offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čile, krajina štýlových vín

Čile, krajina štýlových vín

Čile,  ako tvrdia milovníci juhoamerických vín, je Bordeaux južnej pologule. Argumentujú tým, že Argentína má svoj Malbec, Kalifornia Zinfandel, Juhoafrická republika Pinotage, Austrália Shiraz, ale Čile nemá svoju odrodu. Najvyššie zastúpenie majú v krajine odrody Cabernet Sauvignon a Merlot, teda tie, ktoré preslávili Bordeaux. Vína z Čile sú plné a zároveň jemné, ohnivé a temperamentné.

Teraz sú vína z Čile v akcii -15%.


Čile je vinohradníckym centrom pre organickú, biodynamickú alebo ekologickú výrobu vína. V skutočnosti až 75 % vyvážaného čilského vína sa vyrába udržateľným spôsobom.

Keď Phylloxera v 19. storočí pustošila Európu, veľa nezamestnaných francúzskych vinárov sa presťahovalo do Čile a prinieslo so sebou svoje znalosti, techniky a odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, vďaka ktorým sa tu mimoriadne dobre darí. Dnes je Čile jedinečné v pestovaní hrozna na vlastných podpníkoch. Čílske vinice sú chránené pred extrémnym počasím nízko položeným pohorím známym ako pobrežné pásmo Cordilleras. Sneh, ktorý sa topí z Ánd, poskytuje vinohradom stálu zásobu vody, ktorá sa používa na zavlažovanie. Čile je zo všetkých strán ohraničené chladným Tichým oceánom na západe a zasneženými Andami na východe, púšťou Atacama na severe a na juhu Patagóniou.

Dominuje Cabernet Sauvignon a Carménère

Severné údolie Limarí , Casablanca Valley, San Antonio a Leyda Valley sa špecializujú biele odrody Sauvignon Blanc a Chardonnay. Sauvignon je ovocno herbálny  s dostatkom kyselín. Chardonnay na druhej strane ponúka rôzne štýly, od ovocných až po plné, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch. 

Pre mnohých je v Čile kráľom odroda Cabernet Sauvignon. Pestuje sa v teplejších oblastiach ako sú Maipo, Rapel (Colchagua Valley a Cachapoal Valley) a Aconcagua. Čilské kabernety, ktoré sa vyrábajú ako jednoodrodové víno alebo v kupáži, sú bohaté ovocno korenisté s potenciálom vyzrievať i celé desaťročia. Cabernet Sauvignon je síce najdôležitejšou odrodou v Čile, ale Carménère patrí k tejto krajine a je považovaná za „stratenú“ šiestu odrodu z Bordeaux, ktorá  sa znovu objavila, keď bola v 90. rokoch geneticky identifikovaná veľká časť Merlotu ako Carménère. 

Pinot Noir je novou obľúbenou odrodou v Čile, ktorá si získava príťažlivosť vďaka šťavnatým, čerstvým vínam z Casablanca a San Antonio Valley. Syrah sa pestuje  v chladných oblastiach ako Elqui, ale i Colchagua. Avšak za najlepšie čílske vína sú považované Bordeaux zmesi.

Najlepšie čílske vinohradnícke oblasti sa nachádzajú predovšetkým v Central Valley, v okolí mesta Santiago. Maipo leží južne od mesta a je domovom niektorých z najznámejších čilských vín z odrody Cabernet Sauvignon. Niektoré vinice sú vysadené vo vyšších nadmorských výškach blízko Ánd. Carménère a Merlot sa tiež pestujú v Maipo. Chladné, kopcovité údolie Casablanca produkuje kvalitné víno iba 30 rokov, rýchlo sa stalo zdrojom sviežich bielych vín. Casablanca sa nachádza iba 30 km od Tichého oceánu, čím predlžuje čas zrenia a je domov pre odrody Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir.

Čilskí vinári znovu objavujú staré, neštepené vinice. V krajine sa nachádza približne 70 autochtónnych odrôd, niektoré z nich nemajú dokonca ani názov. Niektorí z najvplyvnejších výrobcov investujú do čilských vinárskych projektov, vrátane Domaines Barons de Rothchild (Lafite) a rodiny Marnier Lapostolle, zakladateľov Grand Marnier. 
 

Medzi krajinami Nového sveta si Čile získalo reputáciu vodcu, pričom veľa dobrých až vynikajúcich vín má cenu pod 15 dolárov za fľašu.

 

Ochutnajte Čile - vinárstvo Emiliana

Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, sú ovplyvnené pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. 

Emiliana vyrába vína 6 kategóriách. Základná rada Adobe Reserva, Novas, potom Signos de Origen nasledovaná prestížnými vínami Gê a Coyam, šumivé vína a Late Harvest. Coyam sa teší popularite aj uznaniu. Hrozno pochádza z Los Robles, kde sa vinič pestuje v biodynamickom režime.

Zberatelia si ho cenia v každom roku, kvôli variabilnému pomeru odrôd. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic. Ide o zmes Carmenere, Syrah a Cabernet Sauvignon, ktorý zreje 16 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vinárstvo sa neúnavne usiluje o výbornú kvalitu svoju vín, pričom vždy dodržiava základné princípy ochrany životného prostredia. 

Errazuriz

Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil  v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.

V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Do mozaiky pribudli vinohrady z oblastí Casablanca a Curico. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími.

Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.

Seña a Caliterra

Seña bola založená ako spolupráca vinárskeho umenia Eduarda Chadwicka s Robertom Mondavim, no od roku 2005 je jej stopercentným vlastníkom Chadwick. Dal si za úlohu vytvoriť ikonické čilské víno, ktoré by dokonale vyjadrilo terroir údolia Aconcagua.

Víno je vyrobené zo zmesi šiestich klasických červených hroznových odrôd: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec. Hrozno pochádza z vinohradov Seña Hillside v údolí Aconcagua, v ktorom sa pestuje podľa bio-dynamických princípov, a víno neskôr fermentuje v nerezových tankoch a zreje v malých francúzskych sudoch po dobu 22 mesiacov.

Caliterra sa tiež spája s menami Chadwick a Mondavi. Vinárstvo vzniklo v roku 1996 ako ďalší spoločný projekt oboch vínnych velikánov, no od roku 2004 patrí výlučne Chadwickovi. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a patrí jej 1085 ha vinohradov, z čoho 75 % tvorí nedotknutá pôda. Nečudo, že hlavnou filozofiou vinárstva je dôraz na harmóniu medzi prírodou a človekom. Na vrchole ponuky stojí prestížne víno Cenit v štýle Bordeaux.
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.