Recept s ovocným vínom - Vanilková panna cotta s ovocnou omáčkou
Na prípravu budete potrebovať:
• 400 ml smotany na šľahanie
• 200 ml plnotučného mlieka
• 60 g kryštálového cukru
• 1 vanilkový struk
• 4 plátky želatíny
• 500 ml Special edition
• Víno z čiernych ríbezlí
• 50g kryštálového cukru
• kôra z 1 bio pomaranča
• čerstvé ovocie na servírovane
Postup
Smotanu na šľahanie zmiešajte s mliekom a cukrom v menšom hrnci. Pridajte semienka z vanilkového lusku a zohrievajte na miernom ohni len kým sa roztopí cukor. Potom zmes odstavte a nechajte asi 5 minút vychladnúť. Medzitým si dajte plátky želatíny do studenej vody napučať.
Po 5 minútach ju vyberte, prebytočnú vodu zo želatíny vyžmýkajte a pridajte ju do ešte teplej ale nie horúcej smotanovej zmesi. Premiešajte, kým sa želatína úplne neroztopí. Pre istotu môžete zmes precediť cez sitko, to zachytí prípadné kúsky želatíny. Zmes nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom až dajte do chladničky úplne stuhnúť.
V menšom hrnci zmiešajte víno s cukrom a kôrou, a na strednom plameni varte približne 25 minút, kým sa víno sčasti neodparí a vznikne hustá vínová omáčka. Po uvarení vyberte pomarančovú kôru a nechajte omáčku vychladnúť. Omáčkou potom polejte pripravenú panna cottu a podávajte dozdobenú čerstvým ovocím.
Recept s ovocným vínom - Punčové rezy
Na prípravu budete potrebovať :
Piškót
• 6 vajec
• 250 g práškového cukru
• 100 ml repkového oleja
• 125 ml vody (je možné zameniť za 125 ml plnotučného mlieka)
• 300 g polohrubej múky
• 9 g prášku do pečiva
• štipka soli
Punč
200 ml Vína z čiernych ríbezlí Pereg
100 ml kvalitného malinového sirupu
200 ml pomarančovej šťavy
šťava a kôra z 1 citrónu
125 g malín (môžu byť aj mrazené)
40 ml rumu
2 celé škorice
4 klinčeky
Poleva
150 g práškového cukru
1 -2 PL punču
10 ml šťavy z citrónu
na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškót
Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne pridajte olej aj vodu. Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte, aby ste nestratili objem. Formu s rozmerom cca 40 x 30 cm vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.
Punč
V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu. Potom punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.
Dokončenie
Korpus opatrne vyberte z formy, oddeľte od papiera na pečenie a nakrájajte na 3 cca 10 cm široké pásy. Položte jeden bočný pás (ten s okrajom) na servírovaciu dosku spodnou stranou dole a potrite tenkou vrstvou džemu. Položte naň stredný pás, jemne zatlačte a opatrne polievajte punčom. Vždy po troche počkajte, kým sa punč vsaje. Opatrne polejte aj okraje tak, aby bol punč všade rovnomerne. Potom dajte na korpus opäť vrstvu džemu a posledný pás cesta.
Punčový rez prikryte alobalom a zaťažte napríklad balíkom ryže alebo múky, a dajte odpočinúť do chladničky ideálne cez noc. Na druhý deň punčový rez vyberte, rovnomerne zrežte okraje. Práškový cukor preosejte, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Nakoniec pridajte najprv 1 PL punču, premiešajte, a ak bude poleva síce hustá, ale tekutá, polejte ňou opatrne koláč. Keď je dosť hustá, zostane pekne na povrchu a nestečie. Ak by bolo treba, pridajte ešte 1 PL punču. Polevu potom nechajte zaschnúť, a môžete krájať rezy.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.